Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2010
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 25 Mai 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

EXECUTATI SILIT

• executãrile silite lasã datornicii fãrã case • multi nemteni nu-si mai pot plãti obligatiile fiscale si datoriile la bãnci • pînã la începutul lunii mai 2010 Fiscul aplicase 198 de sechestre, în valoare de 176 miliarde de lei vechi • „Ne asteptãm la o crestere în viitorul apropiat, deoarece multi nu vor avea cu ce sã-si plãteascã obligatiile“, a declarat executorul judecãtoresc Tãnase Neneci • la bãnci, restantele de platã la împrumuturi erau de 1.550 miliarde de lei vechi •

Criza economicã invocatã pînã acum a fost parfum pe lîngã mãsurile de austeritate anuntate a intra în vigoare de luna viitoare. Multi nemteni s-ar putea descurca chiar si cu lefurile dijmuite de guvernanti, numai în mãsura în care nu au datorii care sã le greveze veniturile pînã la imposibilitatea de platã. Acum vom fi nevoiti sã strîngem cureaua dincolo de ultima gaurã pentru cã în vremurile prospere multi dintre noi s-au întins mai mult decît plapuma, drept pentru care la ajustarea salariilor nu vor mai putea sã-si onoreze obligatiile de platã. ÃŽn aceste conditii, cine are de recuperat bani, indiferent cã se numeste Directie de Finante sau institutie bancarã va trece la executarea silitã a datornicilor. Deja astfel de actiuni au loc si multi s-au trezit cu executorul judecãtoresc la usã si cu casa ipotecatã scoasã la vînzare. Confom ziarului „Gîndul“, care citeazã Agentia Nationalã de Cadastru si Publicitate Imobiliarã, situatia la nivel national este gravã si sînt cam 50 de executãri silite zilnic.

Situatia la Neamt

ÃŽn primul trimestru din 2010 în Neamt au fost 157 de astfel de cazuri, din care 49 în ianuarie, 63 în februarie si 45 în martie. Executorii judecãtoresti nemteni spun cã ce a fost mai greu nu a trecut, iar acest lucru este asteptat cît de curînd. „Din cauza crizei economice am avut astfel de executãri silite. Ne asteptãm la o crestere în viitorul apropiat, deoarece multi nu vor avea cu ce sã-si plãteascã obligatiile. Nu vorbim aici de executãrile bancare pentru cã acolo este un alt sistem, au personalul lor, executorii bancari“, a declarat executorul judecãtoresc Tãnase Neneci. Cornel Cotoi, tot executor judecãtoresc, a apreciat cã în primul trimestru activitatea a crescut foarte putin, cu circa 10 procente, cu specificatia cã valorificarea bunurilor imobile, terenuri sau clãdiri, merge mult mai greu din cauza lipsei de doritori. De la bãnci este greu de aflat cîti nemteni si-au pierdut casa pentru cã nu au mai avut bani sã-si plãteascã ratele, în schimb sînt date relevante de la Fisc. Pînã la începutul lunii mai 2010 inspectorii aplicaserã 198 de sechestre, de 17,6 milioane lei noi (176 miliarde de lei vechi), din care 124 de sechestre de 6,7 milioane pe bunuri mobile si 74 de sechestre de 10,8 milioane lei pe imobile. Dupã emiterea titlurilor executorii datornicii au achitat doar 1,85 milioane noi, cam o zecime din total. Iar din bunurile pe care Fiscul le-a scos la mezat, încasãrile au fost palide, de 10.000 lei noi (100 milioane lei vechi). Pentru compratie trebuie spus cã în martie anul trecut valoarea sechestrelor aplicate de Fisc era de 12 milioane noi, iar cu un an înainte, 6,4 milioane. ÃŽn medie, valoarea sechestrelor aplicate de finantisti a crescut cu 5 milioane lei noi, de la an la an.

Datorii imense la bãnci

Conform datelor oficiale ale Bãncii Nationale la finele lunii aprilie 2010 împrumuturile totale contractate de populatie si de mediul de afaceri nemtean se cifreau la 2,4 miliarde de lei noi (24.000 milioane vechi), în timp ce restantele la platã, cumulat credite în lei cu împrumuturile în valutã, se cifreau la 155 milioane lei ron (1.550 miliarde de lei vechi). Defalcat, împrumuturi totale în lei erau de 1,22 miliarde de lei ron (12.200 miliarde lei vechi), din care 1,105 miliarde noi erau curente, plus 114 milioane de ron restante la platã. Firmele s-au împrumutat cu 627 milioane de lei noi, iar populatia a luat 590 milioane noi. „Grosul“ împrumuturilor bancare contractate de populatie sînt cu titlu de credite de consum, 558 milioane lei, si numai 13,4 milioane de lei au fost luati pentru obtinerea unei locuinte. Totalul creditelor în valutã, la finele lunii aprilie 2010 era de 1,179 miliarde ron (11.790 miliarde de lei vechi). Comparativ cu creditele în lei, restantele la valutã sînt mai mici cu circa douã treimi. Din totalul împrumuturilor în valutã 1,138 miliarde sînt curente, iar restantele erau de 41 milioane noi (în crestere consistentã fatã de începutul anului cînd valoarea era de circa 33 milioane lei ron). Aici persoanele fizice s-au îndatorat o datã si jumãtate mai mult decît mediul de afaceri. Convertit în moneda nationalã numai 426 milioane lei (4.260 miliarde vechi) au fost atrasi de mediul de afaceri, în timp ce peste 752 milioane ron (7.520 miliarde vechi) au intrat în buzunarul persoanelor fizice (496 milioane noi credite de consum, plus 233 milioane credite ipotecare).
END

Articol afisat de 1631 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective