Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Aprilie 2010
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 30 Aprilie 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Datoriile la bãnci cresc continuu

• la finele lui aprilie 2010, nemtenii aveau credite bancare de 2,4 miliarde lei ron • restantele la platã sînt de 155 milioane lei, în crestere • populatia s-a împrumutat mai mult decît firmele • la economii, situatia este inversã, dar acestea sînt destul de palide •

Statistica lunarã întocmitã de Banca Nationalã a României referitor la comportamentul financiar al populatiei si agentilor economici, relevã faptul cã sîntem din ce în ce mai îndatorati. Conditiile economice nefavorabile pliate pe cresterea numãrului de someri fac ca multi din cei care au contractat împrumuturi sã-si achite ratele tot mai greu. De la lunã la lunã se constatã cã valoarea totalã a împrumuturilor rãmîne relativ constantã, cu fluctuatii firave. În schimb restantele la platã sînt în continuã crestere, ceea ce denotã o situatie financiarã în continuã depreciere. Unii au trecut mai usor peste greutãti, dar altii sînt înglodati în datorii, la propriu. Conform datelor oficiale, împrumuturile totale contractate de populatie si de mediul de afaceri se cifreazã la 2,4 miliarde de lei noi (24.000 milioane vechi), în timp ce restantele la platã, cumulat credite în lei cu împrumuturile în valutã, se cifreazã la 155 milioane lei ron (1.550 miliarde de lei vechi).

Creditele în valutã ajung împrumuturile în moneda nationalã

ÃŽnceputul lunii mai 2010 îi gãseste pe nemteni cu împrumuturi totale în lei care se cifreazã la 1,22 miliarde de lei ron (12.200 miliarde lei vechi). ÃŽmprumuturile curente sînt de 1,105 miliarde lei ron, în timp ce restantele la platã sînt de 114 milioane de lei ron. Creditele contractate de mediul de afaceri sînt cam cît cele la care titulari sînt persoanele fizice. Adicã firmele s-au împrumutat cu 627 milioane de lei noi, în timp ce populatia a luat 590 milioane noi. „Grosul“ împrumuturilor bancare contractate de populatie sînt cu titlu de credite de consum, categorie la care totalul este de 558 milioane lei, si numai 13,4 milioane de lei au fost luati pentru obtinerea unei locuinte. Diferenta de 5,7 milioane de lei împrumutati de populatie au avut altã destinatie. Nu toatã lumea s-a împrumutat în moneda nationalã, ci procentul este cam jumi-juma, totalul creditelor în valutã, la finele lunii aprilie 2010 este de 1,179 miliarde ron (11.790 miliarde de lei vechi). Se pare cã cei care au ales moneda strãinã sînt ceva mai potenti financiar, deoarece comparativ cu creditele în lei, restantele la valutã sînt mai mici cu circa douã treimi. Din totalul creditelor în valutã 1,138 miliarde sînt curente, iar restantele se cifreazã la circa 41 milioane noi (în crestere consistentã fatã de începutul anului cînd valoarea era de circa 33 milioane lei ron). Referitor la titularul creditului, persoanele fizice s-au îndatorat o datã si jumãtate mai mult decît mediul de afaceri. Convertit în moneda nationalã numai 426 milioane lei (4.260 miliarde vechi) au fost atrasi de mediul de afaceri, în timp ce peste 752 milioane ron (7.520 miliarde vechi) au intrat în buzunarul persoanelor fizice. La fel ca si la împrumuturile în lei cea mai mare parte, 496 milioane noi (circa 5.000 miliarde vechi) au fost contractati cu titlu de credite de consum, si numai 233 milioane lei ron (2.330 miliarde lei vechi) din creditele în monedã strãinã au fost împrumutati pentru achizitionarea unei locuinte. Mai putin de un milion ron este valoarea creditelor în valutã care au avut alte destinatii.

Populatia strînge cureaua

Vremurile tulburi au mai strîns baierele pungii si, în general, se constatã cã cei care au ceva mai multi bani decît trebuie, nu-i mai aruncã în vînt. Preferã sã-i punã în sigurantã, în bancã, pentru cã nu se stie ce vremuri mai vin. Evident, depozitele sînt cu mult mai putin consistente decît creditele. La finele lunii aprilie 2010 disponibilitãtile la vedere ale nemtenilor, în lei, se cifrau la 313 milioane lei noi (mai putin decît la începutul anului cînd erau circa 342 milioane lei ron). 92,6 milioane apartineau diverselor firme, în timp ce restul de 211,4 milioane noi sînt depozite ale persoanelor fizice. Altii au preferat sã facã economii în valutã si au acum în bãnci 161,4 milioane de lei noi (mai mult cu circa un milion fatã de începutul anului). Circa 140 milioane de lei noi erau în conturile persoanelor fizice, în timp ce agentii economici aveau valutã, în depozite bancare, aproape 21 milioane de lei noi.

Articol afisat de 1324 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective