Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2010
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 13 Mai 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Aerul pe care îl respirãm nu e cum ar trebui

• mãsurãtorile specialistilor indicã depãsiri ale valorilor maxime ale concentratiei de pulberi •

Trei localitãti nemtene - Piatra Neamt, Roman si Horia, au fost depistate ca avînd depãsite limitele maxime la suspensiile din aer. Uniunea Europeanã impune implementarea unor proiecte în baza cãrora sã se reducã poluarea aerului, asa cum de cîtiva ani se deruleazã proiectul care urmãreste gestionarea deseurilor. Programul de depoluare a aerului va începe la finele acestei luni. ÃŽn cele trei localitãti vizate ca fiind poluate se efectueazã mãsurãtori cu aparaturã performantã, aliniatã la cerintele europene. Desi nu apare nicãieri în statistici oficiale, se poate spune cã judetul Neamt a scãpat de poluare pentru cã „a scãpat“ de industrie. La nivel de tarã, UE a identificat 11 orase cu problemã, dar în acest top nu apare nici o localitate nemteanã. Dupã depãsirile constate în 2007 în Piatra Neamt, Roman si Horia, APM Neamt a demarat o serie de actiuni care au avut ca urmare încheierea unor protocoale cu primãriile din judet, cu institutii care pot oferi informatii despre poluare, cu agenti economici etc. Luna aceasta, Consiliul Judetean va aproba acest program dupã care proiectul privind reducerea poluãrii cu pulberi va intra în linie dreaptã, ajungînd la sfîrsit în mai 2015. Periodic vor avea loc raportãri care vor ajunge în final la Comisia Europeanã si în fiecare an, pînã pe 10 decembrie, cele 3 primãrii nemtene - Piatra Neamt, Roman si Horia vor anunta la APM ce au realizat timp de 12 luni. Primãria Piatra Neamt are obligatia de a implementa douã proiecte care vizeazã realizarea de spatii verzi. Apoi va împãduri 70 de hectare pe Cozla si 4,6 pe Cîrlomanu. Se vor moderniza strãzile 1 Decembrie, Cetatea Neamtului si Petru Movilã. De asemenea se va construi digul de protectie al rîului Bistrita - zona Depozitului Ecologic. ÃŽn proiect se mai prevede înlocuirea sau completarea sistemelor clasice de încãlzire cu sisteme ce utilizeazã energie solarã, energie geotermalã si energie eolianã la Spitalul de Urgentã si Directia de Asistentã si Protectia Copilului - Complexul de servicii Elena Doamna. La Roman se va realiza împãdurirea terenurilor agricole degradate, realizarea unui filtru ecologic la podul CFR, reparatii curente la reteaua stradalã, modernizare si reabilitare strãzi, reamenajare spatii verzi, închiderea depozitului neconform de deseuri municipale, reabilitare si modernizare strandului municipal. La Horia se va amenaja Parcul Zãvoi în localitatea Cotu-Vames, care va cuprinde si o fîntînã artezianã, înfiintarea retea de distributie gaze naturale, modernizarea a 7 km de drumuri comunale, supravegherea santierelor de lucru la constructia de locuinte si a altor obiective, gestionarea deseurilor, închiderea depozitelor de deseuri, utilizarea rationalã si reducerea terenurilor degradate. Santierele din Neamt care nu se mai terminã sînt o sursã inepuizabilã de suspensii care polueazã aerul pe care îl criticã UE. Teoretic, în timpul desfãsurãrii lucrãrilor ar trebui sã se stropeascã mereu, pentru a nu se ridica praful.

Articol afisat de 1507 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de sarin la data 13.05.2010 11:05
iar..
trebuie facute ca asa impune ue?! Pai, daca noua ne displace aerul curat, atunci sa stam o vesnicie in praful de la santurile cu nume de strazi, cu putoarea de la statia de epurare si de la azochim. Si de ce tre'sa ne dea ue bani pentru asta?! Pai, de aia, daca tot a dat pentru 'reabilitarea' budelor de la manastiri, pentru 'trasee spirituale', ce n-ar da si pentru curatenie in curtea proprie?! Si, mai frati redactori, voi nu folositi o jucarie de aia de corectat greseli de tastare?! Succese marete.
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective