Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2010
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 15 Iunie 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Pot trãi alesii cu salariul minim?

• un român propune ca, timp de trei luni, fiecare parlamentar sã trãiascã cu 600 de lei leafã • deputatii Bostan si Ghitã recunosc cã nu s-ar descurca numai cu acesti bani • deputatul Munteanu nu vrea sã rãspundã • deputatii Neculai, Rogin si Surdu nu stiu dacã ar face fatã cheltuielilor numai cu un salariu minim la dispozitie • nici senatorul Chelaru nu stie • senatorul Mocanu e dispus sã trãiascã numai cu jumãtate din leafã, dar nu cu 600 de lei • senatorul Mãrcutianu e uimit sã afle cã sînt salarii de 600 de lei în tarã •

Un român a postat o petitie pe internet, adresatã Guvernului si Administratiei Prezidentiale, prin care cere reducerea salariilor parlamentarilor la 600 de lei lunar. Mãcar pentru trei luni. „Statul presupune cã un cetãtean român poate trãi în conditii decente cu un salariu de 600 ron brut pe lunã. Drept urmare, prin aceastã petitie, solicit ca parlamentarii români sã trãiascã, mãcar 3 luni de zile, cu acest salariu. ÃŽn aceastã perioadã ar trebui sã le fie tãiat accesul la conturile curente, cît si limitarea, tot la 600 ron a veniturilor realizate din alte surse decît cele din functiile publice. Dacã noi ar trebui sã putem, ei de ce nu?“, spune omul în petitia sa. I-am întrebat pe parlamentarii de Neamt dacã ar reusi sã facã fatã cheltuielilor cu 600 de lei pe lunã. Sã se trezeascã în fiecare dimineatã, sã se îmbrace si sã meargã la serviciu la Parlament, cum fac atîtea milioane de români. Iar la chenzinã, sã ridice 600 de lei. Cam cît costã cazarea zilnicã a unora din ei la hotelul parlamentar.

Bostan si Ghitã nu se descurcã

Emil Bostan, deputat UNPR, zice cã e obisnuit cu leafã mare, de cînd lucra la privat. Nu crede cã s-ar descurca cu 600 de lei. „Cred cã nici un om obisnuit nu se poate descurca cu 600 de lei pe lunã. Vedem cazurile profesorilor, medicilor si ale altor salariati. Eu am lucrat în mediul privat si aveam 1.200 - 1.400 de euro salariu. Am acceptat sã merg la Apele Române, pentru 1.800 de lei cît era atunci, care însemnau cam 400 de euro la vremea aceea, dar în conditiile actuale nu se poate descurca nimeni cu aceastã sumã. Nici mãcar o persoanã care nu are obligatii familiale, darãmite cele care mai au si copii“, spune el. Stelian Ghitã, deputat PDL, e dornic sã sprijine austeritatea propusã de guvernul portocaliu, dar recunoaste cã nu face fatã vietii cu bani putini: „As face ce e de fãcut ca sã trecem prin acest moment dificil. Probabil cã nu m-as descurca cu 600 de lei, dar ce putem face?“.

Neculai, Surdu si Rogin nu stiu, dar nici n-ar încerca

Marius Neculai, deputat PDL, zice cã „Problema este complicatã, din foarte multe puncte de vedere“. „Probabil cã m-as putea descurca cu aceastã sumã, dar foarte greu“, recunoaste el.
Colegul sãu pedelist, deputatul Marius Rogin nu si-a pus problema pînã acum, dar nici n-ar vrea sã si-o punã. Oricum e foarte ocupat: „Nu stiu dacã m-as descurca cu salariul minim. Altceva? Cã nu prea am timp“. Victor Surdu, deputat PSD de Neamt, s-a arãtat intrigat de propunere. Omului nu-i ajung banii de la Parlament, dovadã cã trebuie sã mai aducã si de-acasã, unde are probabil un izvor: „N-am fost nici pro, nici contra niciodatã. Dacã se considerã cã noi, parlamentarii atîta meritãm... Nu stiu dacã m-as descurca. Eu si acum cheltuiesc pentru biroul parlamentar banii de la Camera Deputatilor si indemnizatia de parlamentar si mai aduc si bani de acasã ca sã fiu trei zile în Parlament si trei zile în colegiu“.

Munteanu nu se bagã

Ioan Munteanu, deputat UNPR, considerã cã oricine poate scrie orice pe internet, dar n-ar trebui sã i se dea atîta importantã. „Nu rãspund la întrebarea asta. Nu intru în polemici populiste. Dacã îi întrebi pe toti, 80% din populatie vrea sã desfiinteze Parlamentul, sã fie lefuri mai mici la parlamentari. Sînt unii care trãiesc si cu 300 de lei pe lunã. Pentru cã n-au muncit o viatã întreagã. Sînt care au iesit la pensie la 35-40 de ani si mai trãiesc 100 ca sã ia pensie. Nu rãspund la aceastã întrebare“, a fost declaratia deputatului nemtean.

Senatorii Mocanu si Chelaru - mai maleabili

Pedelistul Toader Mocanu e de acord cu austeritatea pentru toti. Cît îi lasã intactã juma’ de leafã. „Atîta timp cît cele douã legi privind reducerea cheltuielilor bugetare, pachetul de legi de austeritate, se implementeazã, categoric trebuie sã reducem si noi costurile, cu 50%. La tot. Si la cazare si la tot. Atîta timp cît cerem austeritate de la popor, e normal sã o aplicãm si la noi, sã ne asumãm mãsurile. Si guvernul trebuie sã procedeze ca atare“, a declarat senatorul Mocanu. Colegul sãu din opozitie, Ioan Chelaru, nu si-a pus problema unui venit minim pe economie, cã el nu trãieste nici din indemnizatia de parlamentar. „Nu stiu dacã m-as descurca, n-am încercat. Eu nu trãiesc nici din indemnizatia de parlamentar, ci din veniturile de la cabinetul de avocaturã“, a declarat senatorul PSD.

Senatorul Mãrcutianu: „Mi se pare aiurea pusã problema“

ÃŽntrebat dacã si-ar putea duce zilele cu 600 de lei lunar, Ovidius Mãrcutianu a rãspuns candid: „Pãi, depinde ce as face în viata de zi cu zi“. Activitate de parlamentar, i-am explicat. Cã asta-i meseria actualã. „Mi se pare aiurea pusã problema. Sînt oameni care cîstigã 600 de lei?“, s-a arãtat domnia sa nedumerit. Practica aratã cã da. ÃŽn România sînt o multime de oameni care primesc 600 de lei. „Si sînt parlamentari?“, a întrebat senatorul Mãrcutianu. Nu, nu sînt. Un parlamentar primeste cam 200 de milioane vechi pentru cazare, transport, telefoane, mîncare si diurnã, plus încã o sutã si ceva de milioane pentru cabinetele parlamentare. Un învãtãtor debutant primeste 600 de lei. Un functionar debutant primeste tot 600 de lei. Orice salariat nou angajat într-o firmã (uneori chiar si cei mai vechi) primeste 600 de lei.

Numai doi au mai rãmas...

Doi din cei 11 parlamentari de Neamt nu au putut fi contactati: deputatul PDL Mihaela Stoica si deputatul UNPR Culitã Tãrâtã.

Articol afisat de 2317 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M. CONSTANTINESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective