Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2010
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 2 Iulie 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
NOAPTEA CEA MAI LUNGÃ

NOAPTEA CEA MAI LUNGÃ

• digul de la Tãmãseni a cedat asearã, în zona evacuatorului E2 si ameninta 460 de persoane din Adjudeni si Tãmãseni • în cursul noptii era asteptatã cea mai mare viiturã pe Siret, de pînã acum • la primul ordin se trecea la evacuarea generalã • premierul Boc si trei ministri au venit la Roman, însã... s-au împotmolit în mîl înainte sã ajungã în tabãra de sinistrati • au tinut o sedintã si au zbughit-o cît se poate de repede înapoi la Bucuresti •

Siretul a devenit, azi noapte, inamicul public nr. 1 pentru mii de oameni din zona Romanului, pe care i-a scos din case, pentru ca, musafir nepoftit si mînios fiind, sã le umple curtile si locuintele cu mîl, distrugîndu-le toatã agoniseala pentru a doua oarã în doi ani. Dacã pînã acum a fãcut ravagii mai mult pe malul stîng, inundînd Rotunda, Buruienesti, Gîdintiul, Recea si Icusestiul, asearã a reusit sã facã o bresã în digul de protectie, în zona evacuatorului E2, de la Tãmãseni. La ora închiderii editiei, apele umpluserã canalele de irigatii din zonã si se îndreptau amenintãtor cãtre casele din Adjudeni. „Inevitabilul s-a produs. Ne pregãtim sã evacuãm 460 de persoane. Colaborãm cu autoritãtile locale, pentru ca sã nu aparã probleme. De intervenit la dig nu se mai poate acum. Va fi o noapte crîncenã, mai ales cã ne asteaptã cresteri istorice ale nivelului apei“, a mentionat prefectul de Neamt, Mihai Archip. Totul s-a produs în momentul în care la Roman era în vizitã cea mai importantã delegatie guvernamentalã a ultimilor ani. Edilii si membrii Comitetelor Judetene pentru Situatii de Urgentã Neamt si Iasi i-au primit pe premierul Emil Boc si ministrii Vasile Blaga (MAI), Adrian Videanu (Economie) si Laszlo Borbely (Mediu), precum si pe parlamentarii Culitã Tãrîtã (UNPR) - care a promis imediat sprijin în alimente si cereale pentru sinistrati, printr-o campanie nationalã, dar si Marius Neculai (PD-L), alãturi de alti factori implicati în situatia de urgentã. „Va fi o noapte de «foc» pentru toatã lumea, atît pentru persoanele afectate de viiturã cît si pentru autoritãtile locale si centrale. Fac un apel la toti cetãtenii sã punã viata mai presus de orice si sã coopereze cu factorii responsabili în gestionarea situatiei, pentru cã asta ne-ar usura tuturor munca. Astfel, la ora aceasta, prioritãtile noastre sînt oamenii, bunurile si, în mãsura în care se poate, salvarea terenurilor agricole. ÃŽn plus, am luat mãsuri pentru ca populatiei care se aflã în situatia de a-si pãrãsi casele sã i se asigure un acoperis deasupra capului, pãturi, alimente, apã potabilã si pîine. ÃŽn Neamt sînt acum probleme la Rotunda, Buruienesti, Tãmãseni, Bicaz Chei, Dãmuc, Gîdinti, Ion Creangã si Recea. Avem o zonã criticã, la Rãchiteni, iar actiunile trebuie sincronizate, în special pentru aceastã noapte. Vîrful de sarcinã în ceea ce priveste viitura va fi undeva între orele 1 si 3, în noaptea de joi spre vineri. Sper cã vom trece cu bine peste aceastã problemã foarte delicatã si cã, inclusiv prin intermediul mass-media, i-am convins pe oameni sã meargã la adãpost, în situatie de urgentã“, a declarat premierul Emil Boc.

Guvernanti învinsi de mîl

Ministrul Borbely a subliniat cã este necesarã, dupã ce va trece viitura, gãsirea unor solutii pentru refacerea infrastructurii distruse si reamenajarea digurilor afectate de viiturã. „Am urmãrit permanent situatia din zonã, de la anuntarea stãrii de alertã doi dintre ministri secretari de stat trecînd prin toatã Moldova. Stim cã este greu, însã noi, la nivel de minister facem eforturi pentru a vã ajuta si acum si dupã ce va trece necazul“, a precizat demnitarul. Colegul sãu de Guvern, Vasile Blaga, si-a manifestat doar... speranta cã inundatiile de anul acesta nu vor fi la fel de periculoase ca acelea din anul 2008. „Este clar cã noaptea de 1/2 iulie va fi cea mai grea, însã nu cred cã vor fi probleme atît de mari ca în 2008. Atunci a fost, aici, în zona Romanului, o situatie foarte gravã. Se anuntã încã o crestere a debitului apei, sperãm noi în limite controlabile, mãcar pe malul drept, cel îndiguit“, a declarat ministrul Administratiei si Internelor.
ÃŽn acest rãstimp, sinistratii din Rotunda si Buruienesti, vreo 5.000 de suflete, îi tot asteptau pe oficiali sã le facã o vizitã, pentru a-si spune pãsurile. Premierul si ministrii au avut buna intentie sã ajungã la ei, însã... Siretul le-a fãcut si lor o „glumã“. Coloana oficialã s-a împotmolit pe un drum de tarã fãcut „terci“ de mîl, pe malul apei, între Butea si Doljesti, întrucît nici masinile de teren ale SPP nu au putut înainta. „Am mers si noi pînã unde s-a putut“, a fost explicatia cu iz de scuzã a premierului Emil Boc. A cui o fi fost ideea, nu se dã publicitãtii, antemergãtorii de la Politia Roman afirmînd doar cã sînt slujbasi care executã ordinele. Astfel, sinistratii au rãmas sã... vorbeascã singuri, cel putin pentru moment, în fata celei mai grele nopti din an, guvernantii tinîndu-si sedinta la Roman cu usile închise si apoi decolînd în mare grabã spre Bucuresti, cu elicopterul din dotare.

Articol afisat de 3309 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(A. MARCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de Agentul Doru la data 02.07.2010 10:59
care guvernanti??
...au fost,au privit din inaltime si au preferat sa se intoarca la mocirla lor...
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective