Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Aprilie 2010
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Politica 23 Aprilie 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

„Politica de doi lei“

• sau un referat amar inspirat de volumul „Traian Bãsescu pe Calea Victoriei“ de Radu Morar- pret redus - doi lei fãrã TVA •

Poate cã cititorii vor considera titlul drept o încercare, mai mult sau mai putin reusitã, de a caracteriza succint prestatia publicã a diriguitorilor nostri actuali si - sper - vremelnici. Dar, pentru cã trãim în România, tara tuturor posibilitãtilor, iatã cã realitatea depãseste capacitatea de a imagina a unui modest opinent (asa cum mã consider), si ne aratã, frust si dur, adevãrul gol-golut exact ca în povestea lui Andersen despre hainele împãratului.
Astfel, am aflat din paginile presei centrale faptul cã volumul de o mare încãrcãturã politicã, emotionalã si patrioticã intitulat „Traian Bãsescu pe Calea Victoriei“, se vinde - sau mai bine zis NU se vinde - la pretul de 2 LEI din rafturile super-marketului preferat de distinsul presedinte al tuturor românilor, acela în fata cãruia a gratulat o ziaristã cu apelativul „tigancã împutitã“.
Împrejurãrile acestui demers politico-editorialo-mesianic sînt încãrcate de semnificatii mai mult sau mai putin ezoterice care ar merita putinã atentie din partea magului prezidential Aliodor Manolea.
1. Pretul de pornire al acestui volum a fost de 32,2 LEI, adicã de circa 16 ori mai mult decît cel actual. Eu retin cifra 16 ca un raport mentionat de dl. Emil Boc între salariul minim si cel maxim dintr-o asa zisã grilã a „salariilor nesimtite“. Iatã cum, printr-un proces de neînteles pentru mintea omeneascã, chiar si biblia PDL-istã si-a ajustat valoarea conform indicatiilor de partid.
2. Valoarea (pãmînteanã) a acestui nepretuit izvor de întelepciune nu include TVA, desi la tipãriturile de orice fel se aplicã o cotã de 9%. Aceastã minune nu poate sã nu ne ducã cu gîndul la apartamentul de 800.000 de euro achizitionat de doamna notar Ioana Bãsescu „pe firmã“, tocmai pentru a scãpa de pîrdalnicul TVA. Bineînteles, un contribuabil oarecare care ar fi încercat mãcar aceastã „ghidusie“ ar fi fost aprig urmãrit de fiscul vlãdescian sau de DNA si „draga de ANI“ dupã caz. Jurnalistii au si o explicatie lumeascã, si anume cã, probabil, fundatia „Nasul si prietenii“, care editeazã culegerea, se acoperã legal cu actiuni în favoarea handicapatilor sau tineretului, caz în care ar fi scutiti de TVA
3. ÃŽnsusi titlul, ticluit cu migalã de marele deontolog Radu Moraru, desi sugereazã un traseu victorios al protagonistului, ne poate purta gîndul si spre alte strãzi bucurestene. De exemplu, strada Mihãileanu, unde dl. primar Bãsescu a atribuit o locuintã aceluiasi domn Bãsescu, care mai detinuse pînã atunci un apartament în Constanta si o casã pe Aleea Privighetorilor (ptiu, altã stradã bucuresteanã). Stiti dumneavoastrã, casa aceea care prin vînzãri succesive s-a transformat precum calul lui Fãt-Frumos într-un modest apartament de 600 sau 800 mii euro! Si dacã tot vorbim de strãzi, cred cã atît invitatul permanent al emisiunii „Nasul“, cît si patronul postului independent B1 TV, dl. George Constantin Pãunescu, ar fi dorit acum ceva ani sã locuiascã mai degrabã pe Bulevardul Victoria Socialismului decît pe Calea Victoriei. O, tempora, cum spuneau strãmosii nostri romani!
4. ÃŽn fine, continutul acestei culegeri se ridicã exact la valoarea de DOI LEI, în sensul figurat atît de bine cunoscut de români. Nu am citit cartea, dar nici nu e nevoie, pentru cã i-am vãzut live continutul, si anume prestatiile domnului presedinte la B1 TV între 2004 si 2008. E greu de imaginat o colectie mai bogatã de populism, demagogie, fariseism si jumãtãti de adevãr combinate cu slugãrnicia si veninul moderatorului. Ne vor trebui ani de zile pentru a ne trezi din acest vis urît al domniei delatiunii, nonvalorii si a practicilor neo-securiste, toate sub masca unei asa-zise reforme a statului. Asa cum am spus, nu am citit acest material, ci las în seama analistilor politici sã procedeze la o „vidanjare intelectualã“.
Dacã totusi va rãmîne undeva în memoria colectivã, ar fi foarte sugestiv ilustrat de replica „sã-ti fie rusine, Dinu Patriciu“, în antitezã cu celebra „în definitiv, si mîine este o zi“. Asta pentru cã domnul Bãsescu si adevãrata politicã au tot atîta în comun cît Radu Moraru si Margaret Mitchell.

END

Articol afisat de 1522 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Serban STRÃTILÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective