Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2010
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Sanatate 10 Iunie 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Facerea de bine se numeste... teapã

Facerea de bine se numeste... teapã

• zeci de farmacii au dat degeaba medicamente de sute de milioane de lei • Casa de Asigurãri de Sãnãtate a refuzat plata facturilor aferente medicamentelor eliberate de pe 20 aprilie si pînã pe 1 iunie • farmaciile au ales sã dea retete desi stiau cã nu sînt bani, fãcînd-o pe riscul lor •

Lãcomia, inconstienta dar si, în unele cazuri, bunele intentii, s-au dovedit a fi foarte pãguboase pentru foarte multe farmacii care au luat o mare teapã atunci cînd au încercat sã-si scoatã banii de la Casa de Asigurãri de Sãnãtate Neamt. Practic, toate farmaciile din judet care au mai eliberat retete gratuite sau compensate începînd de pe data de 21 aprilie si pînã pe data de 1 iunie, nu-si mai pot recupera banii de la CJAS Neamt deoarece le-au fost refuzate la platã facturile aduse zilele acestea. Refuzul a fost justificat de faptul cã pe data de 20 aprilie, cînd s-a epuizat bugetul pe anul 2010, toate farmaciile au fost anuntate sã nu mai elibereze medicamente pentru cã nu li se vor mai deconta banii. Cu toate acestea, cel putin la sfîrsitul lunii aprilie, multe farmacii dintre cele aproximativ 100 aflate în contract cu Casa au dat retete, în speranta cã va veni o suplimentare de buget si îsi vor încasa banii. În plus, farmaciile au justificat eliberarea retetelor prin grija fatã de bolnavi. C-o fi fost milã, c-o fi fost lãcomie, cert este cã în mai cele mai multe farmacii au renuntat sã mai dea medicamente, dar totusi, unele si în special cele din lanturile farmaceutice, au continuat sã dea medicamente fãrã nici o bazã legalã. La începutul lunii iunie, au fost alocate CJAS Neamt 80 de miliarde de lei vechi pentru medicamente, dar banii erau sub formã de credit de angajament, adicã erau bani din bugetul de anul viitor, din care nu se puteau deconta decît retetele date din iunie încolo. Farmaciile care au luat maul concurentei în lunile aprilie si mai si au eliberat retete, s-au dus la început de iunie la Casã cu facturile la decontare. Atunci au avut un soc pentru cã au fost refuzati, cu exceptia retetelor aferente programelor nationale de sãnãtate.
„Nu vrem sã supãrãm pe nimeni, dar noi am anuntat foarte clar în momentul în care s-au terminat banii sã nu se mai dea retete. Am spus-o de mai multe ori dar unele farmacii au ales sã dea în continuare cu bunã stiintã. Potrivit legii, noi nu putem deconta aceste retete acum, bugetul pentru anul acesta fiind epuizat. Dacã va exista o rectificare bugetarã, vom putea deconta retetele date în aprilie si mai, dacã nu, nu“, a declarat Valericã Frãtilã, presedintele CJAS Neamt.
Majoritatea farmacistilor sînt de aceastã datã de partea Casei si, mai mult, acuzã lanturile farmaceutice de concurentã neloialã si de practici incorecte. „ÃŽn momentul în care s-au terminat banii Casa ne-a anuntat iar farmaciile corecte au sistat eliberãrile de retete. Totusi, au existat unele farmacii, în special marile lanturi farmaceutice care s-au comportat incorect si au profitat de acest lucru, continuînd sã dea retete, punîndu-ne într-o luminã proastã în fata pacientilor. Au ales cu bunã stiintã sã dea medicamente desi stiau cã nu sînt bani si astfel au rãmas cu banii dati si ne-au afectat si pe noi. Din pãcate, pentru farmacii mai mici care au ales sã procedeze asa, pierderea va fi foarte grea, putînd duce chiar si la faliment, decizia luatã inconstient fiind sinucidere curatã. Probabil pierderile pot ajunge la cîteva sute de milioane“, a declarat farmacista Ecaterina Iliesei, vicepresedintele Colegiului Farmacistilor Neamt. De pe urma acestor chichite din care unii au cîstigat altii au pierdut, vor avea de pierdut cel mai mult bolnavii, care nu-si vor mai putea lua retetele decît cînd vor fi bani. Nici o farmacie nu va mai risca sã dea medicamente dacã nu va vedea negru pe alb bugetul.

Articol afisat de 2678 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Magda VASILACHE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de gyovy la data 10.06.2010 14:31
Cu asa un specialist la CAS...!
La ce v-ati fi putut astepta de la o institutie condusa de un valerica? De valerica Fratila.Inca de cand a fost pus acolo,am stiut ca la astfel de probleme se va ajunge,cu criza sau fara.Cate judete mai sunt in aceeasi situatie? Valericaaaaaa! Da medicamentele la oameni! Daca nu,poate mai ai niste afise din campania electorala.Se poate face terapie de grup cu ele.Lasa! Ca daca se fac alegeri maine,tot cu gigelu votati.Da-le-n-colo de medicamente.Sa traiasca nea gigi...!
Ad�ugat de Anonim69 la data 11.06.2010 03:20
Pentru gyovy
Nu Fratila primeste facturile la decontat. E vorba de ordinul presedintelui Casei Nationale.Deci aceasta situatie se intalneste pe tot teritoriul tarii. In toata tara farmacistii au eliberat medicamente pe propria raspundere, cu toate ca presedintii caselor de asigurari de le ei le-a recomandat sa opreasca livrarea medicamentelor catre populatie. Nasol, dar adevarat.
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective