Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2010
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Sanatate 9 Iulie 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Culmea restructurãrii la stat: Tãieri de posturi neocupate

• Ministerul Sãnãtãtii a anuntat cã va reduce peste 1.600 de posturi dar aproape 1.000 sînt neocupate • DSP Neamt are 9 posturi vacante ce pot fi restructurate • Casa de Asigurãri a restructurat deja, tãind de pe listã 7 posturi vacante • si Directia Agricolã urmeazã a fi restructuratã • cum se va face economie dacã numãrul de salariati va rãmîne acelasi? •

Mult trîmbitatele restructurãri prin institutiile bugetare, mãsuri menite a reduce cheltuielile statului cu plata acestor angajati, par a fi doar praf în ochi deoarece se vor produce mai mult pe hîrtie. Guvernantii au introdus o gãselnitã pentru a pãcãli lumea dar si forurile de la FMI, anuntînd cã vor restructura...posturi libere, care figurau doar pe hîrtie. Astfel, marea majoritate a bugetarilor care pînã acum o lunã tremurau ca frunza de teama concedierilor acum au toate sansele sã se relaxeze întrucît concedierile vor însemna faptic doar o tãiere de pe niste liste a unor posturi care oricum erau tinute ca manta de vreme rea (nu se stie unde mai ai vreo obligatie si pe cine trebuie sã angajeze) sau erau utile în momentul în care se primeau prime pe numãr de posturi existente dar se împãrteau faptic între angajatii existenti.
Ministerul Sãnãtãtii a anuntat la mijlocul acestei sãptãmîni cã va face economii substantiale, de peste 70 de miliarde de lei vechi prin reducerea a 1.600 de posturi din structurile din subordine, mai putin din spitale. Cum aproape 1.000 de posturi figurau ca neocupate în organigramã, efectiv ar trebui dati afarã din sistemul sanitar circa 600 de persoane. Deocamdatã nu s-a stabilit organigrama exactã pentru fiecare judet dar un calcul simplu aratã cã, dacã s-ar împãrti în mod egal cele 600 de concedieri între cele 40 de judete ar reiesi cã din fiecare ar trebui sã plece 15 oameni.
Directia de Sãnãtate Publicã Neamt a fost anuntatã cam acum o lunã si jumãtate cã va trebui sã rãmînã cu doar 83 de posturi din cele 123 deja existente. Atunci oamenii se vãitau cã 40 de oameni ar trebui sã plece acasã si s-au fãcut tot felul de adrese prin care s-a arãtat cît de util este fiecare salariat. Acum, se pare cã angajatii institutiei nu prea mai au motive de teamã deoarece organigrama aratã cã sînt 9 posturi vacante care vor fi eliminate dintr-un foc iar 6-7 persoane îndeplinesc vîrsta si criteriile de pensionare. În cel mai rãu caz, ar putea fi concediati 4-5 angajati.
Nici la Casa de Asigurãri de Sãnãtate Neamt restructurãrile nu vor echivale cu somajul, ci vor însemna niste reduceri de posturi care figureazã doar pe hîrtie. „Noi am fãcut deja restructurãri de la începutul anului cînd am redus 7 posturi din organigramã care nu erau ocupate. Sîntem si asa foarte putini si facem fatã cu greu activitãtii zilnice“, a declarat Valericã Frãtilã, presedintele al Casei de Asigurãri de Sãnãtate Neamt.
Pe de altã parte, Directia Agricolã Neamt pare a fi mai lovitã de restructurãri decît alte institutii, zvonurile estimînd cã ar putea fi vorba de reduceri de pînã la 30% din personal. La un moment dat se lua în calcul chiar desfiintarea directiilor agricole dar se pare ã s-a renuntat. În acest moment, Directia Agricolã Neamt are 79 de angajati cu tot cu Unitatea Fitosanitarã. Cert este cã si aici reducerile ce vor urma nu vor lãsa oamenii pe drumuri, ci vor fi transferati în alte structuri.
Cu alte cuvinte, în sistemul bugetar, restructurãrile si reducerile nu sînt niciodatã sau foarte rar egale cu somajul, asa cum s-ar putea lãsa pãcãlit cetãteanul de rînd auzind declaratiile sforãitoare ale guvernantilor. Si atunci, întrebarea fireascã, de unde va face statul economie dacã va pãstra aproximativ acelasi numãr de angajati si doar a sters niste posturi de pe niste tabele? Rãspuns: din majorarea TVA-ului si impozitelor pentru fraieri.

Articol afisat de 1961 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Magda VASILACHE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de Anonymus la data 09.07.2010 06:35
Jurnalism tendentios
Legea spune, daca am inteles noi bine, ca vor trebui reduse cheltuieliole bugetare cu 25%. Acesta este criteriul. Unul dintre mijloace este reducerea de personal.
Majorarea TVA s-a introdus in urma hotararii CC privind reducerea cu 15% a pensiilor.
Impozitele se majoreaza pentru toata lumea, nu doar pentru "freieri". Sau suntem toti (probabil exceptand jurnalistii) "fraieri"?
Amestecarea tandentioasa a lucrurilor denota o atitudine partinica, demodata a jurnalismului romanesc. Romania are nevoie, in aceste vremuri de criza economica mondiala, de liniste sociala.
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective