Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Aprilie 2010
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 17 Aprilie 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Medicina nemteanã, trecut si viitor

• Colegiul Medicilor Neamt intentioneazã sã creeze Galeria ÃŽnaintasilor, un fel de tablou de onoare al numelor grele din trecutul medical al judetului • acesta va cuprinde fotografiile celor mai de seamã medici •

Cei aproximativ 800 de medici nemteni vor putea admira în viitorul apropiat, ori de cîte ori vor merge la sediul Colegiului Medicilor o adevãratã „galerie a înaintasilor“. Practic, în circa o lunã-douã, portretele tuturor medicilor de renume ai Spitalului Judetean Neamt si nu numai, vor fi reunite pe un panou care va exista la Colegiul Medicilor, pentru ca toti cei care trec pragul institutiei sã-si aminteascã cu drag si cu emotie, de precursorii lumii medicale. „Initiativa ne-a apartinut si am dorit ca astfel sã nu lãsãm uitarea sã se astearnã peste numele unor medici strãluciti pe care i-a avut acest judet si care au fost, în foarte multe cazuri, deschizãtori de drumuri si realizatorii unor adevãrate miracole medicale. De aceea am decis sã strîngem fotografii cu toti doctorii de seamã ai judetului iar cînd vom finaliza aceastã activitate, care este destul de dificilã, le vom reuni pe toate pe un fel de panou care va trona în secretariatul Colegiului Medicilor. Am ales acest loc pentru cã aici se perindã cel mai des toti cei aproape 800 de doctori nemteni si astfel, medicii care au scris istoria medicalã a judetului vor rãmîne vesnic vii în memoria urmasilor lor. Am dorit astfel sã le aducem si un omagiu pentru munca si sacrificiul lor, mai ales cã unii au avut realizãri remarcabile chiar dacã conditiile oferite de acele vremuri au fost de-a dreptul vitrege“, a precizat medicul Iosif Koszeghi (foto), presedintele Colegiului Medicilor.
Printre cei care se vor regãsi pe acest panou se va numãra la loc de cinste chirurgul Gheorghe Iacomi, care a lucrat în Spitalul Judetean Neamt între anii 1950 si 1980. Acesta a fost un chirurg strãlucit, cu mîini de aur, care a împãrtãsit cu generozitate multor medici tineri din arta sa. Acesta a fost apreciat de-a lungul carierei sale de nume mari ale medicinei românesti si a creat discipoli cel putin la fel de buni ca si el. Un alt medic, tot chirurg care va avea un loc de onoare în panoplia doctorilor nemteni va fi si Alexie Tapu dar si George Vintea, un reputat chirurg-ortoped, care a fost extrem de dedicat profesiei sale. Mai mult, acesta si-a sacrificat chiar viata pe altarul meseriei, el murind la spital, în timpul unei gãrzi. Medicul urolog Bubulac, cel care a pus bazele acestei specialitãti si sectiei de profil din unitatea sanitarã nemteanã se va regãsi pe acest panou dar si medicii ginecologi Pavlidis si Petrea, douã nume cu greutate care au adus pe lume mii de copii. Toate specialitãtile medicale în care au existat medici devotati si cu performante profesionale demne de laudã se vor regãsi în aceastã „galerie a înaintasilor“. „Estimãm cã în maximum o lunã-douã vom finaliza aceastã activitate si vom putea admira figurile celor care au fãcut pionierat în medicina judetului si ne vom aminti cu plãcere si emotie de tot ce au fãcut“, a dãugat medicul Koszeghi.

Articol afisat de 1456 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Magda VASILACHE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de elena_gmn la data 18.04.2010 18:37
In sfarsit, o actiune laudabila!!!!!!!
Sa va tina DUMNEZEU gandurile bune si bine ca v-ati amintit de MARII nosti OAMENI care au salvat atatea vieti in detrimentul propriei lor sanatati!!!Cu mult respect si cu durere in suflet imi amintesc de SEFU( Dr.GHEORGHE VINTEA) care a murit in sala de operatie cu bisturiul in mana,operand fratele unui coleg! Trebuia ca in acea zi de 4 iulie sa plece la Fundeni sa-si trateze inima incercata de un infarc dar... nu a facut-o!SA VA ODIHNEASCA DUMNEZEU IN PACE PE TOTI!!!
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective