Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2010
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 18 Mai 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Sã nu poti trãi cînd stii cã mori

• 189 de bolnavi de SIDA din Neamt nu au primit tratamentul pentru luna aprilie, desi sîntem pe 17 mai • reprezentantii sãnãtãtii nemtene se scuzã, dar scuzele lor nu lungesc viata oamenilor cu HIV • spaima de moarte pune stãpînire pe sufletele celor care îsi asteaptã medicamentele care îi tin în viatã • duminicã s-au aprins lumînãri în memoria celor secerati de aceastã boalã • lumînãrile ce se vor aprinde în 2011 ar putea fi cu mult mai multe dacã interesul celor responsabili de vietile bolnavilor de SIDA rãmîne neschimbat

Birocratia si poate indiferenta unora care ar trebui sã se lupte pentru a-si face datoria cu simtul rãspunderii ajutã, din nefericire, la sporirea suferintei unor oameni cãrora si-asa viata nu le aduce nimic bun. Este vorba despre bolnavii de SIDA, care pentru a doua oarã în acest an au ajuns în situatia de a rãmîne fãrã tratamentul care le asigurã prelungirea traiului, pentru cã mutarea banilor de medicamente dintr-un cont în altul are nevoie de multe zile, desi nu e vorba de tranzactii internationale si de monede de schimb diferite, iar o licitatie pentru obtinerea tratamentelor se desfãsoarã în conditii deosebite, care necesitã supraveghere de specialitate si are nevoie de multe zile pînã la avizul final. Sînt probleme care din afarã par chichite birocratice, dar de fapt ele scurteazã niste vieti. Sînt suflete care intrã în panicã de cîte ori vãd cã ajung la fundul pungutei cu medicamente din fiecare lunã si nu reusesc sã aducã altele în loc. Drama acestor oameni depãseste limitele imaginarului. Sînt constienti de destinul lor si tocmai asta îi înnebuneste si mai mult, pentru cã o întrerupere a medicatiei nu înseamnã decît încã o subrezire a unui organism ca vai de el. „Sînt pãrinti care de trei sãptãmîni sunã de zeci de ori la Spitalul Judetean si se intereseazã dacã nu au venit medicamentele pentru copiii lor. Sînt adulti care sunã disperati, pentru cã nu au tratamentul pe care sã-l ia pentru a-si mai lungi viata. Este genocid ce se întîmplã! Nu vreau sã vorbesc despre faptul cã fondurile alocate acestor bolnavi nu ajung pentru toatã luna mai. Este scandalos cã desi banii existã, atîtia cîti sînt, din ei nu s-au cumpãrat nici tratamentele pe aprilie! Avem adresã oficialã prin care ni se anuntã cã pe 20 aprilie s-au virat banii pentru achizitionarea tratamentelor. ÃŽn acest an, din patru luni, în douã nu s-au dat medicamentele la timp. Se vede cã acei care ar trebui sã se implice pentru rezolvarea problemei nu stiu ce e suferinta, cum e sã ai în imediata apropiere un astfel de bolnav! Este greu de spus în cuvinte ce e în sufletul unui bolnav de SIDA de cîte ori întrerupe medicamentele, pentru cã este constient cã întreruperea îi grãbeste moartea. Pãrintii ajung sã îsi piardã mintile cînd copiii lor se aflã într-o astfel de situatie. Se despart familii, se destramã cupluri din cauza disperãrii care pune stãpînire pe oameni în asemenea cazuri. Probleme cu asigurarea medicamentelor au fost si anul trecut, dar nu chiar ca anul acesta, cînd din patru luni în douã nu s-a fãcut nimic“, a povestit, disperat, un pãrinte de copil bolnav de SIDA. Indignarea lui este cu atît mai mare cu cît copilul a fost îmbolnãvit de sistemul sanitar, care acum se scuzã cã a distrus atîtea vieti pentru cã asa erau vremurile, dar nici nu face mare lucru pentru a compensa cît de cît nenorocirile create.

Tratamente de un miliard pe an, de persoanã

ÃŽn cazul unora dintre bolnavi, tratamentul lunar depãseste si o sutã de milioane de lei vechi, adicã 10.000 de lei RON, sume colosale pe care nu si le poate permite oricine. Adunînd costurile pe un an, acestea ajungã sã treacã miliardul de lei vechi, pentru un singur suferind. Cel putin în Neamt, acesti „stigmatizati“ se cunosc între ei. Ca o unire de breaslã, atunci cînd unul decedeazã, medicamentele sale sînt recuperate si împãrtite celor cãrora li se potrivesc. La fel se întîmplã si atunci cînd unui bolnav i se schimbã schema, pentru cã medicatia prescrisã nu îi mai este de folos si are nevoie de tratamente mai puternice. „Foarte multi dintre bolnavi sînt de apreciat pentru cîtã putere au sã lupte cu boala. Merg la scoalã si tin cu dintii sã reziste la tratamente si în perioadele de dupã administrarea medicatiei, perioade caracterizate de si mai multe suferinte. Dar spaima de moarte este distructivã. Si pentru pacienti, si pentru cei din apropierea lor, momentele cînd un sistem care te-a distrus te abandoneazã, sînt cumplite. Sînt oameni care au ajuns în aceste situatii fãrã a avea vreo vinã. Nimeni nu le poate da sãnãtate, dar mãcar o prelungire a vietii se poate asigura, dacã existã interes. Cã pînã la urmã, destinul lor este stiut. Dar mãcar sã se dea dovadã de omenie, de întelegere...“, a mai spus pãrintele respectiv.
ÃŽn judetul Neamt, pecetea de SIDA e pusã pe 189 de suflete. Cel mai tînãr bolnav nici n-a împlinit un an si s-a nãscut din pãrinti seropozitivi. Tragedia într-o astfel de familie nu are margini, dar doi adulti, ale cãrora chipuri nu se lumineazã prea des datoritã suferintei, au vrut sã fie pãrinti. Este un drept al lor, pe care l-au valorificat. Din pãcate, nu prea se poate vorbi de o împlinire a lor, cîtã vreme „o mînã de om“ de cîteva luni are zilele ca si numãrate.
Duminicã 16 mai, organizatia ARAS a aprins lumînãri în memoria celor secerati de SIDA, asa cum s-a mai întîmplat în cîteva orase ale tãrii. Dacã „dispretul“ mai marilor fatã de aceti nãpãstuiti ai soartei se va mentine în continuare, nu este exclus ca în 2011, ARAS sã aibã nevoie de tot mai multe lumînãri pe care sã le aprindã în memoria celor care au trãit odatã si au murit de SIDA.

Spitalul promite cã bolnavii vor avea medicamente

Conducerea Spitalului Judetean Neamt îi asigurã pe toti pacientii bolnavi de HIV/SIDA cã vor avea cea mai mare parte a tratamentelor pe parcursul sãptãmînii care abia a început, restul urmînd sã vinã cît de curînd. Este vorba despre tratamentul aferent lunii trecute. Reprezentantii sãnãtãtii nemtene sustin cã întîrzierea în achizitionarea medicamentelor a fost cauzatã de unele disfunctionalitãti în alocarea bugetului pentru aprilie. Practic, Spitalul Judetean a fost anuntat pe data de 28 aprilie ce bani sînt alocati pentru achizitionarea acestor medicamente, dar fondurile nu au intrat tot în aceeasi zi, ci cu întîrziere. Trebuie precizat cã este vorba despre bugetul lunii aprilie si nu despre mai. Cu toate acestea, unitatea sanitarã a fãcut licitatia care se impune prin lege pentru cumpãrarea acestor medicamente. Contractarea s-a fãcut sub supravegherea UCEVAP, un organism care verificã legalitatea achizitiilor publice. Raportul final al acestui organism aratã cã toate achizitiile s-au fãcut cu respectarea termenelor legale, dar furnizorii nu au fost de acord sã livreze medicamentele fãrã a-si primi banii. Pînã la urmã situatia se va remedia si sãptãmîna aceasta furnizorii vor livra cea mai mare parte a medicamentelor necesare tratamentului pacientilor cu HIV/SIDA. Problema este cã astfel de întreruperi ale tratamentului vor mai exista, dat fiind faptul cã bugetul sãnãtãtii este tot mai anemic. Este posibil ca în mai lucrurile sã stea la fel de prost pentru bolnavii de SIDA, deoarece Spitalul Neamt nu a fost anuntat nici mãcar la jumãtatea lunii ce fonduri va avea pentru achizitia acestor medicamente, darmite sã si primeascã banii. Cert este cã, în acest rãzboi al acuzatiilor, în care Casa de Asigurãri de Sãnãtate Neamt paseazã pisica la Spitalul Judetean, iar spitalul se scuzã, cei 189 de bolnavi de SIDA se tem zilnic cã ar putea fi lãsati sã moarã de un sistem care, pe cei mai multi dintre ei, tot el i-a îmbolnãvit.

Articol afisat de 1201 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(S. TÃRNÃ, M. VASILACHE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective