Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2010
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 21 Mai 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
AFACEREA „PARCUL DE LA CETATE“

AFACEREA „PARCUL DE LA CETATE“

La Tîrgu Neamt

• dacã esti omul potrivit la locul potrivit, în minunata noastrã societate balcanicã succesul pare a fi garantat • este cazul firmei AG San Invest, la care actionar a fost consilierul judetean Mihai Stoica • care firmã a concesionat parcul din Tîrgu Neamt pe 49 de ani • de platã era un euro si ceva pe an pe mp, suprafata totalã fiind 22.494 mp • trebuia reamenajatã incinta cu pricina, dar nu s-a fãcut nimic • iar parcul e tot o ruinã •

A fost odatã, pe vremea cînd primarii erau pusi de comunisti, un parc unde oamenii muncii ieseau la un mic si o bere nevanghelizatã, piscina functiona si, mare minune, era functionabil un canal pe care pluteau bãrci. Totul, sub privegherea ruinelor cetãtii unde spiritul marilor domnitori moldavi a rãmas viu. Apa Ozanei era cît de cît curatã si oamenii credeau încã în legende. Anii au trecut, s-au schimbat primari, parcul a intrat în paraginã si dupã renovarea Cetãtii Neamtului pe bani buni (asta nu împiedicã apa de ploaie sã se insinueze perfid printre materialele puse la normã de constructor) s-a pus problema rentabilizãrii parcului. ÃŽn folosul oamenilor, evident prin reprezentanti. Iar cei mai buni reprezentanti sînt cei care au informatii, care stiu pe ce butoane sã apese, ce pîrghii sã folosescã, cum sã foloseascã legile în folosul propriu, totul sub deviza „sã fiu în momentul potrivit, în partidul potrivit, cu functia potrivitã, în tabãra potrivitã“. Apoi contractele curg gîrlã. Firma potrivitã: AG San Invest SRL. Societatea este una care a evoluat precum Fãt Frumos din poveste, stiti dumneavoastã, într-un an cît altii în sapte, precum surata ei localã în distributie Ellmar. Nici nu putea fi altfel cît timp era administratã de domnul Mihai Stoica (foto), om de afaceri de succes fulminant la scarã localã si judeteanã. Contractele curgeau gîrlã, domnul Stoica ajunge consilier judetean si brusc renuntã la administrarea societãtii si la actiuni. O sã spuneti, a renuntat omul si se va duce societatea de rîpã. Nimic mai neadevãrat. Domnul consilier judetean a renuntat, dar societatea a început sã se dezvolte si sub conducerea noului administrator. Care s-a dovedit foarte priceput la licitatii sau încredintãri directe, unele chiar cu societãti ale Consiliului Judetean. Nu ar fi deontologic sã presupunem cã între calitatea de consilier judetean a domnului Stoica si aceste contracte ar putea fi o legãturã. Probabil cã domnul Stoica nici mãcar nu se vede cu noul administrator. Despre acestea, cu altã ocazie. Astãzi, despre contractul de concesiune cîstigat de firma unde administrator si actionar nu mai este consilierul judetean Mihai Stoica, pentru „Parcul de sub Cetate“, încheiat pe 29.04.2009 cu Primãria Tîrgu Neamt. Potrivit acestui contract, 22.494 mp cu ce-a mai rãmas în picioare din fostele constructii, era concesionat pe 49 de ani, cu plata a 26.992,8 euro/an. Adicã un euro si un pic pe metrul pãtrat. Pe an. Amendament important: pe timpul amenajãrii nu se plãteste nimic. Prin formularul de ofertã firma AG San Invest SRL se angaja sã înceapã „imediat lucrãrile de amenajare descrise în memoriul justificativ“. Si se intentiona construirea a cinci module de cazare, amenajarea unor piscine pentru copii si adulti în locul fostelor stranduri, realizarea unei berãrii cu acces spre piscinã, un restaurant, o cofetãrie, locuri de joacã pentru copii etc.
A trecut un an de zile si în parcul cu pricina nu s-a întîmplat nimic semnificativ, cu exceptia faptului cã „s-au produs deteriorãri ale împrejmuirilor iar spatiile verzi nu sînt întretinute corespunzãtor“, se spune constatativ si contemplativ într-o adresã a primãriei Tîrgu Neamt. ÃŽn traducere: AG San nu a fãcut nimic vizibil. Datoritã acestei constatãri, tot primãria cere sã se vadã dacã mãcar în acte s-a fãcut ceva si trimite o amenintare: dacã nu sînt actele necesare conform contractului se aplicã „articolul 9, alineatul (1), punctul (g) din contractual de concesiune“. Cum punctul „g“ este în general cãutat de toatã lumea, am întrebat si noi la Primãrie ce e cu contractul celor de la AG SAN.

ÃŽn cãutarea punctului „g“

Prima persoanã cu care am vorbit la primãrie a fost doamna secretar Maftei. Am întrebat dacã s-a fãcut ceva cu contractul celor de la AG San, rãspunsul a fost cã nu stie nimic si cã actele nu sînt la ea. Da, dar a trecut termenul, spunem noi cu sperantã. „Nu stiu, poate la «investitii». Eu n-am semnat nimic“. Aveam în mapã adresa Primãriei semnatã de domnia sa, asa cã am renuntat. Ajungem la dl. Luculescu, administratorul orasului. Amabil, ne trateazã cu o revistã si un rãspuns, nu se ocupã dînsul dar poate domnul primar sau domnul vice ne lãmuresc. Norocul ni-l scoate pe vice în cale. „Mergeti la registraturã si spuneti cã v-am trimis eu, la doamna Maricica“. Doamna Maricica, cautã în registru si gãseste o adresã înregistratã de la AG San. ÃŽntrebãm unde a mers, la ce compartiment? „Pãi, a luat-o cel care a adus-o!!! A zis cã o duce el, era un domn mic, brunet, nenea Ionicã“. Pînã la urmã doamna Maricica dã de urma actelor duse de nenea Ionicã direct, nu pe circuitele normale din primãrie, pe undeva pe la serviciul UAT. Aici, chiar erau oameni care stiau despre ce e vorba si care s-au lãmurit odatã cu noi cã firma cu pricina nu a trimis ce i s-a cerut decît în proportie de 50 la sutã. Existã certificate de urbanism? Existã! Existã avize si acorduri pentru racordarea la utilitãtile stradale din zonã? Nu existã! Existã studiu de fezabilitate, detaliile de executie si proiectul tehnic, cu stampila verificatorilor? Nu existã! Existã dovada organizãrii de santier? Nu existã! Nici a achitãrii comisioanelor si taxelor pentru Inspectoratul în Constructii. Ne adresãm domnului Luculescu cum e cu contractul acum, dacã nu existã actele. Ne invitã în birou. ÃŽncercãm timid o sugestie: se poate sã vorbim cu doamna secretar, cã ea e cu legile? Contrasugestie: lãsati. Lãsãm si vine domnul primar, asteptat la o întîlnire importantã. Ajungem la o concluzie comunã, dînsul nu este jurist si apeleazã la o juristã din primãrie, doamna Mihaela Nevoie. Doamna citeste contractul si spune cã dupã pãrerea sa el „se anuleazã de drept“. Avem si noi aceeasi pãrere. Multumim frumos. Domnul primar merge la întîlnire, doamna jurist la treaba dînsei, noi ne întrebãm ce se va întîmpla cu contractul. Si ne lãmurim, în fine, ce e cu punctul „g“ . Articolul 9 din contract spune cã „prezentul contract de concesiune înceteazã“ dacã apare „nerespectarea programului investitional prevãzut în anexã“. Nu ne rãmîne decît sã vedem care vor fi efectele constientizãrii punctului „g“ asupra conducerii primãriei.

AG SAN Invest lucreazã

De la firma care ar fi trebuit sã facã un frumos program de investii în parcul de sub Cetatea Neamtului am primit urmãtoarele lãmuriri: „s-a depus o notã justificativã la Primãrie cu adresa 12360/12.05.2010“ ne-a spus doamna Maria Cristina Ungureanu, administrator. Am întrebat de lucrurile care lipseau. Rãspunsul a fost cã sînt în lucru. Toate. Ca sã vã lãmuriti ce trebuia sã facã firma, vã prezentãm graficul lucrãrilor, asa cum a fost prezentat chiar de firmã. Si sperãm sã fie respectat contractul.

Articol afisat de 2403 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Valentin BÃLÃNESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective