Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2010
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 11 Iunie 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Lungul drum spre scoalã

Lungul drum spre scoalã

• 1.730 de km este distanta strãbãtutã de fiecare elev de la Ciurea, ca sã ajungã la scoalã, la Pîncesti • în aceastã situatie sînt 22 de copii de gimnaziu, care zilnic merg cinci kilometri dus si cinci întors, prin pãdure • atît elevii cît si conducerea Scolii Pîncesti sperã ca în toamnã sã primeascã un microbuz care sã transporte copiii dintr-un sat în altul, la scoalã •

Cei 22 de elevi de clase gimnaziale din satul Ciurea ar putea fi medaliati la sfîrsit de an scolar si declarati adevãrati maratonisti, dat fiind faptul cã pentru a urma cursurile în 2009-2010 fiecare a strãbãtut cîte 1.730 de kilometri, fãrã a mai pune distanta din centrul satului, unde se adunã, pînã la casa fiecãruia. Deplasarea dintr-un sat în altul nu e una usoarã, avînd în vedere cã drumul dintre Ciurea, unde copiii îsi au domiciliu, si pînã la Pîncesti, unde e unitatea de învãtãmînt, se face prin pãdure, pe un traseu caracterizat tot un deal si-o vale adîncã. Distanta dintre sate pe aceastã scurtãturã, cu vegetatie forestierã, e de cinci kilometri. Dacã ar fi sã circule „mai civilizat“, în sensul de a bate pasul pe drum pietruit, pe care masinile îl pot strãbate numai dacã nu a plouat, pentru cã altfel rãmîn împotmolite în glod, copiii ar avea de mers cu un kilometru în plus, lucru care nu le convine, avînd în vedere cã si asa pleacã dimineata cu noaptea în cap pentru a ajunge la ore. Uneori, alãturi de ei merge si secretara Sîrghie de la Scoala Pîncesti. Cum însã programul ei începe mai devreme decît cel al elevilor, de cele mai multe ori o ia singurã la picior. Atît ea cît si elevii sustin cã au învins de multã vreme teama de jivine de prin pãdure sau grija cã ar putea sã le iasã vreun descreierat în cale. Cunosc fiecare copac de pe poteca strãbãtutã în fiecare zi lucrãtoare a sãptãmînii, stiu cum e pãdurea de cînd dau primii muguri si încep pãsãrile a cînta, dar si cum aratã atunci cînd nãmetii sînt pîn’ la brîu. Celor sortiti sã depunã un efort fizic substantial pentru a ajunge la ore sperã ca din toamnã sã li se repartizeze un microbuz scolar din cele sase despre care se aude cã ar ajunge în judet. „Ne vin de la Ciurea 22 de elevi si, culmea, în cazul lor nu se pune problema absentelor. Vin toti, se asteaptã unul pe altul la pornire si merg în grup dintr-un sat în altul. Cei care terminã acum clasa a VIII-a sînt cei mai antrenati, pentru cã fac asta de patru ani. Scoala de la Ciurea a fost desfiintatã prin 2000-2001. O vreme a existat un microbuz, dar de cinci ani elevii de gimnaziu sînt nevoiti sã facã aceastã navetã de cinci kilometri prin pãdure. Vin pe potecã pentru cã dacã ar alege sã meargã pe drumul comunal, vai de el atunci cînd plouã, pentru cã este asa de prost încît masinile nu îl pot strãbate, ar trebui sã mai facã un kilometru. Iarna aceasta a fost foarte grea, dar chiar si asa, n-a lipsit unul de la cursuri. Strãbat dealurile si vãile, mergînd în sir indian. Avem si noi întelegere fatã de ei si nu le cerem sã care manualele în spate. Ar fi culmea sã avem pretentia ca un copil de clasa a V-a, sã tîrîie sase manuale care îi sînt necesare la ore. Aduc româna si matematica. Sînt suficiente astea douã“, a declarat profesor Constantin Chelariu, directorul Scolii Pîncesti.

Spaima de clasa a V-a

Fiecare început de an scolar înseamnã o mare grijã pentru pãrintii elevilor de la Ciurea, care intrã în clasa a V-a. Conducerea Scolii Pîncesti sustine cã acestia se plîng de fiecare datã pentru cã sînt nevoiti sã îsi trimitã copiii de 11-12 ani la o distantã destul de mare, în conditii greu de strãbãtut. ÃŽn ciuda acestor plîngeri, problema încã nu s-a rezolvat, dar cei din zonã încã mai au speranta rezolvãrii lor. „Evident este o spaimã atît pentru copii cît si pentru pãrintii lor, trecerea de la clasa a IV-a la a V-a, pentru cã se modificã radical conditiile de studiu. Pãrintii sînt îndreptãtiti sã îsi facã griji legate de transportul copiilor. Din toamnã, ne vor veni de la Ciurea 25 de elevi la clasele V-VIII. Orice copil are dreptul la educatie. Noi, ca dascãli, încercãm sã avem pe cît posibil grijã de ei. Vin uneori uzi de pe drum, plini de zãpadã, si îi lãsãm sã se usuce, sã se încãlzeascã... E de admirat cã nu se înregistreazã abandon scolar la Ciurea, chiar dacã au de fãcut o navetã asa de mare. Si ei nu sînt singurii copii fortati sã parcurgã astfel de distante. Primim la Pîncesti si copiii din satul Holm, cincisprezece la numãr, si care din toamnã vor fi si mai multi. Ei strãbat patru kilometri dus si patru întors, dar vin pe drum drept, chiar dacã este pietruit, ca orice drum de tarã“, a mai declarat directorul Chelariu. Beneficiind de serviciile unei firme de transport, au scãpat de naveta la picior elevii din satele Patricheni si Tãlpãlãi, care sînt arondati aceleiasi scoli coordonatoare, de la Pîncesti. Dupã desfiintarea Scolii Ciurea, pret de vreo patru ani elevii aveau un microbuz scolar care îi aducea la scoalã. Din pãcate, dupã zeci de reparatii, renumitul ARO scolar n-a mai putut fi repus pe roti, astfel cã elevii au fost obligati sã se descurce cu propriile picioare pentru a ajunge la scoalã, la Pîncesti.

Valori care dau fiori

Anul scolar care dã sã se termine a avut 173 de zile lucrãtoare, adicã 35 de sãptãmîni, de pe 14 septembrie 2009 pînã pe 11 iunie 2010. Calculînd cu exigentã distanta strãbãtutã de fiecare copil, se obtin 1.730 de kilometri în total, per cap de elev. Cum au bãtut poteca 22 de copii, în total se fac 38.060 de kilometri, pret de un an scolar. În anul scolar viitor, cînd vor veni de la Ciurea 25 de elevi, distanta parcursã de pe 13 septembrie si pînã în iunie 2011 va fi de 43.250 de km. Calculînd cît bate pasul un copil din Ciurea care terminã gimnaziul la Pîncesti, rezultatul este spectaculos: 6.920 de kilometri, în patru ani. Sînt cifre care dau fiori, demne de a fi puse în portofoliile atletilor de performantã. Partea bunã în toatã aceastã poveste, dacã se poate spune asa, este cã bugetul local al comunei Pîncesti nu este grevat de unele cheltuieli, pentru cã dacã ar exista un microbuz scolar, atunci contravaloarea combustibilului consumat si întretinerea mijlocului de transport ar cãdea în sarcina primãriei.

Articol afisat de 1224 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective