Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Aprilie 2010
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 13 Aprilie 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Pietari încîntati de închiderea supermarketurilor

• comerciantii din pietele agroalimentare par încîntati de închiderea supermarketurilor duminica, pentru a-si vinde si ei marfa • altii spun cã legea ce se vrea a fi votatã nu va avea efect deoarece majoritatea clientilor îsi fac aprovizonarea vinerea si sîmbãta • „Produsele noastre sînt mai bune fatã de cele din marile magazine care nu au nici un gust si sînt, de multe ori, si mai scumpe ca ale noastre, ale pietarilor“, a spus Irina Litonov, din Roman •

Micii producãtori care comercializeazã produse agroalimentare în pietele nemtene ar putea avea vînzãri mai mari în zilele de duminicã, dacã propunerea parlamentarilor de a închide hipermarketurile în ultima zi a sãptãmînii va fi aprobatã. Astfel, din luna mai, deputatii din Comisia de Agriculturã vor sã introducã propunerea în Codul bunelor practici comerciale pentru a încuraja vînzãrile din piete ale producãtorilor agricoli autohtoni. ÃŽncercarea de a introduce o modificare în legea Codului bunelor practici, a fost luatã dupã modelul unor tãri din Uniunea Europeanã, precum Germania sau Austria. ÃŽn acele state s-a recurs la o asemenea mãsurã pe considerente de legislatia muncii. ÃŽn acest mod va fi încurajat comertul din piete cu produse locale. Propunerea a fost enuntatã încã de la finele anului trecut, însã deputatii spun cã au asteptat reactia marilor retele la prevederile Codului. Comerciantii care îsi desfac mãrfurile în pietele agro-industriale sînt încîntati de mãsurã, însã considerã cã nici în acest mod vînzãrile nu le-ar creste substantial, pentru cã romascanii s-ar aproviziona din hipermarketuri sîmbãta sau vinerea. „Nu stiu cît de mult ne-ar creste nouã vînzãrile duminica, pentru cã sîmbãta si duminica toatã lumea pleacã la grãtare. Duminica liberã în supermarketuri n-ar fi o solutie pentru noi, sã ne creascã vînzãrile. Duminica oricum este zi slãbutã, nu ne-am alege cu mare lucru în urma vînzãrilor. Cine are de cumpãrat din piatã, cumpãrã de vinerea, cel tîrziu sîmbãta“, a spus Ichim Sacunia, comerciant.

„Stau la piatã, în loc sã merg la bisericã!“

Pentru alti comerianti, însã mãsura este binevenitã, pentru cã doar asa le-ar mai creste si lor vînzãrile. Ba mai mult, micii producãtori din pietele agroalimentare si-ar dori ca angajatii lanturilor de hipermarketuri sã aibã liber si sîmbetele, profitînd de aceastã ocazie, sã nu mai rãmînã cu marfa nevîndutã: „Eu sînt de la Tîrgu Frumos si de foarte multe ori fac cumpãrãturi de la supermarketurile mari din Iasi. Am observat cã în general cumpãrãtorii se adreseazã supermarketurilor, de aceea vînzãrile în pietele agroalimentare sînt slabe. O persoanã care cumpãrã diverse alimente din hipermarketuri si vrea si legume, nu se mai uitã dacã acestea sînt ecologice. Tinînd cont însã de criza de timp sau din diverse alte motive, micii producãtori rãmîn cu legumele si zarzavaturile pe tarabe. Duminica ar trebui închise toate hipermarketurile, asta ar fi într-adevãr o mãsurã foarte bunã“. Cert este cã mãsura i-ar avantaja pe micii producãtori, însã multi ar prefera ca aceasta sã fie extinsã si sîmbetele, doar asa munca lor n-ar mai fi în zadar.
„Sînt romascani care vin si duminica la cumpãrãturi, la Piatã, asa încît dacã nu ar mai gãsi deschise hipermarketurile, ar cumpãra de la noi verdeturile, asa am fi încurajati si noi sã muncim la solarii. ÃŽn marketuri cumpãrãtorii dau sute de lei pe marfã, îsi umplu cãrucioarele cu produse, în timp ce noi stãm si ne uitãm, marfa nu este vîndutã. Uitati-vã, astãzi (n.r. - ieri) la ora 13, n-am vîndut nimic si muncim pe brînci, de ne îmbolnãvim si nu se vinde. Si produsele noastre sînt mai bune fatã de cele din marile magazine care nu au nici un gust si sînt, de multe ori, si mai scumpe ca ale noastre, ale pietarilor“, a spus Irina Litonov din Roman.

Articol afisat de 1638 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Lãcrãmioara BUGA)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective