Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2010
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 22 Iulie 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Sefi de Politie, la bãut cu interlopii (II)

Reactiile la articolul intitulat „Sefi de Politie, la bãut cu interlopii“, publicat în editia de ieri a cotidianului „Monitorul“, nu au întîrziat sã aparã, opiniile oamenilor din sistem fiind dintre cele mai diverse, acide, contrariate, oarecum temãtoare sau neutre de-a dreptul. ÃŽn plus, se pare cã materialul de presã ar fi dus la o miscare „invizibilã“ a structurilor care se ocupã de siguranta internã a MAI, dupã cum afirmã liderul Sindicatului National al Agentilor de Politie (SNAP), Iulian Surugiu. Pe de altã parte, agentul romascan Ioan Cãnãrãu, liderul judetean al SNAP, cel care a postat pe site-ul organizatiei o adevãratã tiradã la adresa unui tip de sef din sistem „de care s-a sãturat“, fapt de la care a pornit totul - prin publicarea materialului în ziarul nostru, a mentionat cã a primit felicitãrile si încurajãrile multor confrati în apãrarea legii si a cetãtenului. „ÃŽntr-adevãr, aceste rînduri au fost publicate de cãtre mine pe site-ul sindicatului, ca o opinie. Nu este vorba despre un rãzboi între ofiteri si subofiteri, ci doar despre cîteva gînduri pe care le-am sintetizat în urma unor discutii purtate cu colegi din toatã tara. Si dupã ce am scris, am fost sunat si mi s-a confirmat cã am spus adevãrul. Cele arãtate acolo nu fac referire neapãrat la judetul Neamt, ci reprezintã un anumit tip de conduitã din partea unui anumit tip de sefi. Cã se întîmplã acest lucru, se poate vedea din reclamatiile de abuzuri fãcute de agenti si date publicitãtii. Eu doar am vrut sã creionez un personaj, un tip de sef care nu întelege ce este dreptatea. Si noi, agentii, avem drepturi care trebuie respectate, la fel ca obligatiile. Chiar mã asteptam sã publicati aceste gînduri, voiam sã iau legãtura cu dumneavoastrã, însã mi-ati luat-o înainte“, a declarat agentul Ioan Cãnãrãu. Acesta a mai mentionat cã nu a simtit nici un fel de presiune directã dupã postarea de luni. „Cine are de simtit, sã simtã, este problema lui. Pe de altã parte, sã stiti cã existã si sefi cu care ne întelegem de minune, oameni cu experientã, profesionisti în care colegii si cetãtenii trebuie sã aibã toatã baza“, a mai mentionat agentul romascan.

Presiuni?

Iulian Surugiu a explicat cã organizatia pe care o reprezintã este deschisã exprimãrii libere a ideilor. Acesta a mai mentionat cã initiativa colegului nemtean este una lãudabilã, dupã cum a primit, drept confirmare, si o serie de semnale din teritoriu. Liderul SNAP din România a declarat si cã s-a încercat acreditarea ideii cã el ar fi scris acele rînduri, fapt pentru care acum se fac tot soiul de „presiuni“. „Am discutat cu domnul Cãnãrãu si l-am felicitat pentru modul în care s-a exprimat. Dumnealui ne-a spus cã nu a sesizat nici un fel de presiuni directe, dar ele au început sã vinã spre mine. Este bine cã a scris ceea ce simte un politist în anul 2010, mai ales cã îsi asumã cu identitate ceea ce spune. Culmea, ceea ce a exprimat dînsul în termeni populari chiar se întîmplã. Multi au crezut cã eu am postat respectivele rînduri, semnîndu-l pe Ioan Cãnãrãu, fapt pentru care am impresia cã se exercitã presiuni asupra mea si a SNAP, inclusiv din partea unitãtii speciale 0962 (fostul «doi s‘un sfert», n.r.). Din acest punct de vedere, nu stiu ce se urmãreste, exact. Nu stiu dacã în MAI sînt oameni care doresc sã se întoarcã la comunism sau vor sã mergem înainte. ÃŽn acelasi timp, am si eu semnale din întreaga tarã de sustinere a demersului domnului Ioan Cãnãrãu. Multi afirmã cã a avut curaj sã spunã lucrurilor pe nume, indiferent dacã sînt agenti sau ofiteri. Aceasta este o parte a sistemului în care sîntem, un sistem în care ar trebui sã existe drepturi egale pentru toti“, a declarat Iulian Surugiu.

Sefii nu au de ce „sã se simtã“

Cele exprimate de agentul romascan nu aveau cum sã nu ajungã imediat la urechile superiorilor. ÃŽn aceste conditii, atît comisarul Dragos Bãlãu, comandantul Politiei Municipiului Roman, cît si seful Inspectoratului de Politie al Judetului (IPJ) Neamt, Aurelian Vasea Soric, au acceptat sã formuleze opinii pentru cititorii „Monitorului“. „Dacã domnul agent Cãnãrãu are la cunostintã despre sãvîrsirea unor abateri, chiar penale, din partea unor sefi, fie cã e vorba despre Roman, Inspectoratul Neamt sau întreaga tarã, trebuie sã se adreseze institutiilor specializate si competente. Dacã se multumeste «sã scoatã doar fum», înseamnã cã, fie este complice moral cu cei ce au asemenea comportamente, fie zice baliverne. Trebuie sã îsi asume rãspunderea asupra a tot ceea ce relateazã. Personal, nu stiu la ce anume face referire si nu mã regãsesc în nici un fel în spusele dumnealui“, a specificat comisarul Dragos Bãlãu. Acesta a mai adãugat cã nu-si aduce aminte ca subordonatul sãu sã fi fost supus vreunei sanctiuni pe linie internã, care sã fi generat o stare de revoltã, afirmînd doar cã este vorba despre un lucrãtor „care nu a excelat, nici în pozitiv, nici în negativ“. Inspectorul sef Aurelian Vasea Soric, a fost mai scurt în declaratii. Ofiterul a afirmat cã nu vrea sã facã nici un fel de comentariu vizavi de situatia creatã. „Eu am vãzut acolo doar generalitãti. Nu comentez, nu-s spuse de mine, este problema sindicatului respectiv si al site-ului lor“, a declarat seful Inspectoratului Judetean de Politie Neamt.

De unde totul...

Reamintim cã, în prima zi a acestei sãptãmîni, pe 19 iulie, agentul romascan Ioan Cãnãrãu a postat pe site-ul sindicatului a cãrui filialã nemteanã o conduce, www.snapromania.ro, un gen de eseu, ca o scrisoare deschisã, în care înfiereazã atitudinea unor sefi din cadrul Politiei. Nu a fost fãcutã nici o referire strictã la o persoanã anume, nici la o unitate anume în care ar exista asemenea sefi, însã catalogãrile sau comparatiile sînt dure. Toate pornesc, dupã cum a afirmat autorul, din discutiile avute cu mai multi colegi subofiteri, mai ales cã aceastã categorie de apãrãtori ai legii a fost cam „trecutã cu vederea“ la legea salarizãrii si, mai nou, suferã pentru reducerea cu 25% a lefurilor. Inechitatea în sistem si acel anumit tip de persoane l-au fãcut pe Ioan Cãnãrãu sã afirme cã „s-a sãturat“ si a trebuit sã ia atitudine. Iatã cîteva dintre expresiile folosite în text cu atingere directã asupra unor sefi din Politie: „sefi care au un instinct de apãrare iesit din comun, care fug din fata infractorilor cu lasitate motivînd cã au familii acasã!“, „si noi avem familii, domnilor, dar nu ne lãsãm colegii în stradã, sã ia bãtaie de la interlopii cu care beti dvs.!“, „unii sefi (...) nu fac altceva decît sã nu le pese de nimeni si de nimic în afarã de interesele SC-urilor ale cãror patroni se cred si din ale cãror «consilii de adminstratie» fac parte soti, cumetri, fini, nepoti, acoliti si lingãi! Eu unul m-am sãturat, cred cã si voi, colegi care aveti astfel de sefi!“.

Articol afisat de 3792 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(A. MARCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective