Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2010
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 12 Iunie 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Canicula dã frisoane autoritãtilor

• autoritãtile nemtene au reactualizat planul de mãsuri împotriva caniculei • primele victime ale cãldurilor au fost copiii • meteorologii avertizeazã cã sîmbãtã si duminicã vor fi pînã la 35-36 de grade Celsius •

Temperaturile foarte ridicate înregistrate în ultimele zile au devenit insuportabile pentru foarte multe persoane si au determinat autoritãtile sã se întîlneascã de urgentã pentru a lua mãsuri preventive împotriva cãldurii. Sefii Directiei de Sãnãtate Publicã, cei ai Ambulantei si cei de la UPU s-au întîlnit vineri dimineatã într-o videoconferintã cu ministrul Sãnãtãtii pentru a pune la punct un plan de mãsuri. În primul rînd, va fi suplimentat numãrul ambulantelor, vor fi organizate puncte de prim ajutor în farmacii, iar spitalele au fost pregãtite sã acorde asistentã medicalã celor care vor avea de suferit de la cãldurã.

Copilasi afectati de cãldurã

Din pãcate însã, foarte multi copilasi au fost afectati de temperaturile foarte ridicate din ultimele zile. „Am avut în ultimele douã zile foarte multi copilasi ce au necesitat îngrijiri medicale din cauza cãldurii. Mergînd pe stradã am constatat cã sînt foarte multi bebelusi si copii mici iesiti la plimbare pe la orele prînzului ceea ce denotã inconstientã din partea adultilor. ÃŽntre orele 10 - 11 si 17, chiar 18, este interzisã cu deãvîrsirea plimbarea copilasilor. ÃŽn momentul în care sînt scosi la plimbare, acestia trebuie îmbrãcati cu hãinute deschise la culoare, din bumbac si trebuie foarte bine hidratati. Meniul zilnic trebuie sã includã mult mai multe fructe si legume proaspete, multe ceaiuri si apã. ÃŽn cazul în care micutii merg la plajã trebuie obligatoriu protejati cu creme cu factor de protectie peste 50, indiferent de vîrstã si de fototipul de piele“, a precizat medicul Suzana Constantinescu, sefa sectiei de Pediatrie.

Cod galben de caniculã

Cãldura care s-a instalat la noi nu pare sã plece prea repede, ba dimpotrivã, vom avea parte de cãldurã. Pentru teritoriul întregii tãri, inclusiv pentru judetul Neamt, meteorologii au anuntat cod galben de temperaturi extreme. Avertizarea este valabilã pentru intervalul 12 - 13 iunie 2010, cînd temperaturile maxime vor atinge frecvent 35-36 de grade, iar pe arii restrînse maximele vor atinge 37-38 de grade, îndeosebi în zonele de cîmpie. De altfel chiar ieri, la ora 11.30 deja în Piatra Neamt ITU era deja de 76 de unitãti, iar pentru week-end va trece de pragul critic de 80 de unitãti. Ieri la prînz cel mai cald era la Tîrgu Neamt unde se înregistrau 30,1 grade, cu promisiune de mai mult dupã amiazã, la Roman erau 28,5 grade, iar cel mai bine era la Piatra Neamt unde termometrele înregistrau 27,7 grade. Dupã ora 14, temperatura în tot judetul era de peste 31 de grade Celsius. Cu o zi înainte, joi 9 iunie, maxima zilei a fost la Piatra Neamt, cu 31,5 grade, în timp ce la Roman erau 31,4 grade. Ceva mai bine a fost la Tîrgu Neamt, unde au fost 29,9 grade. Pe Toaca mercurul din termometre a ajuns la 19,1 grade. Pentru ziua de astãzi, sîmbãtã 12 iunie, în judet sînt anuntate temperaturi extreme, maximele fiind cuprinse între 31 si 35 de grade Celsius. Totusi vîrful avertizãrii de cod galben se va înregistra duminicã, cînd se asteaptã maxime ce vor fi cuprinse între 32 si 36 de grade.

17 aparate de aer conditionat la Spitalul Roman

Cadrele medico-sanitare, din cadrul Spitalului Roman si cei de la Statia de Ambulantã Roman, se asteaptã în urmãtoarele zile, cînd canicula va atinge apogeul, la o crestere a numãrului de solicitãri. Conducerea Spitalului Roman s-a ocupat de aprovizonarea cu medicamentele necesare în tratamentul afectiunilor specifice caniculei. „Am luat mãsurile necesare pentru aprovizonarea cu medicatia de urgentã, atît la Centrul de Primiri Urgente cît si în sectiile spitalului. Am adus deja 17 aparate de aer conditionat, care vor fi montate în Sectiile Anestezie Terapie Intensivã, cardiologie“, a declarat doctor Mircea Coadã, managerul Spitalului Roman.

Atentie si la incendii si la dobitoace

Canicula poate provoca incendii sau poate întretine incendiile de pãdure provocate de neglijenta oamenilor. Pentru prevenirea
incendiilor este indicat sã fie respectate o serie de reguli. Astfel, se interzice aruncarea tigãrilor aprinse la întîmplare, în special în zonele cu vegetatie uscatã, în miristi sau în apropierea depozitelor de furaje etc.; se interzice folosirea chibriturilor, lumînãrilor, lãmpilor de iluminat cu petrol în depozite de furaje, grajduri, magazii, poduri; este interzisã depozitarea de materiale lemnoase, furaje sau alte materiale combustibile sau inflamabile în podul clãdirilor. Si veterinarii atentioneazã cã e interzis transportul de animale în scop comercial sau alte scopuri între orele 11 si 19, chiar dacã e vorba de dus la pãsune. Nu trebuie puse la tractiune pentru a nu li se produce un stres suplimentar, iar cele puternic deshidratate si care nu se pot deplasa vor fi directionate cãtre abatoare. Gospodarii sînt sfãtuiti sã le asigure animalelor apã, iar hrana sã fie administratã în cantitãti mici si mai des.

Articol afisat de 1664 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Monica NEAMTU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective