Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Aprilie 2010
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 2 Aprilie 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Profesorii, doctorii si politistii vor „renaste“ satele

• 52 de primari nemteni au gãsit terenuri pe care sã construiascã locuinte pentru specialisti • 310 dascãli, 103 asistenti si doctori si 150 de politisti vor o casã •

310 dascãli, 103 asistenti medicali si doctori si 150 de politisti care îsi desfãsoarã activitatea în 52 de comune nemtene au fost luati în calcul de cãtre primari pentru a li se oferi cîte o casã construitã în cadrul Programului Renasterea satului românesc. Pînã pe 31 martie - termenul limitã pînã la care primarii au avut posibilitatea de a transmite cum au reusit ei sã gãseascã solutii pentru implementarea respectivului program, în Neamt au fost identificate terenuri pentru construirea a 456 de case, iar specialistii care ar avea nevoie de locuinte sînt în numãr de 563. ÃŽn alte 26 de comune, cadrele medicale, dascãlii si politistii nu pot fi inclusi în program pentru cã autoritãtile nu au identificat terenuri pe care sã se construiascã. ÃŽn topul comunelor cu cei mai multi specialisti care nu au locuinte în localitãtile în care îsi desfãsoarã activitatea se numãrã Tasca si Doljejsti. ÃŽn prima sînt 20 de bugetari, dintre care 13 dascãli, 5 cadre medicale si 2 politisti. Primãria pune la dispozitie o suprafatã de 5.000 de metri pãtrati si are în proiect realizarea a zece case cu cîte trei camere. La Doljesti sînt 13 dascãli, 4 angajati în sãnãtate si 3 politisti. Primãria a identificat 5.500 de metri pãtrati, penru construirea a 10 case, 6 cu douã camere si 4 cu cîte trei. ÃŽn ordine descrescãtoare a numãrului de specialisti se aflã Mãrgineni, cu 18 solicitanti, si la egalitate, cu cîte 17 bugetari care nu au case, Valea Ursului si Girov. Cele mai mici nevoi le are Bicazu Ardelean, care are doar douã case de construit, una pentru un cadru medical si una pentru un politist. Ambele case sînt propuse a avea cîte trei camere. La Alexandru cel Bun, desi ar putea beneficia de prevederile programului 15 specialisti, nu vor putea fi satisfãcute nevoile locative decît a zece, numãrul maxim prevãzut de proiect - cinci dascãli, trei sanitari si doi politisti. „Am identificat terenul, undeva în aproprierea sediului societãtii SC Al.Bun. Avem destul teren pentru ridicarea caselor. Nu ni se permite sã facem pentru toti specialistii care ar avea nevoie de locuintã în localitatea unde îsi au serviciul. ÃŽn total sînt vreo 7.000 de metri pãtrati. Pentru cã terenul nu era în proprietatea administratiei locale, am fãcut pasii necesari ca sã îl primim în patrimoniul nostru“, a declarat primarul Ion Rotaru.
Gheorghe Oniga, primarul comunei Bicaz Chei, a declarat cã specialistii din comunã ar avea mare nevoie de case, dar nu existã teren disponibil pentru realizarea lor. „Mã dor sufletul si inima cã nu pot face ceva pentru oamenii care lucreazã în comunã. Nu avem teren disponibil pentru noi constructii. Poate se va putea prelungi programul, sã intre si specialistii nostri în el. Va trebui sã identificãm o suprafatã care în momentul acesta nu existã“, a spus primarul Oniga. Nici la Borca lucruile nu sînt mai simple, primarul Vasile Aleca sustinînd cã nevoile locative ale specialistilor din Borca vor fi solutionate cel mai sigur prin acordarea de apartamente.
Programul „Renasterea satului românesc - zece case pentru specialisti“ are ca scop atragerea specialistilor si stabilirea lor în mediul rural, în vederea cresterii calitãtii serviciilor pentru populatia din mediul rural. Prin program se construiesc cîte zece case în fiecare comunã. Vor fi si exceptii, de 15 locuinte, dar se vor solutiona cu avizul ministrului Elena Udrea. Banii pentru ridicarea caselor sînt acordati de Agentia Nationalã pentru Locuinte, iar asigurarea utilitãtilor se face pe cheltuiala primãriilor. Terenurile pentru construcii apartin domeniului public si acesta nu trebuie sã fie mai mic de 500 de metri pãtrati pentru o casã. Locuintele vor avea douã si trei camere, cu suprafete de 100 si 120 de metri pãtrati.

Articol afisat de 1749 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective