Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2010
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 17 Iunie 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Parlamentarii, zgîrciti cu solidaritatea

• desi au votat pentru reducerea pensiilor si salariilor, mai toti parlamentarii nemteni dau din colt în colt cînd vine vorba sã fie solidari cu poporul • deputatii Bostan si Neculai preferã filantropia în colegiile lor • deputatii Munteanu si Ghitã sînt dispusi sã cotizeze cu sume mici, cã trãiesc din leafã • senatorul Mocanu si deputatul Rogin merg pînã la a renunta la jumãtate din salariu pentru sãracii patriei • deputatul Surdu nu-i nici pro, nici contra • senatorul Mãrcutianu trebuie sã-si întrebe nevasta •

Dupã ce marti au votat motiunea si au confirmat astfel tãierile de pensii si salarii, cei mai multi dintre parlamentarii de Neamt îsi declarã solidaritatea cu poporul amãrît. Presedintele Traian Bãsescu si-a donat recent salariul pe luna trecutã în fondul de solidaritate pentru pensionari si i-a îndemnat pe toti demnitarii sã facã acelasi lucru. Ocazie cu care senatorii si deputatii de Neamt au constatat cã abia de le ajung banii - care nu-s decît vreo 300 de milioane vechi lunar - ca sã trãiascã ei. Ar putea pune totusi ceva si pentru pensionari. Dar nu mult, cã stricã.

Decît solidar la fond, mai bine filantrop în colegiu

Deputatul UNPR Emil Bostan e de acord sã cotizeze, dar sã stie unde se duc banii. „Orice fond este bun, dar sã fie fãcut transparent, sã se spunã cît s-a adunat si la ce vor fi folositi banii. Cã din ‘90 încoace s-au tot fãcut fel de fel de fonduri, dar nu se stie unde au ajuns banii“, spune el. ÃŽntrebat la cît ar fi dispus sã renunte din cele aproape 300 de milioane primite de la Camera Deputatilor, Emil Bostan a precizat: „Si la noi se reduce indemnizatia cu 25%, deci nu pot sã renunt la o sumã mare. Dar e mai important cine dã decît cît dã. Si nu cred cã se va aduna o sumã mare, ci este mai mult o initiativã de imagine. Dacã as avea altã sursã de venit, as dona toatã indemnizatia, pînã la sfîrsitul anului. Dar n-am. Din indemnizatie trãiesc si eu si familia. Prefer totusi sã ajut un copil la mine în colegiu, cu rechizite si ce mai are nevoie la scoalã, decît sã dau la fondul ãsta. E cam acelasi lucru“. Asta spune si pedelistul Marius Neculai, deputat de Roman: „Toatã indemnizatia o folosesc în scopuri caritabile, în colegiul meu. Asa cã ori o dau la acest fond, ori fac în colegiu e cam acelasi lucru“.

Trãiesc din lefuri

Doctorul Stelian Ghitã, deputat PDL de Piatra Neamt, nu stie dacã va cotiza la fondul de solidaritate cu pensionarii. Desi a votat tãierea de pensii. „Nu stiu dacã voi da. Voi vedea. Ceva o sã dau, cît se poate. Nu mult, cã nici indemnizatia de parlamentar nu e asa cum o comentati dvs“, a spus el. Nici Ioan Munteanu nu e mai dornic sã arunce cu banii, cã e lefegiu. „Domnul presedinte si toti care au posibilitatea sã dea tot salariul, sã-l dea. Eu voi da o sumã limitatã, pentru cã trãiesc din salariu“, a declarat deputatul. Ioan Chelaru, senator PSD, e vehement si hotãrît: „Domnul presedinte, ca si parlamentarii si ministrii lui, au nenorocit aceastã tarã. Si-au pus la adãpost familiile si si-au asigurat trei generatii de acum înainte numai prin furtisaguri, iar acum îsi bat joc de oameni, tãind din salarii si pensii. Inclusiv donarea salariilor este fãcutã tot în bãtaie de joc“.

Muncesti cu spor, dãruiesti usor

Deputatul Marius Rogin empatizeazã cu bietul Guvern Boc ce trebuie sã scoatã tara din crizã, dar si cu bietii pensionari ce vor muri de inanitie si boalã. Drept pentru care e dispus sã renunte la jumãtate din salariu. Adicã la vreo 30 de milioane de lei lunar. Oricum îi mai rãmîn cam 250 de milioane pentru cheltuielile cu birourile parlamentare si statul la Bucuresti. „Eu pot renunta la jumãtate din indemnizatie, timp de sase luni. Dar de la 1 ianuarie ar trebui sã gãsim alte surse de finantare, nu?“, spune deputatul PDL. Toader Mocanu, senator PDL de Neamt, e si el în dispozitie generoasã dupã votul de la motiune: „As fi dispus la orice fel de mãsurã astfel încît sã putem depãsi acest moment. Cît sînt mãsuri de austeritate, si noi ar trebui sã reducem toate costurile cu 50%“.

Dacã-i ordin, cu plãcere...

Pe deputatul PSD Surdu îl supãrã initiativa. Dar o sã se conformeze. „Cît se hotãrãste, atîta o sã dau. Dacã se merge pe ideea exterminãrii institutiei Parlamentului si a activitãtii parlamentarilor, vom sta acasã si vom lucra on-line pînã se va gãsi un guvern care sã functioneze astfel încît sã trãiascã toatã lumea. Eu n-am nici o problemã, nu sînt nici pro, nici contra“, a declarat Victor Surdu. Deputatul PDL Mihaela Stoica nu a rãspuns, fiind ocupatã cu întîlnirea cu premierul Boc. Nici deputatul Culitã Tãrâtã n-a fost de gãsit.

Discutie cu sotia

Un rãspuns de-a dreptul original l-a oferit senatorul Ovidius Mãrcutianu, care a precizat cã înainte de a decide ce face cu leafa, toatã sau o parte din ea, trebuie sã-si consulte doamna. Dar, de principiu, el n-are nimic împotrivã. „Nu stiu, trebuie sã discut cu sotia, cã banii îi avem împreunã. Probabil cã, dacã facem niste calcule, putem renunta la cîtiva lei pe lunã“, a declarat senatorul uneperist.

Fiecare cu fondul lui

La Ministerul Muncii existã un fond national de solidaritate, înfiintat legal, însã oamenii politici s-au cam ferit sã-si punã banii la grãmadã, preferînd sã deschidã conturi în bãnci sau sã-si facã niste fondulete locale. UNPR a deschis cont special la o bancã si l-au botezat „Solidaritatea“, tineretul pedelist a strîns vreo 400 de milioane si îi depune în contul partidului, iar alti parlamentari si-au fãcut pusculite caritabile pentru colegiile lor. Potrivit legii, orice cetãtean român poate dona bani la Trezorerie în fondul national de solidaritate, bani care ulterior sînt pãstrati si gestionati de Ministerul Muncii. Numai cã nimeni nu poate garanta cã banii ajung la pensionari, pentru cã legea e destul de generoasã cu potentialii beneficiari.

Articol afisat de 1273 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M. CONSTANTINESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective