Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Aprilie 2010
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 12 Aprilie 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Patru olimpiade nationale, la final

• festivitãtile de premiere au început joi si s-au încheiat ieri • artistii de la arte au cerut premierea în mijlocul unor monumente arhitecturale - Turnul lui Stefan, Biserica Domneascã Sfîntul Ioan si Muzeul de Etnografie n

Cele patru competitii nationale pe care le-a gãzduit judetul Neamt în aceastã sãptãmînã au ajuns la final. Joi, 8 aprilie, s-a încheiat Olimpiada nationalã de educatie fizicã si sport, componenta teoreticã. Olimpiada a fost gãzduitã de municipiul Roman. Dupã evaluarea lucrãrilor celor 138 de elevi din clasele IX-XII, veniti din 38 de judete ale tãrii în care existã licee cu program sportiv, un premiu I si douã mentiuni au rãmas în Neamt. Premiul a fost obtinut de cãtre Ioana Mãdãlina Popescu, din clasa a IX-a, de la Liceul cu Program Sportiv Piatra Neamt. Cele douã mentiuni au fost primite de cãtre elevi din clasele a XI-a si a XII-a, din Piatra Neamt si Roman.
Vineri dupã-amiazã a avut loc festivitatea de premiere a elevilor olimpici la discipline tehnice, iar sîmbãtã la prînz a avut loc festivitatea de premiere a „artistilor“. Din cei 404 olimpici la arte, unii s-au întrecut în pictura de icoane, lucrînd în spatiul monahal al Seminarului Teologic „Veniamin Costachi“ de la Vînãtori Neamt, altii si-au etalat cunostintele în domeniul arhitecturii, avînd posibilitatea ca în zilele de sedere în Neamt sã analizeze obiective de maxim interes pentru ei - mãnãstiri si Cetatea Neamtului. Au venit la aceastã olimpiadã si tineri cu cunostinte semnificative în istoria artelor, abilitãti în sculpturã, ceramicã si arte decorative. „Pe lîngã cadrul excelent gãsit la Piatra Neamt, am întîlnit ceva de exceptie: posibilitatea de a face documentare la fata locului, profesorii universitari cooptati în desfãsurarea olimpiadei cercetînd alãturi de olimpici. Concurentii de la istoria artelor, de exemplu, au avut de abordat o temã extrem de importantã: sã analizeze si aprecieze diferentele stilistice si arhitecturale între Ansamblul Curtii Domnesti si clãdirea Muzeului Cucuteni. Analiza la fata locului pe care au fãcut-o olimpicii la Piatra Neamt nu are rival. Cei de la arhitecturã au analizat modul de realizare a mãnãstirilor, stilul în care au fost fãcute, au vãzut Cetatea Neamtului, au avut la îndemînã obiective cum nu au gãsit în altã parte“, a declarat Adrian Brãiescu, inspector general în cadrul Ministerului Educatiei pe disciplina arte. ÃŽncîntarea „olimpicilor „boemi“ se vedea sîmbãtã pe fetele lor, în timpul festivitãtii de premiere a celor mai buni, care s-a desfãsurat pe platoul Curtii Domnesti din Piatra Neamt. Festivitatea s-a desfãsurat în aer liber, fiind o solicitare în acest sens chiar din partea tinerilor participanti. ÃŽntîmplarea a fãcut ca evenimentul de premiere sã se suprapunã cu o slujbã de înhumare, care s-a consumat la Biserica Sfîntul Ioan Domnesc. Desi muzica specificã momentelor de înmînare a premiilor nu se potrivea cu cea religioasã, la cererea familiei defunctului prima a fost opritã pret de cîteva minute. Acest moment nu i-a descurajat sau afectat vizibil pe boemii de pe paltou, care chiar s-au arãtat interesati de fi martori si ai unui astfel de eveniment, cu atît mai mult cu cît pentru cei mai multi dintre ei era o noutate absolutã, nefiindu-le cunoscut ritualul din zonele lor.
Duminicã dimineatã s-au decernat premiile cãtre cei mai buni tineri la sase dintre disciplinele socio-umane - culturã civicã, logicã si argumentare, psihologie, economie, sociologie si filosofie. „Am gãzduit cîteva zile un dialog al competitei la Piatra Neamt, Roman si Tîrgu Neamt. Sansa datã nouã, ca inspectorat, de cãtre minister de a organiza patru olimpiade nationale de anvergurã, este un argument cã învãtãmîntul din Neamt este de calitate si recunoscut în tarã. Am gãzduit peste o mie de participanti la aceste competitii“, a declarat Luminita Vîrlan, inspector scolar general al Inspectoratului Scolar Judetean Neamt.

Articol afisat de 1742 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de angelica la data 12.04.2010 15:33
Felicitari!
Sunt directori de neanlocuit[PETRICA SANDU,constituie un asemenea model]pentru care ar trebui gasita,,solutia clonarii"!!
Reusita acestei activitati scolare nationale,este meritul,,tuturor fortelor contopite"[minister,inspectorat,CJ,Primaria Roman si nu in ultimul rand colectivul LSP condus de d-l Sandu]si mandria noastra locala si judeteana.FELICITARI,TUTUROR ORGANIZATORILOR!
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective