Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Aprilie 2010
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 8 Aprilie 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Urgie de la lumînãri - un mort si apartamente fãcute scrum

Urgie de la lumînãri - un mort si apartamente fãcute scrum

• douã lumînãri uitate aprinse au provocat tot atîtea incendii • la Bicaz, proprietarul locuintei cuprinse de flãcãri nu a mai putut fi salvat dupã sinistrul petrecut la miezul noptii • vecinii acestuia au trãit clipe de groazã • ieri dimineatã, la Piatra Neamt, un puternic incendiu a pornit tot de la o lumînare lãsatã aprinsã •

Douã incendii produse la Piatra Neamt si Bicaz s-au soldat cu un mort, locuinte distruse si pagube materiale însemnate. Noaptea de marti spre miercuri a acestei sãptãmîni a fost una de cosmar pentru locatarii blocului 14 din cartierul bicãjean Mãrceni. Sinistrul devastator izbucnit, cel mai probabil de la o lumînare nesupravegheatã, la o garsonierã de la parterul cvartalului cu pricina, s-a soldat cu moartea prin asfixie a proprietarului, Ilie Adãscãlitei, în vîrstã de 50 de ani, distrugerea în totalitate a locuintei si spaima de nedescris a vecinilor. Pentru localizarea si stingerea focului au fost necesare cîteva ore bune de actiune si douã autospeciale, una a pompierilor voluntari din Bicaz si o alta a celor militari din Piatra Neamt. Acestora li s-a alãturat si o autospecialã a serviciului Ambulantã din Bicaz, pentru acordarea primelor îngrijiri medicale celui aflat în garsoniera cuprinsã de flãcãri. Desi personalul medical a încercat resuscitarea victimei, totul s-a dovedit în zadar, dat fiind cã, pînã la scoaterea omului din locuintã, durase mult prea mult. Si asta nu pentru cã pompierii ar fi actionat fãrã responsabilitate, ci pentru cã cei bicãjeni, ajunsi primii la locul sinistrului, n-au avut în dotare echipamentul necesar pentru a pãtrunde în conditii de sigurantã în locuintã. Abia dupã sosirea pompierilor pietreni, ce au ajuns la 20 de minute dupã cei bicãjeni, s-a intrat în incintã pentru scoaterea victimei. „Noi am fost anuntati telefonic la ora 0,26. Am ajuns la locul incendiului în 5 minute, dar focul cuprinsese întregul spatiu al garsonierii si flãcãrile se ridicau pînã la etajul superior. Nu am putut risca trimitînd un pompier înãuntru, neavînd în dotare mascã si tub de oxigen. Dupã 20 de minute, timp în care noi am actionat la stingerea focarului, au sosit pompierii din Piatra Neamt si acestia au scos victima. Numai cã, din nefericire era deja prea tîrziu. De altfel, tîrziu a fost si cînd am fost sunati, pentru cã focul cuprinsese deja întreaga locuintã, amenintînd sã se extindã pe întreaga scarã“, a declarat ieri Ioachim Scripcaru, seful Serviciului Voluntar pentru Situatii de Urgentã Bicaz.

Sãpase groapa altuia

„Am trãit clipe de cosmar. Sã te trezesti în miez de noapte în tipãt de sirene ale masinilor de pompieri, cu flãcãrile în vecinãtatea geamurilor de la apartament si fumul pe casa scãrii, este ceva groaznic. Grija noastrã a fost cum sã iesim afarã prin fumul dens prin care nu vedeai nimic si nu puteai respira. Nu dorim nici celor mai mari dusmani clipele de groazã trãite marti noaptea“, avea sã ne povesteascã unul dintre locatarii blocului în care a avut loc nenorocirea. Cele spuse de cãtre bicãjeanul aflat ieri dimineatã încã în stare de soc, au fost confirmate si de cãtre alti concitadini, ce încercaserã sã dea o mînã de ajutor sau doar asistaserã peste noapte la dezastru. „Era de asteptat. Trãia singur, adunînd în casã numai mizerie, basca faptul cã bea cu fel de fel de persoane pe care le primea în casã“, a declarat Eugen Honceriu, locatar al unui bloc vecin. Tot din spusele vecinilor, aveam sã aflãm cã cel cãzut victimã propriei sale nenorociri, trãia de mai multã vreme la lumina lumînãrii, deoarece nu-si plãtise curentul. Din februarie iesise din somaj si încã n-apucase sã-si facã dosarul pentru ajutorul social. „Marti sãpase o groapã în cimitir pentru un mort. A primit niste bani pentru asta si seara stãtusem cu el la un sprit. Nu era beat. Dar probabil de la lumînarea pe care o folosea în loc de bec, ori de la vreo tigarã. Pãcatul!“, a afirmat Sergiu Mihãies, unul dintre cunoscutii celui decedat. Acum, greul cade pe primãrie, omul neavînd nici o rudã în zonã. Serviciul social al institutiei va trebui sã se ocupe de înmormîntare. Omul a descins în Bicaz, cu ani în urmã, de la un cãmin de copii nevoiasi si cu handicap, unde a cunoscut-o pe cea ce i-a devenit mai tîrziu sotie, o bicãjeancã, care si-a aflat sfîrsitul în urmã cu aproximativ 2 ani. Nimeni nu cunoaste ca Ilie Adãscãlitei sã mai fi tinut legãtura cu vreo rudã, care sã fie anuntatã acum de sfîrsitul sãu tragic.

Dezastru si la Piatra Neamt

La Piatra Neamt, o familie a rãmas fãrã agoniseala de o viatã, dupã
ce apartamentul în care locuiau a fost cuprins de flãcãri. Alarma a fost datã ieri, în jurul orei 10,10, cînd pompierii militari au fost alertati despre faptul cã apartamentul lui Constantin C., situat la etajul III al unui bloc de pe strada Progresului, iese fum gros. La fata locului au fost trimise mai multe autospeciale si 14 pompieri care au intervenit pentru a localiza si stinge incendiul. Au ars elementele de mobilier din sufragerie, respectiv usa, fereastra, masa, televizorul, aparatul video, cãrti, tablouri, articole de îmbrãcãminte, 3 metri pãtrati de parchet din lemn. De asemenea, s-au degradat fotoliile, canapeaua, covoarele, scaunele si 20 de metri pãtrati de parchet din lemn. Din cercetãrile pompierilor a reiesit faptul cã dezastrul a fost provocat de sotia proprietarului care a plecat de acasã lãsînd o lumînare aprinsã pe un televizor. „La plecarea de la domiciliu, sotia proprietarului a lãsat o lumînare aprinsã, amplasatã pe televizorul din sufragerie, flacãra acesteia incendiind materialele combustibile, pe mãsurã ce aceastã lumînare tip candelã s-a consumat. La locul interventiei a fost solicitatã si prezenta echipajului SMURD Piatra Neamt pentru a acorda primul ajutor sotiei proprietarului care a suferit un atac de panicã din cauza evenimentului produs. Arderea materialelor combustibile din interiorul apartamentului a produs un fum foarte dens, pompierii militari luînd mãsuri pentru protejarea celorlalti locatari de pe casa scãrii si pentru evacuarea fumului“, a declarat cãpitanul Iulian Jugan, purtãtorul de cuvînt al Inspectoratului pentru Situatii de Urgentã Neamt. Echipajele de interventie au fost conduse de colonelul Ioan Niticã, seful ISU Neamt.

Articol afisat de 2335 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(I. ASAVEI, D. MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective