Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2010
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 28 Mai 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Spaga, între a fi si a nu fi

• spaga, hulitã de toatã lumea, este perfect explicabilã într-un sistem sanitar sãrac si birocratic • medicii recunosc cã primesc spagã dar explicã acest lucru prin lefurile de mizerie • un rezident, care nu vede spagã decît dupã ce scapã de acest statut, va avea de la 1 iunie un salariu de 750 de lei •

Peste tot în lume serviciile medicale sînt scumpe dar, în momentul în care îti poti permite sã plãtesti, serviciile sînt de cea mai bunã calitate iar celebra spagã româneascã este o necunoscutã pentru toatã lumea. Trebuie spus însã si cã medicii din spitalele lumii civilizate primesc salarii de mii de euro sau dolari pe lunã iar statutul lor uman si profesional este de invidiat. Asta si pentru cã pregãtirea implicã ani îndelungati de studiu. La noi însã, sãnãtatea se cumpãrã pe bani grei, desi statul se bate cu pumnul în piept cã românii au gratuitãti în totalitate la serviciile medicale. Dacã ar fi sã fim malitiosi ar trebui sã întrebãm care servicii si ce spitale? Cele în care medicii sînt pe cale de disparitie, cele în care nu mai existã un medicament sau cele care nu au în sectiile de terapie intensivã un aparat de oxigen? Din pãcate, la noi si medicii si pacientii trebuie sã plãteascã dacã vor sã aibã acces la un sistem în care sãrãcia e la ea acasã. Bolnavul dã spagã doctorului pentru a beneficia de un serviciu despre care se spune cã este gratuit, iar specialistul care si-a mãcinat creierii ani întregi prin scoli „cotizeazã“ atunci cînd îsi doreste un post într-un spital mai de Doamne ajutã. Cuvîntul de ordine în sistemul sanitar românesc este spaga, desi toatã lumea se învîrte în jurul cozii cînd vine vorba de asta.

Sfînta spagã, plasture pentru un sistem medical bolnav

Medicii nemteni au avut curajul de a aborda acest subiect delicat. Poate si din cauza tãierilor de lefuri ce le vor diminua cu un sfert retributiile. Astfel, de la 1 iunie, un medic rezident va avea un salariu cuprins între 750 si 900 de lei, un medic specialist va avea o leafã de 1.275 de lei, iar un medic primar va primi aproape 1.600 de lei. Dacã pînã acum se dãdeau spãgi, sã te tii de la 1 iunie... Sau nu vor mai fi, pentru cã sãrãcia si austeritatea afecteazã toate categoriile sociale. „De cîtiva ani, medicii sînt pusi la zid si arãtati cu degetul ca fiind cea mai coruptã breaslã din tara noastrã. Astfel, cu voia diriguitorilor Sãnãtãtii, am ajuns sã fim marii corupti ai acestei tãri, cei care sug sîngele poporului... E momentul sã nu ne mai ascundem dupã deget si sã recunoastem cinstit cã în spitale se dã si se ia spagã. Dar acest lucru nu înseamnã o conditionare a actului medical, pentru cã atunci am vorbi despre niste nemernici ce nu meritã titulatura de medici. Spaga reprezintã un mod de multumire a pacientului fatã de medicul ce l-a tratat iar pe de altã parte, este si o recunoastere a calitãtilor sale profesionale si a anilor îndelungati de studii care, din pãcate, nu sînt recunoscuti si de cãtre stat. ÃŽn momentul în care medicii ar lucra în spitale bine dotate, bine aprovizionate si ar avea salarii decente, nu zic ca-n Vest cã e prea mult, dar cît sã nu te situezi pe aceeasi treaptã de salarizare cu o femeie de serviciu dintr-un minister, atunci as blama si eu cu toatã forta spaga. Cel care ar mai pretinde sau ar mai primi bani pentru serviciile prestate ar trebui sã nu mai aibã drept de liberã practicã. Dar altfel, cum poti sã pretinzi unui medic sã nu ia bani cînd are o leafã mizerabilã, cînd ar necesita o pregãtire profesionalã continuã (cãrti de specialitate, participãri la congrese etc.), si toate acestea pe banii lui? Cum poti sã condamni spaga în momentul în care la noi, pentru a cîstiga un ban în plus, rezidentii rãmîn si cîte 36 de ore în spital, alegînd programul normal dupã o gardã de 24 de ore, fiind astfel pasibili oricînd de greseli medicale? Un medic ce terminã acum rezidentiatul, adicã dupã aproape 10 ani de scoalã, primeste doar 1.000 de lei, iar de luna viitoare doar 750. Acestia nici mãcar spagã nu primesc pentru cã nu prea au contact cu pacientii, sau n-au «nume». Astfel, doctorii tineri sînt muritori de foame, motiv pentru care pleacã cu miile. Avînd în vedere aceastã situatie, este moral sã acuzi de coruptie o categorie profesionalã care este condamnatã la mizerie? ÃŽntr-o tarã în care autoritãtile recunosc doar la mitinguri importanta vitalã a acestui domeniu, ce este mai condamnabil: cã nu s-a miscat un deget pentru vindecarea sistemului sau plicul cu bani pe care pacientul îl bagã în buzunar unui medic drept multumire?“, a declarat medicul Iosif Koszegi, presedintele Colegiului Medicilor Neamt.

Spãgar la stat, pîinea lui Dumnezeu la privat

ÃŽn majoritatea tãrilor dezvoltate, sistemul medical prevede pentru asiguratii medical doar servicii de urgentã. Cei care necesitã mai multe servicii medicale trebuie sã aibã asigurãri private de sãnãtate sau sã plãteascã cash. Acolo medicii sînt foarte bine plãtiti, spãgile nu existã iar bolnavii sînt tinuti pe palme. Pentru cã plãtesc bani grei statului. La noi, un pacient stie cã la internarea în spital are nevoie de bani si de relatii. ÃŽn peste 70-80% din cazuri, bolnavii nu sînt conditionati de plata spãgii dar, dacã au si vor, o dau. ÃŽn schimb, existã si situatii în care actul medical este conditionat de medici, cazuri în care bolnavii îsi vînd vaca din orgadã ca sã plãteascã tariful doctorului, precizat mai mult sau mai putin voalat chiar de acesta, sau cazuri în care pacientul este tratat dispretuitor de cãtre medic dacã nu primeste ceva. ÃŽn toate aceste cazuri, spaga nu mai are nici o justificare si ar fi obligatoriu sã intre sub incidenta penalului. Culmea este cã toti acesti medici care pun conditii, atunci cînd lucreazã în cabinete private sau în clinici particulare unde pacientul este rege pentru cã el plãteste, sînt numai lapte si miere, nestiind cum sã se poarte mai frumos cu bolnavul. Toate acestea pentru cã sînt mult mai bine plãtiti decît la stat, iar pe de altã parte, orice comportament necivilizat este taxat de cãtre patroni. Pînã cînd statul nu va deveni „patron“, bolnavii vor da în continuare cîtã spagã vor putea, medicii vor fugi mîncînd pãmîntul, iar spitalele vor fi prost dotate si dãrãpãnate.

Articol afisat de 1660 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Magda VASILACHE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective