Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2010
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Sanatate 10 Iunie 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

MERG OLOGII? VÃD ORBII?

Rãzboi pompieristic împotriva handicapatilor

• la nivel de judet a fost declansatã operatiunea de depistare a falselor persoane cu dizabilitãti • inspectorii care fac controalele au mîinile legate deoarece nu au calitatea legalã de a retrage indemnizatiile • verificãrile vor avea loc timp de o lunã si ar trebui controlate zilnic peste 500 de persoane • 14.856 de nemteni au diverse grade de handicap •

Dupã cum s-a dictat de la Guvern, autoritãtile nemtene au decis sã declanseze un amplu „rãzboi“, „inamicul“ fiind persoanele cu dizabilitãti (handicapatii - în limbaj popular). Victoria, dacã va fi obtinutã, ar însemna depistarea celor care primesc ilegal indemnizatii. Astfel, din ordinul prefectului, în perioada 10 iunie - 9 iulie, inspectorii de muncã împreunã cu inspectorii din cadrul Directiei Generale de Asistentã Socialã si Protectie a Copilului precum si angajati ai Prefecturii vor merge din poartã în poartã la toate persoanele cu handicap pentru a verifica dacã nu au început sã vadã orbii sau ologii sã umble. Initiativa este lãudabilã, cu atît mai mult cu cît presa a semnalat cazuri ale unor asa zisi handicapati ce munceau mai dihai ca unii sãnãtosi sau care îsi snopeau în bãtaie consãtenii. Problema apare atunci cînd astfel de controale sînt dispuse doar asa, ca sã ne facem cã muncim si ca sã mai cheltuim niste bani. ÃŽn timpul verificãrilor ce vor începe de azi, inspectorii, dupã ce-i vor viziona pe handicapati, vor evalua... asa, din ochi, dacã omul are sau nu o problemã medicalã si dupã aceea, vor pleca exact cum au venit. Faptul cã aceastã actiune a fost dispusã pompieristic reiese si din faptul cã, legal, nu se poate face nimic împotriva impostorilor. Inspectorii de control nu au dreptul legal de a retrage indemnizatia cuiva, chiar dacã ilegalitatea este flagrantã, deoarece acest lucru poate fi fãcut doar de medici.

Neamtul are aproape 15.000 de persoane cu dizabilitãti

ÃŽn judetul Neamt sînt în total 14.856 de persoane cu diverse grade de handicap. Dintre acestia, 5.741 au handicap grav si primesc o indemnizatie lunarã de cîte 293 de lei, alti 7.939 au handicap accentuat si beneficiazã de o indemnizatie de 234 de lei lunar, iar alti 1.056 au handicapuri medii motiv pentru care primesc lunar de la stat 33,5 lei. Existã si 120 de persoane cu handicap usor dar acestea nu primesc nici un ban. Toate aceste persoane ar trebui vizitate începînd de mîine de inspectori. Presupunînd cã acestia ar lucra în toate cele 30 de zile cît este estimat a dura campania, ar trebui verificate zilnic circa 500 de persoane, iar dacã vor lucra doar de luni pînã vineri, numãrul persoanelor verificate va ajunge la o medie zilnicã de 700. Fizic este imposibil sã se realizeze acest lucru în conditiile în care numãrul celor care fac controale si al masinilor puse la dispozitie este foarte modest. ÃŽn plus, chiar dacã vor fi vizitate persoanele cu handicap, controlorii nu vor putea face altceva decît sã-i salute si sã-i întrebe de sãnãtate. „Potrivit legii, acordarea indemnizatiei de handicap dar si retragerea ei se face doar pe baza unor evaluãri medicale fãcute de o comisie de specialitate. ÃŽn cel mai bun caz, dacã pe parcursul verificãrii vor fi depistate persoane care vizibil nu au dreptul la aceste indemnizatii, noi vom putea solicita o reevaluare medicalã, iar persoana respectivã va trebui sã se prezinte în fata comisiei de specialitate. Aceastã comisie, pe baza criteriilor medicale stabilite prin lege, este singura care poate acorda sau retrage dreptul la indemnizatie“, a declarat Marilena Panduru, director general adjunct la Directia Generalã de Asistentã Socialã si Protectie a Copilului.

Heirupismul autoritãtilor nu se dezminte

Medicii, asistentii sociali si psihologii cred cã nu persoanele cu handicap sînt cele care destabilizeazã bugetul de stat prin încasarea ilegalã a unor indemnizatii. În acest moment, conform statisticilor, 2,6% dintre nemteni au un grad mai mare sau mai mic de handicap, ceea ce situeazã judetul sub media pe tarã care este undeva pe la 4%. Pe de altã parte, comparativ cu alte tãri europene, unde media persoanelor cu handicap din totalul populatiei este de circa 6-7%, România are mai putine persoane cu dizabilitãti decît alte state. Din pãcate, specialistii sustin cã în ultimii ani numãrul persoanelor cu handicap creste din ce în ce mai mult, fiind diagnosticate din ce în ce mai multe boli psihice. Partea cea mai prostã este cã se înmultesc îngrijorãtor copiii nãscuti cu malformatii sau cu diverse boli genetice care-i transformã pe micuti în handicapati. În acest moment, în evidentele DGASPC sînt peste 1.500 de copii care au diverse grade de handicap si care beneficiazã de ajutor din partea statului. Neoficial, se poate estima cã maximum 1.000 de persoane din cele 15.000 existente în judet încaseazã pe nedrept acele indemnizatii. Cu toate acestea, Guvernul, în disperarea sa de a reduce cheltuielile bugetare a decis cã persoanele cu handicap sînt cele care destabilizeazã bugetul si asa gol. În consecintã, si-a asmutit subordonatii din teritoriu si a cerut sã se taie în carne vie. Numai cã la luptã se cam pleacã fãrã arme, deoarece doar comisiile medicale pot stabili dacã e sau nu vorba de un grad de handicap. Cum astfel de actiuni pompieristice au mai fost, din experientã putem spune cã verificãrile vor fi un mare balon de sãpun.

Articol afisat de 1735 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Magda VASILACHE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective