Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2010
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 15 Iunie 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
OTRÃVURI... BÃBESTI

OTRÃVURI... BÃBESTI

• un bãrbat de 63 de ani a ajuns la spital cu arsuri pe esofag dupã ce a fãcut gargarã cu... gaz • pacientul a vrut astfel sã scape de „gîlci“ • de-a lungul timpului, medicii s-au confruntat cu tot felul de situatii în care leacurile bãbesti i-au nenorocit pe multi • ceaiul de soc a bãgat în spital doamne care doreau sã slãbeascã • un nemtean s-a ales cu un os fracturat dupã ce i-a fost «tras» de o babã •

Din comoditate, convingere sau doar din obisnuintã, foarte multi dintre noi folosim adesea diverse leacuri „din bãtrîni“ sau deprinse în timp de la rude si cunostinte. Dacã în unele cazuri aceste tratamente chiar au efecte si duc la vindecare, în alte situatii nu fac nici rãu dar nici bine iar în cazuri extreme, fac doar rãu si astfel cei care le-au utilizat ajung în stare gravã la spital. ÃŽntr-o situatie asemãnãtoare s-a aflat un pietrean care a vrut sã scape de o durere sîcîitoare în gît cu... gaz. Bãrbatul, în vîrstã de 63 de ani, a auzit de pe la neamuri sau vecini cã gazul are puteri miraculoase si vindecã o sumedenie de boli. Printre acestea s-ar numãra si „gîlcile“, mai altfel spus amigdalele. ÃŽn consecintã, pietreanul a fãcut o gargarã cu gaz si, nu numai cã n-a scãpat de durerile de gît, ba chiar s-a procopsit cu altele noi alegîndu-se cu arsuri pe faringe. Pacientul s-a prezentat sîmbãtã, 12 iunie, la Unitatea de Primire a Urgentelor Neamt iar cadrele medicale s-au crucit cînd au aflat ce a fãcut bãrbatul pentru a scãpa de dureri de gît. Din fericire, arsurile pe care si le-a provocat nu au fost grave astfel încît a fost trimis acasã dupã ce a primit tratament de specialitate. „Frecvent ajung la noi tot felul de pacienti care au de suferit din cauza leacurilor bãbesti. Nimeni nu le contestã eficacitatea în anumite afectiuni si în anumite circumstante, dar existã cazuri, destul de frecvente, în care acestea fac mai mult rãu decît bine. De exemplu, în ultima perioadã am avut mai multe paciente care au lesinat dupã ce au bãut ceai de soc. Acesta este utilizat de multe doamne pentru a slãbi dat fiind faptul cã socul este diuretic. Numai cã, au consumat în cantitãti prea mari, au ajuns la deshidratare si au lesinat. Un alt pacient a ajuns la spital cu arsuri grave pe spate dupã ce si-a pus gresit niste ventuze, iar altul s-a ales cu oasele fracturate dupã ce a fost «tras» de o babã. Omul a crezut cã are o entorsã, el de fapt avea osul fisurat iar în urma masajului fãcut, i-a fost rupt osul de-a binelea. ÃŽn concluzie, astfel de leacuri pot face uneori chiar foarte rãu asa cã trebuie folosite cu multã grijã“, a declarat Gabriela Chitoscã, asistenta sefã de la UPU Neamt.

Sîmburii de mãsline l-au dus la cutit

ÃŽn urmã cu ceva timp, medicii din Roman au constatat cu stupoare cã un pacient a înghitit peste 140 de sîmburi de mãsline ca sã scape de durerile de stomac. Pînã la urmã, pacientul de loc din Dulcesti, în vîrstã de 62 de ani, a fost supus unei operatii de ulcer. Bãtrînul a declarat cã a înghitit sîmburii deoarece a auzit cã acestia se macinã în stomac si-l vindecã de boala pe care o are. „De la oameni mai bãtrîni am auzit cã, dacã suferi cu stomacul, este bine sã înghiti sîmburi de mãsline, pentru cã ei se sfarmã înãuntru si boala trece, fãrã doctori. Am înghitit si sîmburi de mãsline si am bãut si ulei de mãsline, dar tot am ajuns la cutit“, a povestit omul medicilor. Medicii care l-au operat au declarat cã „tratamentul“ pe care si l-a administrat bãtrînul este absurd si periculos. „ÃŽn timpul operatiei am observat în abdomen o scurgere de lichid vîscos, ciudat, prin perforatia stomacului. Initial, am crezut cã este vorba de o hemoragie dar, la controlul stomacului, am depistat 140 de sîmburi de mãsline, adunati la un loc, ca un sac de pietre. ÃŽn 18 ani de meserie nu am mai vãzut asa ceva. Pericolul pe care îl reprezentau sîmburii era acela cã puteau sã colmateze stomacul si sã se producã o ocluzie intestinalã, afectiune care, netratatã la timp, poate duce la deces“, declara chirurgul care l-a operat.

Arsuri si degerãturi tratate cu balegã, albus, varzã si bãi de sare

O altã pacientã, în vîrstã de 63 de ani, din Adjudeni, a ajuns la spital cu o infectie gravã dupã ce si-a tratat cu leacuri bãbesti o arsurã. Aceasta se alesese cu rana de la plitã si ulterior rãnile i s-au infectat. La sfatul unor vecine pricepute victima s-a uns cu balegã de vacã si albus de ou pe arsurã. Timp de cîteva zile sãteanca a urmat medicatia prescrisã, dar norocul sãu a fost cã o fiicã a venit în vizitã si vãzînd în ce hal a ajuns infectia, a convins-o sã meargã la spital. Leacurile bãbesti l-au lãsat pe un alt nemtean fãrã picioare. ÃŽn urmã cu vreo 5 ani, un sãtean din Sagna, a rãmas fãrã picioare dupã ce s-a tratat de degerãturi cu... varzã muratã. Bãrbatul a stat mai bine de douã sãptãmîni acasã dupã ce a suferit leziunile si a ajuns prea tîrziu la spital. Acesta sustinea cã pe un ger cumplit, a mers sã scoatã apã la fîntînã, încãltat doar cu niste ciorapi din lînã. Dupã cîteva zile, picioarele au început sã i se înroseascã, apãrîndu-i bãsici umplute cu lichid. ÃŽn loc sã se prezinte la medic, sãteanul a recurs la tot felul de leacuri bãbesti, recomandate de vecini, aplicîndu-si comprese cu varzã si fãcînd bãi cu sare la picioare. „Niste vecini m-au sfãtuit sã fac bãi cu sare si sã-mi pun comprese cu varzã la picioare. Dupã cîteva zile mi s-au înnegrit picioarele, m-am dus la medicul din comunã si am ajuns la spital. Acum sînt foarte speriat, deoarece doctorii mi-au spus cã îmi vor tãia picioarele“, povestea la acea vreme pacientul. Bãrbatul a fost diagnosticat cu degerãturi de grad IV, la ambele picioare.

Articol afisat de 3374 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Magda VASILACHE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective