Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2010
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Eveniment cultural 6 Mai 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Varodin aduce mapamondul în... miniaturã, la Piatra

• Muzeul de Istorie Piatra Neamt gãzduieste peste 300 de miniaturi ale celor mai renumite obiective istorice si culturale ale lumii • detinãtorul marilor capodopere aduse la scarã micã este profesorul Dumitru Varodin • vernisajul va avea loc mîine, la ora 11.30, iar expozitia va rãmîne deschisã timp de douã luni •

Frumusetile lumii, apãrute pe pãmînt de mii de ani sau acum cîteva secole sau decenii sînt concentrate în cîteva vitrine de sticlã, la Complexul Muzeal Judetean Neamt. Mîine, la ora 11.30, va avea loc vernisajul expozitiei denumitã sugestiv „Minimondo“ a profesorului Dumitru Varodin si colaboratorului Dan Costea. Expozitia va fi deschisã timp de douã luni si dupã cum declarã profesorul Dumitru Varodin, este total diferitã de cea pe care a organizat-o anterior, cînd a adus în fata publciului sute de monede din lumea întreagã. „Am adus în fata publicului o colectie unicã în România, miniaturi ale marilor capodopere ale lumii. Nu e de amploarea pe care mi-am dorit-o, dar este un început. Acum am 327 de piese, dar intentionez ca în doi ani sã ajung la douã mii. Fiecare dintre exponate este o creatie deosebitã, la care au lucrat doar specialisti, cu multã migalã. Am miniaturi pe care le-am achizitionat si cu 120 de euro, dar mi le-am dorit foarte mult, pe toate. Expozitia este pe douã sectiuni - „Anticã“, în care este prezentatã arhitectura din Antichitate, cu Egiptul, Grecia si Roma, si o sectiune „Modernã“, care cuprinde castelele, palatele si monumentele moderne din lumea întreagã, realizate cam dupã anul 1890. Expozitia aceasta ilustreazã cam ceea ce au creat mai frumos arhitectii de-a lungul secolelor si mileniilor pe cele sase continente ale lumii“, a declarat colectionarul Dumitru Varodin. Acesta îsi pãstreazã miile de monede din toate tãrile lumii în 23 de valize, pe care, pentru a nu-si expune locuinta rãufãcãtorilor, le-a depus la o bancã.

Capodopere - miniaturi cît palma

Un scurt itinerariu printre vitrinele de sticã din Muzeul de Istorie îl poartã pe vizitator printr-o istorie de mii de ani. De la Sfinxul de acum circa 4.500 de ani si pînã la monumentalul Palat al Parlamentului, construit de Ceausescu în plinã perioadã comunistã, foarte multe dintre capodoperele de pe pãmînt parcã au fost fermecate pentru a se face mici-mici. Un astfel de exemplu este Hotelul Negresco, celebrul palat din Nisa, care a fost construit de românul Henri Negresco în 1957. Hotelul este un edificiu la fel de reprezentativ pentru Nisa precum este Turnul Eiffel pentru Paris. Fatada clãdirii a fost declaratã monument istoric. O vitrinã stãpîneste „Cele sapte minuni ale lumii“. Profesorul Varodin a precizat cã neavînd „Grãdinile suspendate“, pentru cã în Irak siguranta populatiei lasã de dorit si nu a riscat sã meargã într-o zonã de rãzboi, s-a apucat personal sã realizeze aceastã minune, lucrînd pînã la cel mai mic detaliu si la final înregistrînd un succes. Printre piesele preferate ale colectionarului se numãrã „Abatia Mont Saint Michel, din Normandia, realizatã în secolul XIV. Fiecare dintre exponate are cîte o poveste, dacã nu legatã de achizitionare, atunci de transport de la comerciant si pînã în casa colectionarului. Pe „Tutankamon pe tron cu doi slujitori“ (1333 -1324 î.Hr), profesoru Varodin l-a adus „în brate“ în avion, de fricã sã nu se spargã în timpul transportului, cînd ar fi fost izbit de alte bagaje. Si negocierea asupra pretului a fost una destul de durã, discutia pornind de la 170 de euro si oprindu-se la 90. Miniatura „Sfinxului de la Giza“ (2500 î.Hr) este realizatã din sist cristalin, rocã din care este realizat si originalul.

Mausoleu tunisian si Pantheon grecesc

„Nu aveam Musoleul din Halicarnas, Turcia, care dateazã din perioada 377-353 î.Hr. Am mers într-o excursie în Turcia si am cãutat foarte mult pînã am gãsit mausoleul în miniaturã. Aceastã constructie are o poveste interesantã, pentru cã ea a fost distrusã de populatia din zonã si circa un sfert din materialele de constructii obtinute în urma demolãrii a fost folosit la ridicarea Castelului Bodrun din Turcia, realizat de cavalerii ioaniti“, a precizat profesorul colectionar. O altã miniaturã înfãtiseazã Amfiteatrul Arena de la Ed Djem Tunisia, din secolul III î.Hr. Cercetãtorii spun cã în acest amfiteatru încãpeau 30.000 de oameni, dar în Ed Djem vietuiau numai 6.000 de suflete de tunisieni. Cu toate acestea, în tribune veneau de cinci ori mai multi oameni, din împrejurimi, „însetati“ sã vadã luptele dintre gladiatori. Din cadrul „Italiei antice“ face parte si clãdirea Pantheonului din Roma, care s-a construit în perioada 118-125 d.Hr. Este singura clãdire din lume rãmasã asa cum a fost clãditã în antichitate si conservatã integral. Colectionarul mai detine si un mini-zid chinezesc, în realitate vizibil din Cosmos, de la o înãltime de 250-300 de km. Printre capodoperele românesti, colectionarul are Castelul Bran, realizat în secolul XII, Arcul de Triumf (1877-1911), Biserica Neagrã din Brasov (1377-1477) si Palatul Parlamentului din Bucuresti (1981-1988).

Articol afisat de 1444 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective