Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Aprilie 2010
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 7 Aprilie 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Strãini printre nemteni

• în Neamt trãiesc peste 1.052 de cetãteni strãini • cei mai multi, respectiv 481, provin din Republica Moldova •

Dupã 1989, odatã cu cîstigarea dreptului la liberã circulatie, zeci de mii de nemteni au plecat peste granite, majoritatea pentru a-si gãsi un loc de muncã mai bine plãtit. În acelasi timp, în Neamt au venit mii de cetãteni strãini, motivele sederii lor fiind diverse, de la reîntregirea familiei la afaceri. În acest moment, conform datelor furnizate de Biroul Judetean pentru Imigrãri Neamt, în judetul nostru trãiesc 1.052 de cetãteni strãini care provin din 63 de state ale lumii. În functie de tipul sederii, strãinii se împart în douã categorii. Din prima fac parte strãinii cu sedere temporarã, fiind vorba de 887 de cetãteni proveniti din 61 de tãri, iar din cea de-a doua categorie, a strãinilor cu sedere permanentã, fac parte 165 de strãini ce provin din 22 de tãri. Cei mai multi cetãteni care strãiesc în Neamt sînt moldoveni, acestia fiind în numãr de 481. Ei sînt urmati de italieni-202; turci-100; germani-32; ucraineni-28 si sirieni-19. Cei mai multi, si anume 507, se aflã în Neamt pentru reîntregirea familiei, 54 sînt la studii, 26 angajati, iar 17 desfãsoare activitãti comerciale. 75% dintre cetãtenii strãini locuiesc în zona urbanã a judetului Neamt.

Ziua Oficiului Român pentru Imigrãri

Astãzi, 7 aprilie, se sãrbãtoreste Ziua Oficiliul de Imigrãri (ORI). Alegerea acestei date are legãturã cu promulgarea primului act normativ care a reglementat regimul strãinilor în România. Este vorba de 7 aprilie 1881, cînd în Monitorul Oficial a fost publicatã „Legea asupra strãinilor“. Actul legislativ reglementa regimul juridic în România al persoanelor venite din strãinãtate. Astfel, conform reglementãrilor acelor vremuri, strãinul care ajungea în tara noastrã era obligat ca în termen de 10 zile de la sosire sã obtinã o „carte de liberã petrecere de la autoritatea politieneascã sau administrativã localã pentru timpul cît va arãta cã voieste sã stea sau sã cãlãtoreascã prin tarã“.
Oficiul Român pentru Imigrãri a fost constituit la data de 26 iunie 2007, prin reorganizarea Oficiliul National pentru Refugiati si a Autoritãtii pentru Strãini. ORI este singur institutie din România care gestioneazã problematica imigratiei si azilului pe teritoriul tãrii noastre. Oficiul Român pentru Imigrãri are, pe lîngã structurile centrale, servicii pentru strãini la nivelul fiecãrui judet, cu competente privind admisia, sederea si desfãsurarea de activitãti lucrative de cãtre cetãtenii strãini pe teritoriul României.
La nivelul judetului Neamt, ORI este reprezentat prin Biroul Judetean pentru Imigrãri. Acesta aprobã invitatiile si cererile de reîntregire a familiei; acordã autorizatia de muncã în vederea obtinerii unui drept de sedere în scop de muncã; verificã îndeplinirea de cãtre strãini a conditiilor necesare pentru acordarea si prelungirea dreptului de sedere în România.

Articol afisat de 1572 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective