Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2010
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 6 Mai 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
10 LEI - O TAXÃ PE PROSTEALÃ

10 LEI - O TAXÃ PE PROSTEALÃ

La Tîrgu Neamt,

Orasul de pe malul Ozanei are de toate: trecut istoric, initiative lãudabile, miliardari, primar, viceprimar, administrator public, consilieri si, evident, locuitori. Acestia din urmã sînt pînã la urmã un rãu necesar, altfel n-ar mai avea cine sã plãteascã taxele si impozitele locale. A mai avut cunoscutul oras si o societate care furniza utilitãti populatiei, pe numele ei Acvaterm. Ea, spre fericirea lichidatorilor, nu mai furnizezã decît onorarii pentru acestia si a cedat locul altor entitãti care furnizezã servicii si hîrtii populatiei.

Prim Locato - un SRL din Evul Mediu

În Evul Mediu peste tãrani apãsau tot felul de biruri: fumãritul, dijma, taxa pe numãrul de animale, taxa pentru trecerea pe pod etc, mare parte dintre ele existente si astãzi. La Tîrgu Neamt, consiliul local a introdus taxa pe citit. Nu este vorba de, Doamne fereste!, citit presa. Pur si simplu a fost introdusã o taxã de 10 lei pe care o plãteste fiecare proprietar de apartament ca un personaj sã vinã, sã citeascã apometrul, sã calculeze facturile si dacã sînt avarii (minore - a se citi), sã le repare. O sã spuneti, foarte bine, în sfîrsit un serviciu civilizat, într-un oras civilizat. Omul plãteste, i se fac servicii si totul e OK. Asta e la prima vedere, pentru cã taxa respectivã pare a fi una pe prostie si pentru a plãti niste salarii unor bãieti buni si orientati.
La Piatra Neamt pretul apei este de 2 lei. La fel si la Roman. La Tîrg tot atît, dar mai intervine taxa de 10 lei - adicã 5 metri cubi de apã cã niste domni vin sã citeascã contoarele. Consumi 10 metri, plãtesti 15. Evident, existã promisiunea cã, la cerere, se desfundã ghena, se schimbã o garniturã, dacã semnezi un contract cu noua societate si dacã te angajezi cã o sã faci lucrãrile mari de reparatii numai cu ei. Nu gratis si nu prea vãd cum poti negocia în aceste conditii niste preturi omenesti. Altfel, Prim Locato este o societate simpaticã foc. Cînd oamenii se duc sã plãteascã apa la Apa Serv Piatra Neamt, cea care aduce apa la Tîrg, primesc si un contract spre semnare. Care semneazã. Care nu, nu se stie exact care este situatia. Directorul, Ionut Rîpanu, un tînãr promitãtor în politicã, are la cei 24 de ani ai sãi un aplomb deosebit în a spune nu si a promite. Calitãti absolut necesare pentru a reusi în politicã. În statutul societãtii, cu actionar (supra)majoritar Consiliul Local Tîrgu Neamt, apar la obiectul de activitate si prevederi care ne pot sugera o idee despre dorintele de dezvoltare ale acestei institutii: cresterea bovinelor, a ovinelor si multe altele.

Contracte în asteptare, somatii belicoase

Compania Judeteanã Apa Serv livreazã apã la Tîrgu Neamt. Ea are un încasator, unde oamenii plãtesc facturile. De aici începe nebunia. Cine duce facturile la oameni, cine calculeazã valoarea pe fiecare apartament etc? Cum cine? Oamenii de la Prim Locato. Prima întrebare logicã este cum aratã contractul între cele douã societãti. De la Apa Serv am aflat, via Maricia Radu, sef serviciu relatii clienti si Bianca Ivascã, purtãtor de cuvînt, cã nu existã nici un astfel de contract. Am întrebat si pe domnul Rîpanu, care ne-a spus joi cã existã un contract, da’ jurista nu-i în sediu. Vineri (30 mai) a promis cã sunã jurista, apoi luni a spus cã existã mai multe contracte, pe scãri, cu cetãtenii de la bloc, dar cã ele nu sînt încã valabile, cã nu le-au semnat toti de pe scarã. ÃŽntrebat cum se poate sã lucrezi fãrã contract ne-a spus cã la Tîrg se poate. Si cã, la urma urmei, cei 5 cititori -încasatori de la Prim Locato au contracte de comodat gratuit cu Apa Serv!!! Adicã cele 5 persoane au un act încheiat cu Apa Serv, fac treabã pentru aceastã societate, taie chitante si tot asa. ÃŽn schimb, bãietii sînt pe statul de platã de la Prim Locato Tîrgu Neamt! Ptiu, drace! Cã rãu le-ai mai încurcat! Apa Serv încaseazã bani fãrã costuri, bãietii sînt plãtiti de Prim Locato, singurii pãgubiti sînt cetãtenii din Tîrg. La 3.300 de apartamente locuite, cu 10 lei se strîng lunar 330.000 lei, adicã 3 miliarde si ceva, mizilic în bani vechi. Trai neneacã, vorba povestitorului de la Humulesti. Nou înfiintata societate a început sã trimitã deja somatii populatiei, cum cã va opri alimentarea cu apã. Somatiile sînt foarte simpatice, nu fac vorbire de facturi, nu fac vorbire decît de sume si transmit amenintãri. Am studiat atent statutul Prim Locato si nu scrie nicãieri cã ea dã apã populatiei. Nici cã are mandat sã actioneze în numele Apa Serv. ÃŽn acest moment mingea pare a fi în curtea Consiliului Local Tîrgu Neamt si a primarului Arnãutu. E greu sã convingi niste alegãtori sã dea o taxã pentru un serviciu care în alte pãrti este inclus în pretul apei.

ÃŽn loc de final

Toate lucrurile s-ar rezolva dacã cetãtenii de la Tîrgu Neamt s-ar organiza foarte simplu. Un reprezentant de pe scarã, bloc sau mai multe ar putea încheia o conventie cu Apa Serv. Ar avea de primit o facturã si de împãrtit pe apartamente. Fãrã Prim Locato si cei 10 lei. Apa Serv ar fi încîntatã. Directorul acestei societãti a explicat cã din punctul de vedere al institutiei pe care o conduce, Prim Locato este la fel ca o asociatie de proprietari si cã aceasta este legãtura contractualã între cele douã societãti. Oamenii de aici primesc facturile, le citesc, le împart la oameni si încaseazã banii. Dacã oamenii s-ar adresa direct Apa Serv, la nivel de scarã, ar fi mult mai simplu si usor. Noi completãm: de ce nu la nivel de apartament?

Articol afisat de 1412 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Valentin BÃLÃNESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective