Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2010
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 16 Iunie 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
MOTIUNE SI INJURII

MOTIUNE SI INJURII

• un sondaj ad hoc realizat printre pietreni aratã cã 91% din ei nu sînt de acord cu reducerea pensiilor si salariilor • oamenii considerã cã sînt si alte mãsuri care pot fi luate pentru depãsirea crizei economice • cele spuse nu sînt deloc mãgulitoare pentru clasa politicã •

Pensii mai mici cu 15%. Salarii reduse cu 25%. Douã verdicte pe care Guvernul Boc le-a dat fãrã sã se consulte cu cei pe care îi condamnã la foame, frig si boalã. I-am întrebat noi. Monitorul de Neamt a fãcut un sondaj ad hoc, printre cetãtenii orasului. Nu avem pretentia unei cercetãri sociologice cu staif. Pur si simplu am auzit vocea poporului. Am fãcut taloane pe care am scris „Sînteti de acord cu reducerea pensiilor si salariilor? DA sau NU?“ si le-am dat la peste 200 de pietreni gãsiti în zona Pietei Centrale. Iar rãspunsurile lor au fost edificatoare. 91% din ei nu sînt de acord cu reducerea pensiilor si salariilor. Chiar dacã nu toti sînt pensionari sau bugetari. Sînt însã si pietreni, 6,87%, care sustin mãsurile de austeritate impuse de guvern. Iar altii, 2,11%, nu s-au situat în nici o tabãrã, pe ideea ori cã nu sînt direct afectati si implicati în problemã, ori cã nu vor si nici n-au timp de asa ceva. Un bãtrîn abia îsi duce o sacosã în care are douã conserve si o pîine. Nu e grea, dar îl doboarã cãldura. „Bineînteles cã nu sînt de acord cu tãierea pensiilor. Doar n-o sã-mi tai singur craca de sub picioare. Am 1.000 de lei pensie, ce sã-mi mai taie din ea? Si-asa abia mã descurc“, zice el. La doi pasi în stînga, un cetãtean abia rãsuflã: „Dacã tara are nevoie ca timp de sase luni sã-i dau juma’ de pensie, îi dau domnule! De ce sã nu-i dau? Chit cã am un plãmîn putred si sînt pensionar. Dar numai sase luni, nu mai mult“. Douã femei stau de vorbã si schimbã retete: „Nu sînt de acord“, zice una din ele. „Cine e? E de acord numai cine nu-i pensionar si nu are nici salariu. Doar ei, poate. Si parlamentarii. Motiunea nu rezolvã nimic. Ei îsi fac afacerile în continuare si se ceartã la televizor ca sã-i vadã lumea“, spune femeia cu nãduf.

„Am muncit 47 de ani, 9 luni si 12 zile. Mãgarii! Si porcii!“

„Nu sînt de acord, dar ce putem face noi, pensionarii? Nu stiu ce am putea face ca sã nu se întîmple“, zice Mãrioara Spãtaru, dînd asigurãri cã nici sotul ei, Vasile, nu este de acord cu austeritatea propusã de guvern pensionarilor. „Cine e de acord, domnule? Nu e nimeni. Iar ãstia cu motiunea lor nu rezolvã nimic“, spune o tînãrã vînzãtoare. Pãrinti nu mai are, dar oricum nu sustine reducerea salariilor si pensiilor, cã „si-asa nu are lumea bani“. „Da’ ce, îs nebun? ÃŽmi ia trei milioane din pensie. Am 1.270 de lei pensie si îmi iau 300 din ea. Am muncit 47 de ani, 9 luni si 12 zile. Si-am plãtit impozit atîtia ani. Mãgarii! Si porcii! Pensia este un drept, nu o obligatie! Cum pot sã fiu de acord sã-mi taie din munca mea?“. Bãrbatul, atît de vehement, studiazã niste ceasuri la tarabã. Dupã ce si-a spus oful se întoarce la oferta de orologii. „Noi nu facem politicã“, zic doi cãlugãri, pe aceeasi voce. „Sã ne taie si nouã. Noi si-asa nu luãm salarii, le lãsãm la mãnãstire. Sã taie tot ce pot, cã trebuie fãcut ceva ca sã iesim din necaz“, spun ei, dupã care îsi vãd de drum. „Nu-s de acord, pãcatele mele! Cum sã fiu? Doamne fereste! Dar oamenii cum sã mai trãiascã? Cu ce sã mai trãiascã? Ce mãnîncã? Plãtesc întretinerea, lumina, gazul si cu ce sã mai trãiesti? Nu mai rãmîne nimic. Sînt si copiii ãstia, care vãd de toate, si fructe si mîncare si vor de toate si n-ai bani nici sã le iei o coajã de pîine. Si-asa totul e scump, vai de zilele noastre“. Femeia vinde hîrtie de împachetat si ciorapi, iar bãrbatul un bãtãtor de covoare. „Cred cã se întîmplã un rãzboi“, zice bãrbatul, învîrtind bãtãtorul de covoare între degete. „Dar sã deie Dumnezeu rãzboi, da’ numa’ între ei, acolo, sã ne lase pe noi sã trãim“, mai zice el.

„Toti sã munceascã, nu sã astepte gratis“

Un alt bãrbat se opreste, curios, si profitã de pauzã ca sã-si expunã propria pãrere: „Nu sînt de acord. Dã-i dracului de hoti! De jigodii!“
„Nu sînt de acord“, spune un tînãr, cocosat de douã sacose grele de cumpãrãturi. „Mã afecteazã si pe mine, pentru cã si eu trãiesc în tara asta. Cînd le merge unora bine, le merge doar lor, dar cînd merge rãu, merge rãu pentru toatã lumea“, adaugã el. „Nu stiu ce sã zic. Pe mine mã afecteazã la vînzare, cã o sã scadã numãrul de clienti. Deci indirect. ÃŽn mod direct îi afecteazã pe cei care sînt pensionari“, spune bãrbatul care se recomandã Baltag si care vinde miere în piatã în fiecare zi de dimineatã pînã seara. „Eu sînt de acord cu o dreptate si dacã vrem sã fim cinstiti, sã vinã toti hotii care au furat averea tãrii sã o punã înapoi. Si atunci nu mai trebuie sã scadã pensiile si salariile. Am 88 de ani, am fãcut rãzboi, am fost si prizonier. Muncesc si acum ca sã-mi tin existenta. Toti sã munceascã, nu sã astepte gratis“, zice Constantin Cozma, care vinde tot miere si produse apicole la toneta alãturatã. „Nu sîntem de acord. Am 40 de ani de muncã si 4 milioane pensie. Iar acum vor sã-mi mai ia si din asta. Sã le fie rusine!“, zice un cuplu de pensionari. „Eu nu sînt pensionarã, dar o sã fiu, cã plãtesc lunar cotizatia. Stau aici de cu dimineatã pînã seara si muncesc de rup. Nu sînt de acord cu tãierea pensiilor“, spune Varvara Mâtã, vînzãtoare în piatã.

„Sã reducã la parlamentari si la seful statului“

Colega de tarabã, Paulina Fodor, intervine: „Sã ne ia banii nostri, munca noastrã? 40 de ani am stat în picioare“. O altã doamnã, Fãrcãsanu, spune la rîndu-i: „Pleacã lumea din tarã, nu mai rãmîne nimeni. Nici Ceausescu n-a fãcut asa ceva“. „Sã reducã la parlamentari si la seful statului, care mãnîncã banii oamenilor“, este de pãrere Elena Constantinoiu. „Am lucrat 46 de ani în industria chimicã. Am rãmas fãrã dinti, fãrã nimic. Sînt bolnav cu inima. Medicamentele, compensate, mã costã cel putin 80 de lei. ÃŽmpreunã cu sotia ne iau patru milioane jum’ate, cînd noi dãm lunar patru milioane numai pe doctorii. Cu ce mai luãm doctoriile?“, întreabã Mihai Vasiliu.
„Sã se taie tot. Sã taie ajutoarele sociale, ajutoarele de somaj, sã nu mai stea acasã doi ani pentru copil! Sã se desfiinteze Parlamentul de tot! La muncã! Toatã lumea! Sã se creeze locuri de muncã pentru toti trîntorii, nu sã se facã autostrãzi pe care sã se plimbe ei cu limuzinele. La muncã, nu numai sã încaseze taxe“, zice, supãratã, o altã vînzãtoare. O cumpãrãtoare o aude si-si face cruce: „Doamne fereste, cum sã se taie? Nu! Cum sã fim de acord. Scrieti acolo cã eu, Grãdinaru, nu sînt de acord cu asta“. „Hotii! Vor sã taie pensiile. Lumea e si-asa necãjitã. Am muncit în fabricã ani de zile. Acu’, fereascã Dumnezeu! D-asta l-am votat pe Bãsescu, sã-si batã joc de noi?“, întreabã Raluca Acasandrei, care are 67 de ani.
END

Articol afisat de 1969 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M. CONSTANTINESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de gyovy la data 16.06.2010 09:47
Da! Exact de asta ati votat pe Basescu.Cum spune o manelista din piata,la sfarsitul articolului.
Dar nu ca sa-si bata el joc de voi,ci ca sa va bateti voi joc de voi si de noi.Neam de prosti ce sunteti,cu mamele voastre cu tot.Erau vreo cativa pe aici,care sareau ca arsi cand spuneam ca majoritatea populatiei,este compusa din idioti si manelisti.Acum,luati-va toti de mana si direct la Bistrita cu bolovani legati la gat,dobitocilor.
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective