Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2010
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 22 Iulie 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Criza aduce noi si noi necazuri unor amãrîti

Criza aduce noi si noi necazuri unor amãrîti

• persoanele ce îngrijesc copii si adulti grav bolnavi, au lefurile din ce în ce mai mici • mai multi asistenti personali din Botesti au primit pe mai salariul aproape la jumãtate, iar luna asta n-au mai luat deloc • primãrita Boros s-a dovedit foarte nemultumitã de decizia oamenilor de a veni la Monitorul, „cã doar nu ziarul le dã bani!“ •

Lipsurile financiare de tot felul si mult invocata si blamata crizã au lovit în fiecare dintre noi într-un fel sau altul. Pentru unii a însemnat reducerea salariului si pentru toti cresterea preturilor la orice, rate la bãnci mai mari etc. Din pãcate, pentru cei mai sãraci dintre sãraci, criza a însemnat tãierea lefurilor integral, statul „uitînd“ sã se mai îngrijeascã de copiii grav bolnavi, de cei cu handicap sau de cei care au grijã de aceste categorii sociale. ÃŽn Neamt, asistentii personali ai celor ce suferã de grave deficiente fizice sau de diverse boli din mai multe comune au primit în ultimele luni salarii tot mai mici pentru ca în iulie sã nu primeascã deloc. Persoanele care au în îngrijire adulti sau copii cu handicap beneficiazã din partea statului de o indemnizatie în valoare totalã de 461 de lei, plus, minus cîteva zeci de lei care reprezintã sporul de vechime. Acesti bani sînt dati de Ministerul de Finante care îi directioneazã Consiliului Judetean, care, la rîndul sãu, îi retrimite primãriilor. De la începutul acestui an au fost probleme cu banii iar Finantele au început sã trimitã tot mai putini bani. ÃŽn aceste conditi, unele primãrii mai sãrace, care nu au avut de unde lua banii pentru asistentii personali si sã completeze în momentul în care veneau fondurile de la centru, au fost obligate sã le taie acestora din lefuri pentru simplul motiv cã nu li s-a mai alocat un leu.

Lefuri ioc

ÃŽntr-o astfel de situatie se aflã mai multi asistenti personali din Botesti care, pentru luna mai au încasat salarii în valoare de 2,8 milioane de lei vechi în loc de 4,4 milioane, iar în luna iulie nu au mai luat leafã deloc. Supãrati, oamenii au venit la redactia Monitorul, în speranta cã vor fi ajutati sã se vadã cu banii cuveniti în mînã. Atitudinea lor este explicabilã, cîtã vreme mai toti îsi îngrijesc proprii copii care au diagnostice severe. De la handicapuri de gradul IV, sindrom Down, simptomatologii pe care doar medicii le înteleg, dar care transpuse în realitate înseamnã chipuri schimonosite, strîmbe, minti tulburi etc, si pînã la bãtrîni care trebuie întorsi „cu tolul“, toti au nevoie de un ajutor din partea semenilor pentru a supravietui. Bolile care îi macinã nu le permit multora sã se alimenteze normal sau sã mãnînce orice si atunci însotitorii lor s-au trezit cã nu mai pot sã le potoleascã foamea cu alimentele potrivite, pentru cã nu au cu ce le cumpãra. Alina Blaj îsi îngrijeste soacra, imobilizatã de multi ani la pat. Cînd a vãzut cã salariul sãu a ajuns la 280 de lei, s-a gîndit cã ar fi cazul sã îsi însoteascã bãrbatul plecat la muncã în Italia. Se gîndeste însã la mama sotului, care ar rãmîne neîngrijitã si poate ar muri cu zile. De lipsa banilor s-a plîns si Florentina Simion, dializatã. Felicia Oprea îsi îngrijeste propriul copil, care are sindrom Down si care desi are 5 ani necesitã scutece de unicã folosintã, pe lîngã multe altele. De fricã sã nu îi rãmînã cei doi copii cu grave dizabilitãti fãrã însotitor, a venit la redactie si Tereza Blaj. Cele 4 femei au vorbit si în numele altor sãteni - Daniela Bãlan, Maria Chinez, Iosif Bogdãnel Fichet, Mariana Trifas, Cristina Anton si Maria Barticel, toti supãrati de faptul cã salariile si asa mizere, le-au fost reduse sau anulate. Oamenii s-au plîns si de faptul cã autoritãtile locale nu s-au arãtat prea amabile cînd le-au întrebat despre problemele financiare, iscîndu-se uneori si schimburi de replici mai putin civilizate între cele douã pãrti.

Amabilitate de primar

Nu foarte amabilã s-a dovedit a fi primãrita Angela Boros nici fatã de presã, desi nu era decît de dat un rãspuns lãmuritor pentru oamenii care au votat-o. „Noi n-am avut pentru asistentii personali bani decît pentru trimestru I si II. Nu e vina noastrã cã nu si-au luat salariile întregi sau nu le-au mai încasat pe ultima lunã. Dacã au venit la Monitorul, e foarte rãu, cã nu Monitorul le dã lor banii!“, si a închis telefonul, dupã care nu a mai rãspuns. A revenit însã dupã vreun sfert de orã, de aceastã datã mai amabilã, probabil dupã ce ajunsese în primãria pe care o conduce si a aflat cã ne interesasem de la singurul om care muncea în institutie cum toti ceilalti functionari publici se ocupau cu diverse treburi administrative, pe teren. „Noi am anuntat necesarul la Consiliul Judetean, pentru a acoperi si diferentele salariale, si cît ne mai trebuie pînã la sfîrsitul anului. Asistentii nostri ar trebui sã se intereseze cã în multe alte comune nu s-a dat un leu. Ei sã fie multumiti cã au primit bani pînã acum si sã se gîndeascã la faptul cã multi dintre ei vor rãmîne fãrã aceste venituri, pentru cã sînt cazuri în care bolnavii nu sînt vãzuti cu zilele de cãtre însotitori. Nu cred cã judetul va mai angaja astfel de persoane. Si nici noi nu le vom mai putea plãti dãrile cãtre stat multã vreme, din bugetul local“, a spus primarul Angela Boros. ÃŽn Botesti existã 21 de asistenti personali si 7 beneficiari de indemnizatii, acestia descurcîndu-se singuri.

Articol afisat de 1910 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(S. TÃRNÃ; M. VASILACHE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective