Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2010
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 12 Iulie 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
PRESEDINTELE PRINTRE SINISTRATI

PRESEDINTELE PRINTRE SINISTRATI

• Traian Bãsescu a venit sîmbãtã la Doljesti, unde a discutat cu oamenii despre problemele lor • s-a vorbit despre inundatii, pensii, TVA, digul ce se va construi în zonã si despre ajutorul dat localnicilor de cãtre strãini • seful statului a mentionat cã din 2011 nici o casã fãrã autorizatie nu va mai fi spijinitã pentru a fi refãcutã •

Presedintele Traian Bãsescu a revenit sîmbãtã în comuna Doljesti dupã doi ani, adus de aceeasi problemã: consecintele ploilor abundente, care au inundat zona si au distrus zeci de case. S-a deplasat în zonã cu presedintele Consiliului Judetean Neamt, Vasile Pruteanu si cu prefectul Mihai Archip. Ajuns printre sinistrati, a vorbit cu acestia despre toate problemele lor, nu doar despre ravagiile fãcute de ploi. Oamenii s-au plîns cã sînt victime ale puhoaielor de cîte ori creste nivelul Siretului si cã trãiesc tot mai greu, punînd accent pe povara pe care o simt dupã ce a crescut TVA. „Voi cere Guvernului diminuarea TVA-ului, dar sã stiti cã toate pensiile vor fi impozitate cu 16%“, a declarat Traian Bãsescu. Seful statului nu a mentionat însã care este data de la care TVA-ul ar putea scãdea si nici dacã aceastã taxã va reveni la valoarea initialã de 19 procente. Bãsescu nu a precizat nici data de la care toate pensiile vor fi impozitate cu 16%. El a mai pus accent si pe faptul cã legea privind asigurarea obligatorie a locuintelor este în vigoare, dar nu se aplicã. „Din pãcate ne întîlnim cu aceeasi situatie. Companiile de asigurãri au vãzut cã nu s-a construit dig de protectie nici dupã inundatiile din 2005, nici dupã inundatiile din 2008, si acum iar sînt inundatii. Este ca si cum le-ai spune dinainte: fratilor, asigurati casa ca sã o plãtiti“, a declarat seful statului.
Traian Bãsescu a adãugat cã, începînd de anul viitor, statul nu va mai oferi nici un fel de sprijin locuintelor construite fãrã autorizatie.
„Nici nu trebuie sã-i obisnuim pe români: mãi frate, nu respecti legea, Guvernul tot îti face locuinta“, a mentionat Traian Bãsescu.
Seful statului a subliniat însã cã nu face referire la satele construite în urmã cu zeci de ani, ci la locuintele apãrute în anii trecuti.
„Discutãm de sate vechi pe care nimeni nu-si pune problema sã le strãmute. Nu asta este solutia. Solutia este sã facem dig. Iar la Doljesti Guvernul va aproba miercuri alocarea de fonduri pentru construirea digului. Nu spun doar asa, ci în cunostintã de cauzã pentru cã înainte sã vin aici m-am informat la Guvern“, a adaugat Traian Bãsescu, care s-a arãtat deranjat de faptul cã un cetãtean din zonã i-a spus cã sinistratii primesc mai multe ajutoare din partea strãinilor decît de la statul român: „Dacã vã ajutã strãinii mai mult, atunci poate cã ar fi mai bine sã vã adresati lor“, a replicat Bãsescu. „Domnule presedinte, ne ajutã mai mult organizatiile italiene decît românii“, a fost rãspunsul dat de cetãtean, referindu-se la organizatia Caritas din Italia, care se ocupã, printre altele, de asigurarea surselor de apã din comunã.

Digul, o certitudine

Guvernul României va aloca în sedinta de miercuri fonduri pentru construirea si fortificarea a sapte kilometri si jumãtate de dig în comuna Doljesti. În fond, aceasta este esenta deplasãrii sefului statului printre sinistratii nemteni. Presedintele Traian Bãsescu a fost informat de primarul comunei Doljesti, Gheorghe Cojocaru, cã administratia localã nu mai are teren pentru a-l pune la dispozitia sinistratilor ca sã îsi reconstruiascã gospodãriile în zone neinundabile.
„Este clar cã oamenii nu se vor muta de aici si cã solutia este reconstruirea digului. Dar pentru asta si ei vor trebui sã renunte la terenul de pe malul Siretului pentru a putea fi construit digul. Le promit cã miercuri, în sedinta de Guvern, vor fi alocate fondurile pentru construirea celor sapte kilometri de dig, aici, la Doljesti“, a declarat seful statului.

Oficialitãtile, luate ca din oalã

Sefii judetului sustin cã nu au stiut despre vizita presedintelui decît cu circa o orã înainte si, la cererea acestuia, s-a pãstrat o oarecare discretie fatã de presã. „Am aflat cu o orã înainte despre venirea presedintelui. A fost o vizitã scurtã, de informare, în cadrul cãreia s-a urmãrit situatia în care trãiesc sinistratii din comuna Doljesti. Vestea bunã adusã de presedinte este cã se va face digul pe Siret, astfel cã circa o mie de case si peste cinci mii de locuitori vor fi apãrati din calea puhoaielor si nu vor mai trece prin experientele dramatice de pînã acum, produse de ploi. Operatiunea de construire a digului va fi usor îngreunatã din cauza faptului cã nu existã terenul pe care sã se realizeze lucrarea.Terenul trebuie pus la dispozitie de cãtre populatie si pentru asta sînt necesare succesiuni, documentatii cadastrale. Plus cã trebuie sã fie de acord toatã lumea. Acestea sînt motive care vor atrage o oarecare întîrziere justificatã în demararea lucrãrii. Dar important este cã avem promisiunea presedintelui cã miercuri se vor aloca banii pentru îndiguire. Cred cã de fapt asta era cea mai grea parte a întregii probleme. Presedintele a vizitat cîteva dintre casele care au fost inundate, a vorbit cu unii dintre oamenii pe care în 2008 i-a gãsit în aceeasi situatie si si a remarcat faptul cã autoritãtiel locale si judetene nemtene au reactionat bine si au redus din valoarea pagubelor care ar fi putut fi produse de cãtre inundatii“, a declarat prefectul Mihai Archip.

Sperante pentru Doljesti

Presedintele Consiliului Judetean, Vasile Pruteanu, a accentuat tot importanta alocãrii banilor pentru digul care va apãra populatia din Rotunda si Buruienesti din comuna Doljesti. „Presedintele Traian Bãsescu a venit în judetul Neamt pentru a vedea care e starea locuitorilor din Doljesti, stiind cã vor fi alocati peste cîteva zile bani pentru realizarea unui dig de apãrare în aceastã zonã. Avem promisiunea cã în sedinta de Guvern de miercuri, 14 iulie, se vor acorda fondurile necesare. Digul va avea o lungime de sapte kilometri si jumãtate. Sperãm ca dupã realizarea acestei lucrãri în zonã nimeni sã nu mai fie martor la case în care apa sã intre pînã la un metru si jumãtate. Sperãm cã nu ne vom mai confrunta cu astfel de probleme la Doljesti, comunã în care si în urmã cu doi ani s-au înregistrat mari pierderi de pe urma inundatiilor“, a declarat Vasile Pruteanu, presedinte al Consiliului Judetean Neamt.

Vizitã „particularã“

Primarul comunei Doljesti, Gheorghe Cojocaru, a precizat cã nu a stiut, decît în ultima clipã, de aceastã vizitã „particularã“ întreprinsã de cel mai mare om din stat. „Ne-am trezit, fãrã a fi anuntati, cu aceastã inopinatã vizitã. Presedintele a stat de vorbã cu oamenii, care nu au fost «instruiti» dinainte pentru a sti ce sã vorbeascã. Fiecare si-a spus pãsul, interventiile cetãtenilor mai depãsind uneori «zona strictã» fatã de presedintele tãrii. Si discutia dintre mine si presedinte a fost una «punctualã», într-o fireascã «realitate», asa cam cum «discuti» cu cineva care îti vine în vizitã pe neasteptate. Mi s-a pãrut corect ca presedintele Traian Bãsescu sã aprecieze initiativa de a reconstrui, în 2008, casele tot în zonã, mai ales cã atunci se punea problema de a muta întreaga localitate. Traian Bãsescu a vorbit oamenilor despre TVA, impozitul pe pensii, s-a interesat de modul în care au fost fãcute evaluãrile si de mãsurile luate“, a declarat, cu un aer mai „
misterios“, mai ironic, Gheorghe Cojocaru, primarul comunei Doljesti. Dupã cîte se pare, seful administratiei publice locale a fost deranjat de unele remarci ale presedintelui Bãsescu, cu privire la situatia actualã din zona calamitatã. Primarul Cojocaru a mai precizat cã seful statului a fãcut unele promisiuni sãtenilor, printre care si alocarea de fonduri pentru ridicarea unui dig pe o lungime de 7,5 kilometri, care sã protejeze satele Rotunda si Buruienesti. Nu cunoastem dacã, în acest demers pe lîngã Guvern, promis de presedintele Bãsescu, va fi luat în calcul si malul opus al rîului Siret, de supraînãltare a digului de la Rãchiteni, care protejeazã comuna Tãmãseni. Presedintele Traian Bãsescu s-a aflat, sîmbãtã, 10 iulie, pentru a doua oarã în vizitã în comuna Doljesti, dupã cea din vara lui 2008, cînd a fãcut o „baie“ de multime si una zdravãnã de nãmol. Se pare cã nimeni nu a învãtat mai nimic dupã dezastrul de acum doi ani, în ciuda „
laudelor“ din acest an cum cã efectele inundatiilor au fost mult mai limitate. Acest lucru nu s-a datorat însã unor diguri noi construite sau de supraînaltare a celor vechi, ci doar de mãsurile de prevedere luate de oficialitãti locale, în evitarea unui dezastru si mai mare. Nu de vizitele presedintelui si ministrilor au nevoie oamenii, greu încercati de douã ori în ultimii doi ani de inundatii, ci de diguri bune, de conditii optime, si mai ales de sigurantã a vietilor.

Articol afisat de 2632 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(S. TÃRNÃ, C. CALIMAC)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective