Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2010
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Sanatate 12 Iulie 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Sãnãtate dupã mãrimea buzunarului

• în viitorul aproipiat, contributiile de asigurãri de sãnãtate vor fi diferentiate • cota actualã va asigura doar un pachet minim de servicii • în Neamt cotizeazã la buget 65.000 de persoane, dar beneficiazã de gratuitãti peste 400.000 •

ÃŽn conditiile în care acum, foarte multi nemteni se întreabã care mai este justificarea plãtii asigurãrilor de sãnãtate deoarece beneficiazã de mult prea putine servicii, Ministerul Sãnãtãtii îsi doreste sã impunã cote de asigurãri si mai mari. Autoritãtile au anuntat cã intentioneazã sã aplice în urmãtorii doi ani un nou sistem de contributie la asigurãrile de sãnãtate prin care sã se facã diferenta între valoarea cotizatiei si numãrul de servicii medicale de care va beneficia. Reprezentantii ministerului au anuntat cã lucreazã la elaborarea unui proiect de lege care vrea sã introducã la fel ca în toate celelalte state europene contributia diferentiatã la asigurãrile de sãnãtate. Concret, nivelul actual de contributie care reprezintã 5,2% din partea angajatorului si 5,5% din partea salariatului, adicã în total 10,7% din valoarea salariului, va asigura doar accesul persoanei la un pachet minim de servicii medicale. Ce presupune acest pachet minim nu a precizat nimeni însã el a mai fost luat în discutie atunci cînd s-a pus problema introducerii coplãtii si presupunea la acel moment servicii medicale de urgentã, un set de analize medicale minime precum si interventii chirurgicale de urgentã dar si consultatii la medicul de familie. Cei care vor dori sã aibã parte de mai multe servicii medicale si de mai bunã calitate fie vor fi de acord sã le plãteascã în momentul în care vor avea nevoie de ele fie vor fi de acord sã achite asigurãri de sãnãtate mai mari care îi vor asigura accesul la astferl de servicii. Cu cît mai mare va fi asigurarea cu atît vor fi mai multe si mai performante serviciile medicale. Medicii au sustinut totdeauna cã ar trebui introdus un astfel de sistem deoarece bugetul actual al asigurãrilor de sãnãtate nu poate sustine acordarea de asistentã medicalã gratuitã pentru atît de multe persoane. „ÃŽn orice tarã din lume, serviciile medicale sînt foarte costisitoare. Orice om beneficiazã acolo doar de servicii de urgentã chiar dacã plãteste asigurãri de sãnãtate destul de mari. Pentru toate celelalte, i se înmîneazã o facturã consistentã si doar asigurãrile suplimentare pot facilita accesul la alte servicii medicale performante. Din pãcate, la noi s-a încercat asigurarea gratuitãtii pentru toatã lumea si s-a dovedit cã sistemul nu a functionat, dovadã fiind starea de sãrãcie lucie în care se zbat spitalele, lipsurile de orice fel si nu în ultimul rînd, plãtile informale care asigurã într-un fel sau altul calitatea actului medical. Sînt de pãrere cã introducerea noului sistem de asigurãri ar fi benefic pentru toatã lumea“, a precizat un medic nemtean. ÃŽn judetul Neamt, potrivit datelor furnizate de Casa Judeteanã de Asigurãri de Sãnãtate Neamt cotizeazã la sistemul asigurãrilor de sãnãtate aproximativ 65.000 de persoane dar beneficiazã de servicii gratuite sau compensate mai bine de 400.000 de oameni. Tot acest deficit este sustinut de stat care acum a constatat cã nu-si mai poate permite acest lux.

Articol afisat de 1962 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Magda VASILACHE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de Anonymus la data 12.07.2010 07:09
Chiar atat de simplu nu-i !
Sistemul de asigurare de sanatate ce functioneaza in Romania este preluat de la Germania. Orice comparatie cu "orice alta tara din lume" (citat din articol) este neavenita. Trebuie analizata experienta tarii de origine si invatat ceva din ea.
Medicul nemtean citat este un visator. Cati se vor ingramadi in Rom. sa se asigure suplimentar/complenmentar? Mai nimeni.
Asigurarea diferentiata este apanajul caselor de "asigurare privata" (numite astfel in Germania, in Rom. cunoscuta drept "aigurare suplimentara/complementara"). Asigurarea obligatorie trebuie sa garanteze insa egalitatea accesului la serviciile medicale (deci evitrea practicarii unui medicini pe mai multe clase).
Locul unde trebuie facut ceva este altundeva: sumele de asigurare (10,7% din salariu) sunt prea mici. Aici trebuie schimbat ceva, chiar daca este dureros. Oferta de servici medicale nu se poate imbunatati calitativ daca CAS nu are incasari corespunzatoare.
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective