Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2010
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Sanatate 11 Mai 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Infectii nozocomiale - ba, spitale-ruinã - da

• un control fãcut de DSP Neamt în toate spitalele judetului a stabilit cã infectiile nosocomiale sînt sub control • în schimb, unele spitale sînt adevãrate ruine, iar altele monument istoric •

Controalele dispuse de Ministerul Sãnãtãtii în toate spitalele din judetul Neamt în vederea depistãrii infectiilor nosocomiale nu au gãsit nereguli majore din acest punct de vedere însã aratã starea jalnicã a multor unitãti de la care se cere performantã si calitate. Luni, 10 mai, DSP Neamt a finalizat verificãrile, iar raportul de control a fost trimis Ministerului Sãnãtãtii cu concluziile de rigoare. Potrivit acestui raport, în perioada 28 aprilie-7 mai, inspectorii de control au vizitat toate cele 7 unitãti sanitare cu paturi ale judetului si la toate s-a constatat cã infectiile nosocomiale sînt sub control, fiind respectate protocoalele referitoare la prevenirea si combaterea acestora. Astfel, inspectorii au stabilit cã toate spitalele au cantitãti suficiente de substante necesare efectuãrii curãteniei si dezinfectiei, toate unitãtile sanitare au autorizatii de functionare cu vizã anualã si plan de conformare, iar instrumentarul este sterilizat în conditii optime. Desi infectiile sînt tinute în frîu si nu au fost raportate cazuri grave, pacientii stau prin majoritatea spitalelor ca sardelele, spatiile fiind mai mici decît ar trebui. Mai mult, unii bolnavi se trateazã în pavilioane vechi, ce stau sã cadã peste ei, iar la Tîrgu Neamt se naste într-un... monument istoric (foto). La Spitalul Judetean pavilionul în care sînt sectiile de Oncologie, Dermatologie si Interne este atît de vechi încît nu mai poate fi reparat ci doar dãrîmat.
Nici la Spitalul Roman lucrurile nu stau mai bine, si acolo bolnavii stînd ca sardelele. Inspectorii de la DSP au constatat cã este cam „aglomerat“ deoarece clãdirea spitalului nou, care ar fi trebuit sã adãposteascã doar 8 sectii, are 14, deoarece clãdirea spitalului vechi a fost revendicatã. La Tîrgu Neamt spitalul functioneazã în clãdiri improprii, vechi si înghesuite, motiv pentru care nu pot fi respectate standardele de spatiu. Culmea este cã în aceastã unitate sanitarã, „sectiile obstetricã-ginecologie, nou-nãscuti, interne sînt amplasate într-o clãdire veche de 155 ani - monument“ se aratã în raportul DSP. Tot aici, sectiile de pediatrie si cardiologie sînt situate într-o clãdire care initial a fost bloc de locuinte pentru medici dar ulterior a fost adaptatã si transformatã în spital. ÃŽn ceea ce priveste controlul la Spitalul Roman, directorul Mircea Coadã a declarat: „Medicul epidemiolog al spitalului este cel care trebuie sã ne aducã la cunostintã toate problemele depistate, în baza unor referate. Mi-a spus cã circuitul apei sterile pentru spãlat pe mîini în blocurile operatorii este deficitar, în sensul cã existã multe coturi iar traseul este lung. Am luat deja legãtura cu reprezentantii firmei care vor veni pentru înlocuirea traseului, cu teavã din cupru cu staniu. Va fi remediatã si aceastã problemã. Probele recoltate de la apa sterilã din statiile de sterilizare au fost bune, nu au fost probleme. ÃŽnlocuim si circuitul, pentru a nu mai fi probleme, pentru cã nu a fost înlocuit de cînd a fost înfiintat spitalul“. Potrivit raportului emis de cãtre DSP Neamt, în primul trimestru al acestui an au fost declarate 10 infectii nosocomiale la Spitalul Roman, în timp ce în 2009, unitatea a declarat 26 de infectii intraspitalicesti.
Toate aceste concluzii ale inspectorilor de la DSP nu fac decît sã arate cã este foarte greu sã se facã performantã si act medical de calitate în spitale aflate în ruinã si cu bugete extrem de anemice.

Articol afisat de 1402 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M. VASILACHE, L. BUGA)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective