Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2010
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 17 Iunie 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

MURIM CU ZILE

Plãtim greselile mai marilor sãnãtãtii

• de luna viitoare, medicamentele ar putea costa si de 10 ori mai mult • practic, statul va compensa doar cel mai ieftin medicament din clasa lui terapeuticã • asta va însemna întoarcerea în timp cu 20 de ani, multe dintre medicamentele compensate fiind depãsite moral •

Dupã ce ani de zile bolnavii au fost obisnuiti cu medicamente bune si scumpe, statul a decis acum cã este momentul sã-i reobisnuiascã cu tratamente ieftine si de mult depãsite. Cu alte cuvinte, toate greselile fãcute de diriguitorii Sãnãtãtii timp de 20 de ani vor fi plãtite scump de cãtre bolnavi. Acest lucru se va întîmpla de la începutul lunii viitoare cînd statul a decis schimbarea modului de compensare al tuturor medicamentelor. Scopul acestor mãsuri este acela de a face economii cît mai mari la bugetul asigurãrilor de sãnãtate. Dacã pînã acum se compensau medicamentele cele mai ieftine dintre cele care aveau aceeasi substantã activã, de luna viitoare se va compensa pretul cel mai mic al medicamentului cel mai ieftin din toate cele existente pe piatã pentru acea boalã, indiferent de substanta activã continutã. Statul justificã aceastã mãsurã prin faptul cã acest model se aplicã în majoritatea tãrilor europene si merge pe principiul asistentei sociale. Adicã sã asigure medicatia celor sãraci iar bogatii sã-si cumpere în functie de buzunar. Astfel, la produsele frecvent folosite de asigurati si ieftine, statul va acoperi aproape sutã la sutã din cost, dar la cele abia intrate pe piatã, care au preturi mari, va fi aproape de zero.
Farmacistii sustin cã mãsura ar fi fost bunã dacã s-ar fi aplicat acum 20 de ani, nu acum. Practic, ei spun cã în toatã aceastã perioadã, pacientii au fost obisnuiti cu medicamente scumpe, de ultimã generatie iar bolile s-au adaptat si rãspund doar la acestea. În momentul în care un bolnav va primi un medicament ieftin si de generatie veche, efectul asupra bolii sale va fi zero în conditiile în care el a folosit tot timpul ceva mult mai bun. Acest lucru este valabil si în cazul antibioticelor. În ultimii ani au fost folosite antibiotice de ultimã generatie, iar tratarea unor virusi sau bacterii cu antibiotioce vechi precum doxiciclina sau ampicilina, nu va avea nici un efect.

4 lei compensare din 170

„Ne întoarcem în timp cu cel putin 20 de ani. Nu este normal ca un pacient care a primit ani buni un tratament scump sã fie obligat acum sã ia un tratament ieftin dar care este depãsit pentru boala sa. Efectul se va vedea în timp cînd numãrul bolnavilor va creste, iar cei deja suferinzi vor suferi agravãri ale bolilor lor. Putini pacienti îsi vor putea permite sã plãteascã diferentele de compensare si astfel se vor multumi cu medicamentre ieftine si ineficiente. Astfel de mãsuri de asistentã socialã ar fi fost bune acum 20 de ani, dar dublate în acelasi timp de investitii majore în industria farmaceuticã. Din pãcate, la noi aceastã industrie este pe cale de disparitie dar au fost încurajate importurile de medicamente de ultimã generatie si foarte scumpe. Toate aceste greseli încearcã statul sã le repare acum“, a declarat farmacista Ecaterina Iliesei, vicepresedinte al Colegiului Farmacistilor Neamt. Produsele de ultimã generatie, abia intrate pe piatã si foarte scumpe, vor fi foarte putin compensate de luna vitoare. Statisticile întocmite de institutiile sanitare aratã cã în ultimii ani au crescut foarte mult prescriptiile de medicamente scumpe, fãrã ca numãrul de bolnavi tratati sã creascã. Tocmai din aceastã cauzã, sumele alocate medicamentelor gratuite sau compensate au crescut foarte mult. Astfel, acum în medie, nemtenii iau astfel de medicamente lunar de 60-70 de miliarde de lei vechi pe cînd acum 5 ani consumurile erau la jumãtate, iar pretul medicamentelor nu a crescut de atunci, ba chiar a scãzut. „Ideea este cã gruparea medicamentelor în functie de efectul terapeutic pe care îl au si compensarea la cel mai ieftin produs dintr-o categorie vor face ca pacientii sã plãteascã aproape integral produsele mai noi si mai scumpe. De exemplu, cel mai scump produs împotriva colesterului ridicat costã 170 de lei, iar cel mai ieftin, 4 lei. Din pretul acestuia din urmã, CNAS va suporta 90%, adicã 3,60 de lei, iar pacientul va plãti doar 40 de bani. Dacã bolnavul vrea produsul cel mai scump, care e de altfel si mai eficient, mai ales în stadii mai grave ale bolii, va plãti 166,40 de lei (170 de lei minus 3,60 de lei). Rãu va fi si la antibiotice, unde se vor compensa 90% din 4,78 de lei (banala ampicilinã), desi existã produse care costã 72,3 lei. Evident cã acestea din urmã sînt mai eficiente, cu atît mai mult cu cît organismul a fost obisnuit cu ele. Situatia va fi foarte dificilã pentru pacienti si nici nu cred cã se vor face mari economii la buget, dat fiind faptul cã bolile se vor agrava si se vor înmulti“, a adãugat farmacista Ecaterina Iliesei.

Articol afisat de 1344 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Magda VASILACHE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective