Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2010
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 13 Iulie 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

VÎNTU, COLABORATORUL SECURITÃTII?

• a apãrut presupusul dosar de colaborator al Securitãtii al lui Sorin Ovidiu Vîntu • toatã activitatea de „turnãtor“ si-ar fi desfãsurat-o în puscãrie, iar apoi cît a stat în Roman • victimele sale ar fi fost, în marea majoritate militari, dar si civili vizati de sistem • nu sînt de gãsit, însã, notele informative • se speculeazã cã ar fi mîna presedintelui Bãsescu • romascanii de vazã, care l-au cunoscut, nu cred asa ceva • SOV a dat în judecatã publicatiile care au fãcut ancheta •

Numele unuia dintre cei mai controversati oameni de afaceri care s-au ridicat din Roman, Sorin Ovidiu Vîntu (SOV - foto), face din nou înconjurul tãrii, în urma unui scandal mediatic pornit de la o serie de dezvãluiri legate de presupusa colaborare a acestuia cu fosta Securitate, sub numele conspirativ „Nus“. Portalul de stiri „HotNews.ro“ si revista „Kamikaze“, institutii media ce fac, de regulã, o imagine bunã presedintelui Traian Bãsescu, despre care „vorbeste gura lumii“ cã ar fi în spatele tuturor acestor dezvãluiri, au scos la luminã inclusiv documente în sprijinul demascãrii lui SOV. Pe site sînt accesibile ca si fotografii o copertã de dosar cu numele conspirativ si chiar un angajament de colaborare cu fosta Securitate purtînd, cu o probabilitate de peste 90% semnãtura lui Vîntu, dupã cum sustine un expert solicitat de gazetari sã facã o analizã comparativã. „Pãrintele FNI“ si, în prezent, unul dintre marii bogãtasi ai României, implicat în numeroase domenii, printre care si trusturile de presã, este binecunoscut romascanilor, indiferent de conditia socialã, în rîndurile acestora din urmã pãrerile fiind, însã, împãrtite. Dacã oamenii obisnuiti îl vãd mai mult ca pe „un hot neprins, deci negustor cinstit“, persoanele publice, mai ales cele care îl cunosc, au opinii si mai diverse, unii crezînd, în ciuda actelor disponibile, cã se vorbeste un neadevãr. Interesant este, legat strict de subiectul campaniei de presã, faptul cã SOV ar fi fost racolat în 1983, la vîrsta de 28 de ani, în Penitenciarul Bacãu, unde ispãsea o pedeapsã pentru delapidare, fãcutã în calitate de gestionar la un debit de tutun din oras. A fãcut „matrapazlîcuri“ cu niste acte, le-a ars în toaletã, dupã cum spun, pentru aceleasi surse, fostii sãi vecini, a fost prins si a ajuns la rãcoare.
Se mai spune cã ar fi acceptat de bunã voie si a continuat sã „toarne“ si dupã liberare, mai ales slujbasi din rîndurile armatei (circa un sfert din populatia Romanului la acea datã, n.r.), însã si civili, pînã cînd securistii nu au mai avut nevoie de el. Aceleasi surse mai acrediteazã si ideea cã, dupã Revolutie, cînd a început sã „prindã cheag“, a beneficiat de sprijinul acelorasi oameni din sistem cu care ar fi „lucrat“, în cele din urmã ajungînd sã le asigure el nevoile financiare. Sînt prezentate nume de fosti ofiteri de informatii care au avut legãturi cu FNI si este reamintitã inclusiv prietenia cu Radu Timofte, fost sef al SRI etc.

Cum îl stiu romascanii

Sorin Ovidiu Vîntu, înainte cu doi ani de a fi condamnat, s-a cãsãtorit cu romascanca Aurelia Bãlãu, cu care a avut o fatã, stabilitã, în prezent, în Anglia. Divortul, dupã ceva neîntelegeri în plan familial, a fost pronuntat pe cale amiabilã dupã cinci ani, fãrã ca fosta sotie sã aibã pretentii la bani sau lucruri de la SOV. Dupã Revolutie, Aurelia Bãlãu a emigrat în Germania, s-a cãsãtorit la Hamburg, cu un cetãtean turc, si conduce o micã afacere de familie. Revolutia l-a gãsit pe Sorin Ovidiu Vîntu cu ceva bani, despre care se spune cã i-ar fi obtinut din speculã si dornic de a veni în sprijinul romascanilor cu... cele mai realiste stiri. De aceea a investit în sãptãmînalul „Romanul Liber“, pe care l-a mentinut pînã cînd s-a stabilit la Bucuresti, si, apoi, în alte publicatii. Sediul ziarului „Romanul Liber“
a fost pe Strada Stefan cel Mare, unde a functionat o perioadã o bibliotecã, apoi societatea Roger SRL, care comercializa aparate electro-casnice. Afacerile lui Sorin Vîntu au devenit prospere, cã, deh, omul stia sã facã bani. A înfiintat apoi societatea Gelsor, împreunã cu Gelu Teodorescu, care apoi s-a transformat în SOV Invest si FNI. Nu comentãm modul în care mii de români s-au nenorocit, investind în aceste douã societãti de investitii, nici cîti s-au îmbogãtit de pe urma lui Vîntu, inclusiv avocati de renume, demnitari si unele persoane de încredere ale „boss-ului“. Mai multi romascani, ajunsi acum în diferite functii, fie administrative, fie parlamentare, fie ca simpli cetãteni, l-au cunoscut ca om si ca persoanã care se ocupã de afaceri, însã majoritatea nu cred cã ar fi fost informator al Securitãtii, mai ales cã regimul de atunci l-a trimis în puscãrie timp de cinci ani. „Sînt prieten bun cu Sorin, ne leagã o relatie reciprocã de amicitie, însã cred cã tot ce se vehiculeazã acum prin presã este o mare intoxicare. Se poartã asa în aceste clipe pentru a abate atentia oamenilor de la problemele grave cu care se confruntã tara. Si oricum dã bine în presã si ceva scandal si diversiune. Am fost prieten si cu regretatul Radu Timofte, fostul sef al SRI-ului, însã nu am auzit ca Sorin sã fi avut legãturi cu vechea Securitate. Nu stiu dacã este «mîna» lui Bãsescu, însã ce pot sã spun e cã la ce intoxicãri apar acum în presã, nimic nu mã mai mirã“, a declarat senatorul PSD, Ioan Chelaru. Fostul primar, Ioan Cãrpusor, a precizat cã Sorin este un tip de „mare valoare“, care „
face cinste municipiului Roman“. „Este un tip deosebit de inteligent, un autodidact care a învãtat sã se descurce singur. Este un om cu care Romanul se poate mîndri. A vrut sã doneze o sumã importantã pentru modernizarea Parcului Municipal. Din pãcate pentru cetãteni, Sorin Vîntu nu a gãsit întelegere în consiliul local si o investitie de cinci milioane de euro a fost pierdutã. Nu cred cã a fost informatorul Securitãtii. Nu mai fac politicã si de aceea nu mã pot exprima dacã ceea ce apare astãzi în presã despre acest om, este comandat politic, fie cã ar fi vorba de presedintele Bãsescu sau de altcineva“, a spus Ioan Cãrpusor. Consilierul local independent, Sorin Cazan, care a fost ales si în mandatul în care Sorin Ovidiu Vîntu a vrut sã investeascã în orasul în care a crescut si format ca om, are cam aceeasi pãrere. „L-am cunoscut personal pe omul de afaceri Sorin Vîntu; orasul este mic, însã nu cred cã ar fi avut legãturi cu fosta Securitate. Tin minte cã a venit sã facã un Disneyland în Parcul municipal, însã consilierii au respins proiectul. Nu cred cã este aici «mîna» lui Bãsescu, mai ales cã Sorin Vîntu era prieten cu toatã lumea, cu oamenii din sistem. Nu am avut bani depusi la SOV Invest si FNI, însã este demnã de apreciat inteligenta acestui om de a sti sã-si selecteze oamenii din rîndurile celor care detin informatia. Ori se stie, cine detine informatia detine si puterea!“, a spus si Sorin Cazan, unul dintre cei mai combativi alesi locali. Actualul edil sef, Laurentiu Leoreanu, a precizat cã nu l-a cunoscut personal pe Sorin Ovidiu Vîntu, astfel încît nu este în mãsurã sã lanseze vreo pãrere.

Se vor judeca cine stie cît?!

SOV, care pînã la publicarea materialelor în presã afirmase cã nu va face nici un comentariu, si-a exprimat punctul de vedere ieri, 12 iulie, pentru „Mediafax“. Vîntu a sustinut cã presupusul sãu dosar de colaborare cu Securitatea este „fabricat“ si face parte dintr-o campanie de presã declansatã împotriva sa dupã alegerile prezidentiale. Se speculeazã cã atunci, prin vizita nocturnã pe care i-a fãcut-o Mircea Geoanã, suprinsã de paparazzi, candidatul PSD a pierdut serios capital electoral si, în cele din urmã, turul doi de scrutin. SOV a mai anuntat cã va da în judecatã „HotNews.ro“, în urma anchetei care prezintã o serie de documente potrivit cãrora a fost racolat de Securitate în aprilie 1983, în timp ce executa cei cinci ani de închisoare pentru delapidare. „Fatã de presupusul meu dosar, apãrut pe un site de stiri, cuprinzînd colaborarea mea cu Securitatea, sustin cã este un dosar fabricat si face parte dintr-un lung sir de manipulãri si agresiuni care au început din 7 decembrie 2009. Drept urmare, am decis sã actionez în judecatã site-ul de stiri care a publicat informatia. Dacã instanta va decide cã am fost colaborator voi plãti eu; dacã nu, vor fi obligati sã plãteascã ei. Pînã la pronuntarea definitivã a instantei, mi se pare jenant orice alt tip de comentariu“, a afirmat Vîntu.

Articol afisat de 2946 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(A. MARCU, C. CALIMAC)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de Anonymus la data 13.07.2010 06:04
Ce-nsemna "mana lui Basescu"?
Este evidenta lipsa de echidistanta a jurnalismului romanesc.
Este datoria fiecarui cetatean sa divulge hotia si hotii. Nu in zadar a stat acest individ 5 ani in puscarie. De boala asta nu se vindeca nimeni. Hot ai fost, hot ramâi!
Atitudinea lipsita de respect a jurnalistilor fata de functia suprema in stat este insa de prost gust, este chiar condamnabila.
SOV, DD si altii ca ei ilustreaza gradul de decadere morala a societetii romanesti. Personalitati aberante cu tendinte grotesti de imbogatire (avionae personale, masini ca ale reginei Angliei, vile de zeci de milioane €, concedii nesfarsite pe meridianele lumii...) manipuleaza societatea romaneasca dupa propriile interese. Si acest articol urmareste acelasi lucru.
Ad�ugat de cicero la data 13.07.2010 18:29
Pentru Anonimus
Te-ai abonat draga, sa-l aperi pe Baselu? Atunci fa-o pe fata, ca oricum nu e greu de aflat cine esti
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective