Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2010
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 26 Mai 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Farmaciile dau faliment

Farmaciile dau faliment

Medicamente, poate mîine, poate poimîine...

• Casa de Asigurãri de Sãnãtate asteaptã sã primeascã banii pentru medicatia bolnavilor • pacientii ar putea primi cu putin noroc tratamente compensate joi sau vineri • primele victime ale crizei sistemului sanitar par a fi farmaciile • în Neamt, momentan au declarat falimentul douã farmacii •

Zecile de mii de nemteni care de mai bine de o lunã umblã degeaba din farmacie în farmacie pentru a-si putea primi tratamentele necesare, ar putea avea ceva noroc zilele urmãtoare. Casa Judeteanã de Asigurãri de Sãnãtate asteaptã ca de la o zi la alta sã fie informatã ce buget i-a repartizat Ministerul Sãnãtãtii pentru medicamentele gratuite si compensate. La finele sãptãmînii trecute, ministerul a anuntat cã a deblocat fonduri în valoare totalã de 5.000 de miliarde de lei vechi, ceea ce ar însemna cã nemtenii ar putea primi, dacã împãrteala se va face frãteste între judete, cam 125 de miliarde de lei vechi. Suma alocatã ar acoperi maximum douã luni necesarul pacientilor nemteni dar nu ar acoperi în nici un caz nevoile pentru restul anului. Ministerul a anuntat cã va trimite banii în teritoriu chiar de la sfîrsitul sãptãmînii trecute dar deocamdatã nu s-a întîmplat acest lucru. Sefii CJAS Neamt asteptau noi informatii chiar marti dupã amiazã sau, cel mai tîrziu miercuri. ÃŽn aceste conditii, dacã termenele vor fi respectate, pacientii ar putea primi din nou medicatie pe retete chiar de joi sau vineri. „Nu stim suma exactã care ni se va aloca pentru medicamentele cu sau fãrã contributie. Am vorbit chiar luni la Casa Nationalã si am fost informat cã am putea primi bugetul chiar marti dupã amiazã, sau, în cel mai rãu caz, miercuri. Imediat cum vom sti despre ce sumã este vorba, vom anunta farmaciile astfel încît sã poatã elibera retete gratuite si compensate cît mai rapid. Ne dorim ca suma ce ni se va aloca sã acopere necesitãtile cît mai multor pacienti motiv pentru care reînnoiesc rugãmintea cãtre medici de a prescrie retetele pe baza denumirii comune internationale astfel încît farmacistii sã poatã elibera cele mai ieftine medicamente. ÃŽn cazul în care un pacient va dori un medicament mai scump, va suporta diferenta din buzunar. Astfel, banii ar putea ajunge pentru o perioadã mai lungã si mai multi bolnavi vor avea acces la medicatie“, a precizat Valericã Frãtilã, presedintele CJAS Neamt. Banii alocati pentru anul 2010 pentru medicamentele gratuite s-au compensate s-au terminat în Neamt în a doua jumãtate a lunii aprilie. De atunci, cu mici exceptii, farmaciile din judet au tras obloanele iar mii de bolnavi au fost nevoiti sã-si cumpere tratamentele cu banii jos sau chiar sã renunte la medicamente pentru cã nu si le puteau permite.

Farmaciile, primele victime ale crizei din Sãnãtate

Farmaciile sînt, dupã cum aratã cifrele oficiale, primele victime ale crizei ce a lovit sistemul sanitar din România. Dacã pînã acum nu au existat spitale închise, cabinete medicale cu lacãtele puse sau laboratoare ferecate, farmaciile în faliment au devenit un fapt cotidian. În Neamt, par a fi doar douã care au fost lovite de faliment dar cifra exactã nu o stie nimeni întrucît, de cele mai multe ori, farmacistii nu declarã falimentul ci se strãduiesc din rãsputeri sã-si vîndã afacerea de familie altor farmacii mai mari sau chiar lanturilor de profil care au acoperire nationalã. De aceea, în judetul Neamt se stie doar de douã farmacii care au fost nevoite sã renunte la activitate dupã 10-15 ani de activitate, dar care au si fost preluate de alte firme mai puternice. Acestea s-au grãbit deja sã cearã autorizatie Casei de Asigurãri de Sãnãtate pentru noile puncte de lucru. În schimb, farmacistii sînt de pãrere cã numãrul exact al farmaciilor falimentare este mult mai mare, cele mai afectate fiind unitãtile mici, din mediul rural dar si cele din orase, unde concurenta este acerbã.
„Este foarte trist ce se întîmplã, iar închiderea farmaciilor nu aratã decît boala de care suferã sistemul sanitar din tara noastrã. Consider cã este un semnal de alarmã care evidentiazã cã nu putem sã sprijinim oameni care s-au pregãtit în centre universitare de renume, capabili si care îsi aduceau contributia importantã la dezvoltarea tãrii prin taxele si impozitele plãtite. Farmaciile sînt afaceri de familie, strict private si în care statul nu a investit un leu. ÃŽn schimb, a sãpat în asa fel si a elaborat o astfel de legislatie încît farmacistii sã fie nevoiti sã se dea deoparte si sã lase locul unor comercianti, care nu au nimic de-a face cu acest domeniu extrem de sensibil si care implicã profesionalism si responsabilitate. ÃŽn nici o tarã din Uniunea Europeanã nu este permisã deschiderea unei farmacii de cãtre o persoanã care nu are studii în domeniu, pe cînd la noi se poate. Falimentul celor douã farmacii din judet a fost posibil si din cauza plãtilor fãcute de cãtre Casa de Asigurãri la termene din ce în ce mai lungi dar si din cauzã scãderii dramatice a vînzãrilor“, a precizat farmacista Ecaterina Iliesei, vicepresedinte al Colegiului Farmacistilor Neamt. De la mijlocul anului trecut, Ministerul Sãnãtãtii a luat decizia de a nu mai deconta banii cãtre farmacii la 90 de zile asa cum fusese pînã atunci ci la 180 de zile, care, în fapt s-au transformat în 210 zile, din cauza bugetului tot mai modest. Aceastã decizie, coroboratã cu scãderea vînzãrilor din cauza sãrãciei populatiei, a afectat grav unitãtile farmaceutice iar pe altele le-a dus direct în prãpastie. O statisticã întocmitã la nivel national aratã cã peste 1.500 de farmacii se aflã în insolventã (adicã au mari probleme financiare) iar alte 400 au declarat oficial falimentul.

Articol afisat de 1036 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Magda VASILACHE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective