Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2010
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 28 Iunie 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

A fi sau a nu fi la Casa de Sãnãtate

• interviu realizat cu jurist Daniela Soroceanu, fost (?) director al Casei de Asigurãri de Sãnãtate Neamt

Reporter: Doamnã Daniela Soroceanu, sînteti un personaj la modã. As putea spune chiar controversat. Ati apãrut în presã ca fiind beneficiara unui concediu medical foarte lung, cu sugestia cã lucrurile nu ar fi foarte în regulã din punctul de vedere al diagnosticului. Cum comentati?
Daniela Soroceanu: Consider cã nu sînt un personaj la modã si nici controversat, ci sînt o persoanã care, la un moment dat în existenta ei, a avut o viatã publicã expusã mediatizãrii, conjugatã cu o viatã privatã, cu o suferintã în care s-a intrat mult prea brusc. As putea sã spun chiar cu bocancii. Din punctul de vedere al presei, interesul acesteia a fost justificat atunci cînd am initiat pentru prima datã în sistemul de sãnãtate caravane în mediul rural. Sã nu uitãm anii 2006 si 2007, cînd nenumãrati furnizori de servicii medicale din Neamt sau nume de prestigiu din lumea medicalã m-au însotit în diverse comune pentru ca oamenii sã beneficieze de medicamente atunci cînd nu existau puncte farmaceutice în satele noastre si persoanele defavorizate au putut sã-si facã analize medicale gratuite de care nu beneficiaserã niciodatã, sau tinerele mame gravide au primit o consultatie medicalã de la ginecologi de exceptie. Vis-a-vis de viata mea privatã, consider cã o parte a mass-media a cam exagerat, nu m-am îmbolnãvit la comandã si viata mea s-a dat peste cap din momentul 5 februarie 2009, cînd suferinta m-a doborît. Profit de aceastã ocazie sã multumesc întregului corp medical din judet si din întreaga tarã, pe unde am fost pentru a afla cîte o pãrere si medicatie. Eu, familia mea si mai ales copiii mei au fost foarte afectati cînd mama lor a apãrut în ziare cu un diagnostic, ceea ce contravine nu numai regulilor deontologiei profesionale, dar încalcã si legile acestei tãri.
Rep.: Casa de Asigurãri de Sãnãtate Neamt, unde erati director la momentul îmbolnãvirii (mai) reprezintã o mizã pentru dumneavoastrã?
D.S.: Casa de Asigurãri reprezintã pentru mine sufletul meu. Sînt în aceastã institutie de la înfiintarea ei, am crescut odatã cu ea. A fost o provocare în 1999, cînd nu era cadrul legislativ perfect si mi-am pus toate cunostiintele juridice si economice la dispozitia unei echipe pentru a încheia primele contracte cu farmaciile din judet, de a deschide piata de servicii medicale, de a reforma un sistem de gîndire si de actiune în sãnãtatea nemteanã. A fost greu, a fost bine, a fost rãu, a fost dificil, m-am specializat în management sanitar, am acumulat studii de sãnãtate publicã, de integrare europeanã, în politici publice si economie sanitarã. Aceste cunostinte le-am aplicat în planurile de management din 2005 pînã în 2008, cînd este cunoscut faptul cã nemtenii au avut acces lunar la medicamente, au avut garantat un set de analize medicale gratuite, în spitale s-au fãcut achizitii de aparaturã, existau medicamente si materiale sanitare, mîncare si alte asemenea. Mizã, da, normal. Este institutia la care tin, unde m-am implicat si cãreia i-am fost, îi sînt si îi voi fi loialã.
Rep.: În ce mãsurã a influentat politicul cariera profesionalã si în ce mãsurã o mai influenteazã încã?
D. S.: Cariera mea profesionalã la CAS Neamt a început în 1999. În politicã m-am implicat din 2003 si nu politicul îmi influenteazã cariera. Sînt dublu licentiat, în drept si în litere, am un master în politicã si economie europeanã, cu alte cuvinte, cariera mea, vã dati seama...

„La data revenirii la serviciu, prerogativele de presedinte director-general vor fi preluate de cãtre persoana desemnatã de Casa Nationalã“

Rep.: Dacã reveniti la Casã, tot director....? Sau pe ce pozitie? Cine este în mãsurã sã ne dea un rãspuns?
D.S.: La 27 februarie 2009 am fost revocatã din functia de presedinte-director general al CAS Neamt alãturi de toti ceilalti 41 de presedinti de case din tarã, motivat de faptul cã s-a schimbat legislatia cu privire la conditiile de ocupare a acestei functii. La acea datã, încã din 5 februarie, eram în concediu medical, iar ordinul de revocare, juridic vorbind, va produce efecte la data încetãrii perioadei de incapacitate temporarã de muncã. Pentru aceastã perioadã au fost numite alte persoane pentru a îndeplini functia de conducere si pentru a face ca institutia sã functioneze corect si legal. La data revenirii la serviciu, prerogativele de presedinte director-general vor fi preluate de cãtre persoana desemnatã de ordonatorul principal de credite, respectiv Casa Nationalã, persoanã cãreia va trebui sã i se predea patrimoniul, documentele, bunurile materiale si bãnesti administrate.
Rep.: Sã presupunem cã ati fi fost director în anul în care a trecut. Ce mãsuri, altele decît cele luate de actuala conducere ati fi luat?
D.S.: Din ceea ce am avut cunostintã despre sistem, conjugat cu implicarea mea ca bolnav în aceastã perioadã de timp, consider cã s-ar fi putut obtine fonduri mai multe pentru Neamt printr-un lobby mai puternic. As fi aplicat anumite mecanisme financiare, care tin de abilitatea unui manager, între titlurile si subtitlurile bugetare, poate as fi negociat adaosuri comerciale la medicamente, mai mici. Sã nu uitãm cã în anii 2005-2006, am fost singurul judet din tarã care a obtinut cel mai mic adaos comercial la medicamentele pentru boli cronice si-mi aduc aminte chiar de discutiile purtate cu presedintele CNAS de la acea datã, profesor-doctor Cristian Vlãdescu, despre aceste negocieri, despre criteriile suplimentare pe care le-am creat si care au atras suplimentãri de fonduri la medicamente. Se pot face foarte multe discutii, dar pentru aceasta ar trebui sã analizez bugetele, executia bugetarã, legislatia, contractele, datoriile, veniturile si tot ceea ce tine de managementul institutiei pentru a putea face o comparatie.
Rep.: E o situatie nouã în acest moment, spitalele au trecut sau trec în subordinea autoritãtilor locale. Sînteti consilier judetean, pe o parte a baricadei finantatorilor, veti fi poate la Casã, pe cealaltã parte. Credeti cã aveti bani destui?
D.S.: Sãnãtatea costã foarte mult, niciodatã nu sînt bani destui si sînt convinsã cã implicarea autoritãtilor locale în functionarea spitalelor este beneficã. Înteleg aceastã implicare în asigurarea banilor comunitãtii locale pentru plata utilitãtilor (gaz, luminã, cãldurã etc), pentru plata reparatiilor capitale, investitiilor în infrastructura spitaliceascã, în asigurarea confortului pacientilor, în parteneriat public-privat, pentru ca din banii proveniti din contractul cu CAS Neamt sã se poatã plãti medicamente, materiale sanitare, salarii si impozite, astfel încît sã existe un echilibru între cele douã surse de finantare (CAS si consiliile locale). Sînt convinsã cã dacã autoritãtile locale vor achita plata integralã a utilitãtilor, managerii de spital pot plãti medicamente pentru pacienti, mîncare, salarii pentru personalul medical din sumele provenite din contractul cu CAS. Dacã din aceleasi sume trebuie plãtite si utilitãtile si salariile medicilor si asistentilor si medicamente si tot ceea ce tine de functionarea unui spital, se va pune presiune asupra bugetului de asigurãri de sãnãtate si întotdeauna se va acuza subfinantarea. Este timpul pentru toti actorii politici si sociali sã înteleagã cã este prioritatea numãrul unu a judetului.

Articol afisat de 1886 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Valentin BÃLÃNESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective