Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2010
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 1 Iunie 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

N-a fost sã fie o premierã la BAC

• la Tîrgu Neamt, numai la Colegiul „Stefan“ dascãlii au mai fãcut grevã • numãrul protestatarilor s-a redus, cei supãrati - 20 la numãr - fiind înlocuiti de profesori din Piatra Neamt • azi, protestul dãscãlimii va continua •

Examenul de Bacalaureat a decurs pînã la urmã fãrã incidente la cele douã colegii din Tîrgu Neamt, unde grevistii amenintau cu boicotarea examenului. La Colegiul „Ion Creangã“ dascãlii au decis sã participe la BAC si sã renunte la protestele anuntate. Ceva frãmîntãri au mai rãmas la Colegiul „Stefan cel Mare“, unde lucrurile erau si ieri dimineatã mai tensionate, motiv pentru care a fost nevoie de personal strãin pentru a asigura conditiile de desfãsurare a probei C. A fost vorba de circa 20 de dascãli „împrumutati“ pentru elevii de la „Stefan“, de la Piatra Neamt. Cum se stia cã lucrurile vor fi precipitate în rîndul grevistilor, ieri la ora 10, sefa ISJ Neamt a ajuns la colegiul tîrgnemtean si a avut discutii cu sindicalistii si liderii acestora timp de peste o orã. ÃŽn cancelarie au intrat si membrii conducerii liceului, persoanele responsabile de organizarea Bacalaureatului. Si primarul Arnãutu si-a fãcut la un moment dat aparitia în scoalã. La iesirea din încãpere, Luminita Vîrlan a declarat cã respectã decizia profesorilor de a adera sau nu la grevã. „Am avut discutii, nu neapãrat încinse. E vorba cred eu, de o lipsã de comunicare corectã între colectivul didactic de la Colegiul «Stefan» si conducerea unitãtii. Sînt unii colegi care au aderat la miscarea de protest, o miscare absolut legalã si le respectãm punctul de vedere. Alti colegi au decis sã participe la Bacalaureat, sã fie alãturi de elevi si vor participa în sãli. Vom mai avea nevoie de cîtiva colegi care sã asigure supravegherea la proba scrisã, 10-12 persoane. Inspectoratul este pregãtit în acest sens, existã un ordin al ministrului care permite înlocuirea chiar si cu personal didactic auxiliar al colegiului, dar am decis sã lucrãm numai cu cadre didactice“, a spus sefa ISJ Neamt, precizînd cã personalul didactic al Colegiului „Stefan“ si-a manifestat intentia de a se întoarce marti la ore, punînd punct protestului.

Scindarea între grevisti va continua

De altã pãrere a fost liderul de sindicat FSLI, profesorul Vasile Cojocaru, care a declarat cã greva va continua: „Ne pare foarte rãu cã nu existã unitate la nivelul cadrelor didactice, nici la nivel de unitate, nici la nivel de tarã. Sîntem dezbinati, le putem face usor jocul celor care cautã sã ne dezbine. Vom continua actiunile de protest începute. Au fost aduse cadre didactice de la Piatra Neamt, au fost adusi si jandarmi, si ne-au amenintat cã BAC-ul se va da oricum si fãrã noi“. ÃŽn curtea liceului, elevii asteptau sã intre în sãli. Unul dintre candidati era si Bianca Arsene, fost presedinte al Consiliului Judetean al Elevilor. Aceasta a mãrturisit cã liceenii sînt mai linistiti, stiind cã sustin examenul cu profesorii lor: „Am stat într-o stare de stres continuu, nu stiam dacã dãm sau nu BAC-ul. Erau tot felul de ipoteze, cã nu se va mai da, sau se va amîna foarte mult. Ne bucurãm cã profesorii nostri au acceptat pînã la urmã sã ia parte la BAC, e în joc viitorul nostru pînã la urmã, dincolo de scãderi salariale si de revedicãri sociale, era un an din viata noastrã care s-ar fi pierdut“. „Sincerã sã fiu, îmi mare rãu cã au apãrut aceste discutii între noi si colegii de la Tîrgu Neamt. Dar apreciez cã profesorii de limbi strãine de la Colegiul «Stefan» au intrat la examen fãrã probleme. Cînd am discutat cu tot colectivul le-am cerut sã-si defineascã pozitia. Le-am zis cã eu sînt inspector general si cã treaba mea e sã se desfãsoare examenul de BAC. I-am întrebat pe dumnealor care le e pozitia, cã dacã vor sã facã grevã le respect decizia si gãsim înlocuitori, iar dacã nu, atunci sã trecem la treabã. La Colegiul «Creangã» toti cei implicati în examen si-au fãcut treaba, renuntînd la protest. Chiar vreau sã le multumesc directorului si liderului de sindicat pentru cã au înteles ce e mai bine pentru copii si nu vreau sã se înteleagã cã «ar fi bãtut palma» cu ISJ“, a mai sustinut inspectorul general Luminita Vîrlan. Examenul de BAC s-a sustinut ieri în 32 de centre, circa 5.000 de candidati fiind asteptati sã dea teza la limba strãinã. Evaluarea oralã se va întinde pînã pe 4 iunie. Astãzi, conform celor precizate de sindicalistii nemteni, greva va continua în scoli. „Estimãrile cã participarea la acest protest va fi de circa 62% s-au adeverit. Marti, 1 iunie, continuãm greva, care e pe perioadã nedeterminatã“, a declarat presedintele SLI Neamt, Gabriel Ploscã. Conform semnãturilor, 4.904 de angajati ai scolilor au aderat la protest.

Articol afisat de 1939 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(S. TÃRNÃ, R. AANEI)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de soxi la data 01.06.2010 16:43
BAC 2010
Greva din invatamant pare un teatru grotesc in care profesorasi ieftini se intrec in slugarnicii penibile.Cu asa tematica articolul de fata este de un comic involuntar alarmant pentru cardiaci, probabil din lipsa de informare.Spre ex. "profesorii de limbi strãine de la Colegiul «Stefan» au intrat la examen fãrã probleme." Pentru cei care nu stiu - bacul se da cu prof. din scoala - chetele elevilor ,in vederea strangerii de "cadouri", fiind deja epuizate.Bineinteles ca se stiu si cadourile ...dar politistii au venit sa sprijine BACul. Evident elevii declara "Ne bucurãm cã profesorii nostri au acceptat pînã la urmã sã ia parte la BAC". Oare cu ce mentalitate or merge mai departe acesti elevi? Comparatia dintre cele cele doua colegii arata ceva dureros: Stefanul e "Stefan cel Mare" (chiar daca cu putini ostasi) iar celalalt ramane doar Agro. La agro sedinta extraordinara a sindicatului s-a finalizat cu o imbulzeala a prof. la inscriierea pe listele de BAC.
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective