Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2010
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 3 Iulie 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Amendatã din gresealã, „condamnatã“ la memoriu

• o bãtrînã de 74 de ani, din Dumbrava Rosie, imobilizatã la pat de 15 ani, s-a ales cu o amendã pentru cã nu s-a prezentat la un proces • femeia nu a iesit de 15 ani din casã si are si retard psihic • se pare cã „scurtcircuitul“ a apãrut în momentul transmiterii datelor de identitate între institutiile implicate • reprezentantii Judecãtoriei spun cã situatia se poate îndrepta prin depunerea unui memoriu • pe banii si timpul cui, domnilor din Justitie? •

Sã fii bãtrîn, bolnav, cu un handicap psihic sever si imobilizat la pat de mai bine 15 ani poti sã spui cã Dumnezeu ti-a dat mai mult decît poti duce. Si totusi, unii oameni, mai ales unii pusi în slujba cetãtenilor si plãtiti din banii lor, considerã cã o astfel de persoanã nu a fost lovitã suficient de soartã, asa cã o mai lovesc o datã. Într-o astfel de situatie se aflã Elena Scripcaru, o femeie de 74 de ani, din Dumbrava Rosie. Bãtrîna suferã de la vîrsta de un an de un retard psihic sever, iar în anul 1991 a fãcut un accident vascular cerebral grav în urma cãruia a rãmas semiparalizatã. În anul 1995 a mai fãcut un al doilea accident vascular si-a ajuns paralizatã complet, fiind total imobilizatã la pat de mai bine de 15 ani si avînd nevoie de îngrijire exact ca un copil mic. Bãtrîna primeste o pensie de urmas în valoare de 350 de lei, adicã 3,5 milioane de lei vechi si este îngrijitã de sora ei, Constanta Nicorescu.
Pe data de 15 iunie, cînd le-a adus postasul pensia au constatat cã în loc de 350 de lei au primit 250 de lei, pe cuponul de pensie fiind precizat „retineri - 100 de lei“. Si de aici a început calvarul celor douã bãtrîne care au ajuns accidental în malaxorul birocratiei românesti.
„L-am întrebat pe postas ce-i cu retinerea de un milion si el mi-a spus cã asa a primit ordinul. Atunci am întrebat la Administratia Financiarã Roznov de care tinem noi si o doamnã de acolo mi-a spus cã a primit o decizie de la Casa de Pensie prin care se impunea ca surorii mele sã i se opreascã cîte un milion de lei din pensie timp de douã luni pentru cã are de platã o amendã judiciarã. M-am dus la Casa de Pensii si de acolo mi s-a spus cã au primit de la Judecãtorie o astfel de cerere de a i se popri pensia pentru cã are o amendã judiciarã. Am fost la Judecãtorie si astfel am aflat cã aceastã amendã a fost datã unei femei, Elena Scripcaru, care a fost în 2007 citatã ca martor într-un proces de viol. Pentru cã acea Elena Scripcaru din Vînãtori nu s-a prezentat la proces, judecãtorii au decis s-o amendeze. De aici nu mai înteleg ce s-a întîmplat, dar cert este cã fãrã ca sora mea sã primeascã vreo citatie, vreo decizie ceva, ne-am trezit cu pensia tãiatã. Este clar cã a fãcut cineva o gresealã, eu am prezentat la judecãtori toate actele medicale din care reiese cã nu putea fi vorba de sora mea, dar cei de acolo m-au trimis la Politie. E pãcat cã i-a tãiat sorã-mii un milion din pensie si o sã-i mai taie unul si luna aceasta, cã amenda e de douã milioane de lei. La omul sãrac, nici boii nu trag“, a concluzionat amar Constanta Nicorescu.

Dar cu pensia cum rãmîne?

De cealaltã parte, functionarii statului recunosc cã este posibil sã se fi strecurat vreo gresealã, dar nu stiu încã cine este vionovat de situatia creatã. Am încercat sã identificãm unde si cine a gafat, însã ne-a fost aproape imposibil. Si asta pentru cã procesul care i-a adus numai probleme Elenei Scripcaru a fost finalizat în prima jumãtate a anului trecut. Totusi, îmbucurãtor este faptul cã reprezentantii institutiilor statului s-au arãtat dispusi sã îndrepte aceastã gresealã. „Este greu sã ne dãm seama acum unde s-a gresit. Probabil cã a fost o coincidentã de nume, însã CNP-ul ar fi clarificat acest lucru. Am întîlnit cazuri cînd coincidenta mergea pînã la anul si ziua de nastere. Problema se poate rezolva prin depunerea unui memoriu la Judecãtoria Piatra Neamt, memoriu care poate fi trimis si prin fax. Atunci vor fi fãcute verificãrile în dosar, iar, dacã existã o gresealã, va fi îndreptatã. ÃŽn petitia care ne va fi trimisã, persoana respectivã trebuie sã precizeze despre ce este vorba si sã ataseze o copie a actului de identitate a persoanei care a fost sanctionatã cu amendã“, a declarat Doina Lutan, grefier sef la Judecãtoria Piatra Neamt.

Concluzie amarã

Cã birocratia e oarbã, stiam, cã e si obtuzã, bãnuiam, dar sã nu sesizezi ridicolul situatiei nici în ceasul al 13-lea? Pe scurt: nu si-a pus nimeni problema cã e cam dificil sã fii martor la o infractiune în 2007 dacã din 1995 esti complet paralizat, plus cã avînd afectiunea pe care o ai nu prea se mai poate pune pret pe o eventualã depozitie a ta. Dar nici aceasta nu este suficient, conduita ta de functionar plãtit de cetãtean te face sã îi ceri aceleiasi persoane paralizate si cu retard sã conceapã un memoriu, pe care eventual, probabil abia aici s-a înteles cã femeia nu se poate misca, sã-l trimitã si prin fax. Curatã dreptate si omenie. Mã mir cã functionarul nostru nu i-a cerut pe un ton imperativ femeii: Ridicã-te, Lazãre, si vino aici cã trebuie sã ne faci nouã planul la hîrtogãraie. În rest nimic de spus, sîntem extrem de multumiti cã noi finantãm un sistem cu astfel de oameni si întîmplãri.
END

Articol afisat de 1967 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M. VASILACHE, D. MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective