Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     CĂŁutare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareĂŽnregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Aprilie 2010
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Optiuni PaginĂŁ Optiuni paginĂŁ
AdaugĂŁ in Favorites AdaugĂŁ in Favorites
SeteazĂŁ PaginĂŁ de start SeteazĂŁ PaginĂŁ de start
TipĂŁreste pagina TipĂŁreste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 30 Aprilie 2010
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Datoriile la bănci cresc continuu

• la finele lui aprilie 2010, nemtenii aveau credite bancare de 2,4 miliarde lei ron • restantele la plată sînt de 155 milioane lei, în crestere • populatia s-a împrumutat mai mult decît firmele • la economii, situatia este inversă, dar acestea sînt destul de palide •

Statistica lunară întocmită de Banca Natională a României referitor la comportamentul financiar al populatiei si agentilor economici, relevă faptul că sîntem din ce în ce mai îndatorati. Conditiile economice nefavorabile pliate pe cresterea numărului de someri fac ca multi din cei care au contractat împrumuturi să-si achite ratele tot mai greu. De la lună la lună se constată că valoarea totală a împrumuturilor rămîne relativ constantă, cu fluctuatii firave. În schimb restantele la plată sînt în continuă crestere, ceea ce denotă o situatie financiară în continuă depreciere. Unii au trecut mai usor peste greutăti, dar altii sînt înglodati în datorii, la propriu. Conform datelor oficiale, împrumuturile totale contractate de populatie si de mediul de afaceri se cifrează la 2,4 miliarde de lei noi (24.000 milioane vechi), în timp ce restantele la plată, cumulat credite în lei cu împrumuturile în valută, se cifrează la 155 milioane lei ron (1.550 miliarde de lei vechi).

Creditele în valută ajung împrumuturile în moneda natională

Începutul lunii mai 2010 îi găseste pe nemteni cu împrumuturi totale în lei care se cifrează la 1,22 miliarde de lei ron (12.200 miliarde lei vechi). Împrumuturile curente sînt de 1,105 miliarde lei ron, în timp ce restantele la plată sînt de 114 milioane de lei ron. Creditele contractate de mediul de afaceri sînt cam cît cele la care titulari sînt persoanele fizice. Adică firmele s-au împrumutat cu 627 milioane de lei noi, în timp ce populatia a luat 590 milioane noi. „Grosul“ împrumuturilor bancare contractate de populatie sînt cu titlu de credite de consum, categorie la care totalul este de 558 milioane lei, si numai 13,4 milioane de lei au fost luati pentru obtinerea unei locuinte. Diferenta de 5,7 milioane de lei împrumutati de populatie au avut altă destinatie. Nu toată lumea s-a împrumutat în moneda natională, ci procentul este cam jumi-juma, totalul creditelor în valută, la finele lunii aprilie 2010 este de 1,179 miliarde ron (11.790 miliarde de lei vechi). Se pare că cei care au ales moneda străină sînt ceva mai potenti financiar, deoarece comparativ cu creditele în lei, restantele la valută sînt mai mici cu circa două treimi. Din totalul creditelor în valută 1,138 miliarde sînt curente, iar restantele se cifrează la circa 41 milioane noi (în crestere consistentă fată de începutul anului cînd valoarea era de circa 33 milioane lei ron). Referitor la titularul creditului, persoanele fizice s-au îndatorat o dată si jumătate mai mult decît mediul de afaceri. Convertit în moneda natională numai 426 milioane lei (4.260 miliarde vechi) au fost atrasi de mediul de afaceri, în timp ce peste 752 milioane ron (7.520 miliarde vechi) au intrat în buzunarul persoanelor fizice. La fel ca si la împrumuturile în lei cea mai mare parte, 496 milioane noi (circa 5.000 miliarde vechi) au fost contractati cu titlu de credite de consum, si numai 233 milioane lei ron (2.330 miliarde lei vechi) din creditele în monedă străină au fost împrumutati pentru achizitionarea unei locuinte. Mai putin de un milion ron este valoarea creditelor în valută care au avut alte destinatii.

Populatia strînge cureaua

Vremurile tulburi au mai strîns baierele pungii si, în general, se constată că cei care au ceva mai multi bani decît trebuie, nu-i mai aruncă în vînt. Preferă să-i pună în sigurantă, în bancă, pentru că nu se stie ce vremuri mai vin. Evident, depozitele sînt cu mult mai putin consistente decît creditele. La finele lunii aprilie 2010 disponibilitătile la vedere ale nemtenilor, în lei, se cifrau la 313 milioane lei noi (mai putin decît la începutul anului cînd erau circa 342 milioane lei ron). 92,6 milioane apartineau diverselor firme, în timp ce restul de 211,4 milioane noi sînt depozite ale persoanelor fizice. Altii au preferat să facă economii în valută si au acum în bănci 161,4 milioane de lei noi (mai mult cu circa un milion fată de începutul anului). Circa 140 milioane de lei noi erau în conturile persoanelor fizice, în timp ce agentii economici aveau valută, în depozite bancare, aproape 21 milioane de lei noi.

Articol afisat de 929 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Powered by SiteManager CMS
©2003-2006 Drepturile de autor asupra Ă®ntregului continut al acestui site apartin Ă®n totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partialĂŁ a materialelor este permisĂŁ numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective