Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2010
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 28 Iulie 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Noapte de groazã în zona Roman

Noapte de groazã în zona Roman

• pompierii militari au salvat cu bãrcile cîtiva bãtrîni din satul Miron Costin, pe care un pîrîu umflat la culme ameninta sã-i ia cu tot cu case • cursul de apã Românesti a mai provocat pagube dar „nu s-a gãsit ac de cojocul lui“ • autoritãtile dãdeau asigurãri cã situatia revine sub control si cã pericolul cel mare a trecut • probleme cu puhoaiele au fost si la Secuieni, Gherãesti si Români •

Majoritatea comunelor situate la vest de Roman au avut de suferit, marti, 27 iulie si în noaptea anterioarã din cauza unor ploi cum rar le-a fost sã vadã si celor mai bãtrîni locuitori de aici. Zeci de gospodãrii au ajuns sub ape, culturile au fost calamitate pe alocuri iremediabil, iar unii oameni au trebuit sã fie luati cu bãrcile din fata puhoaielor. Cele mai mari probleme s-au întîlnit în comunele Trifesti, Secuieni, Gherãesti si Români. Astfel, aproximativ o jumãtate dintre locuitorii satului Miron Costin, comuna Trifesti, au trãit ieri de dimineatã spaima cã un curs de apã, de obicei cît un „fir de atã“, le va lua toatã agoniseala. „Gîrla“ aparent inofensivã mai tot timpul anului - pîrîul Românesti, si-a multiplicat debitul de sute de ori si a intrat în curti, anexe, beciuri, fiind foarte aproape sã rãzbatã si în interiorul caselor. O parte dintre sãteni, în special oameni în vîrstã, au devenit peste noapte sinistrati, fiind salvati cu bãrcile pompierilor militari, din propriile locuinte. Altii au avut ceva mai mare... „norocul“, alegîndu-se doar cu gospodãriile pline de mîl. Dupã ploile diluviene care nu au încetat o noapte întreagã, apa de pe dealurile din jurul asezãrii s-a canalizat ca într-o gurã de pîlnie în pîrîul Romanesti, aproape de ivirea zorilor. Oamenii, mai ales cã au mai avut experiente neplãcute în anii din urmã, din aceleasi cauze, au apelat din timp la sprijinul autoritãtilor. La Primãria Trifesti a fost activat Comitetul Local pentru Situatii de Urgentã, în zonã fiind mobilizate echipaje dotate special pentru interventii la inundatii, de la Inspectoratul Pentru Situatii de Urgentã Petrodava Neamt. „Gospodãria pãrintilor mei a fost cea mai afectatã. A venit apa mare azi-noapte tîrziu, chiar înspre dimineatã si a continuat sã creascã pînã ce a umplut toatã curtea. Eu stau într-un sat vecin, la Sofrãcesti, dar am ajuns aici imediat ce am fost anuntatã cã vine viitura. Pãrintii mei sînt oameni în vîrstã, la peste 70 de ani si au probleme de sãnãtate, fapt pentru care nu se puteau salva singuri. Cînd am venit erau amîndoi speriati în casã, iar fratele meu stãtea cãtãrat pe sîlpul de iluminat public, de la poartã. Au venit destul de repede pompierii, cu bãrcile si i-au scos. Acum, de animale si ce a mai rãmas prin bãtãturã, Dumnezeu cu mila, au rãmas acolo. Bine cã ai mei au fost salvati la timp“, a spus Mihaela Morosanu. ÃŽntr-adevãr, în dreptul gospodãriei tatãlui acesteia, Gheorghe Covache, apa ajunsese la cea mai înaltã cotã din toatã zona, dat fiind cã sãteanul are locuinta chiar pe malul pîrîului. Suvoiul a dus la oprirea circulatiei în dreptul cîtorva curti si podete, pe drumul dintre Miron Costin si Brãnisteni, pe care l-a spãlat partial de pietris, intrînd apoi în gospodãriile de pe malul sãu stîng, inclusiv la o moarã si la un alt sãtean ce a fost evacuat în final, Neculai Cojocea.

Apa trece, problemele rãmîn

Autoritãtile locale si judetene au sãrit în sprijinul populatiei aflatã în primejdie. Primarul din Trifesti, Octavian Duminicã si membrii SVSU au strãbãtut satul cu niste tractoare de mare tonaj, în cãutarea altor persoane aflate în nevoie. ÃŽn cele din urmã, s-a concluzionat cã singurele probleme majore au fost cele din zona familiilor Covache - Cojocea. „Este vorba despre o viiturã venitã pe pîrîul Românesti, un curs de apã pe care, în mod normal, îl sari de pe un mal pe celãlalt fãrã probleme. Am evacuat populatia aflatã în nevoie si am cercetat întreg perimetrul afectat. Deocamdatã nu se poate sti valoarea exactã a pagubelor, ele urmînd sã fie evaluate. Am luat legãtura si cu reprezentantii firmei care administreazã iazurile de la Trifesti, pentru ca sã dea drumul apei ce vine din pîrîul Românesti. Din cîte se vede, situatia este sub control si sperãm sã treacã repede totul“, a mentionat primarul Octavian Duminicã. La fata locului a ajuns si conducerea ISU Neamt, colonelul Ioan Niticã asigurîndu-se cã a fost eliminat pericolul pentru viata locuitorilor. „Am mobilizat atît echipaje de la Piatra Neamt cît si de la Detasamentul Roman, dotate cu bãrci. ÃŽn total sînt în dispozitiv cîteva zeci de subofiteri si ofiteri de-ai nostri, repartizati în tot satul. Ne intereseazã în primul rînd sã nu fie pericol pentru viata sau integritatea persoanelor, apoi a bunurilor acestora. Avem capacitatea de interventie în orice situatie, iar acum monitorizãm, alãturi de domnul primar, zonele cu potential de risc“, a mentionat colonelul Ioan Niticã. Prefectul de Neamt, Mihai Archip, a strãbãtut si el la pas întreaga zonã afectatã. „Mai grav a fost la Miron Costin, unde avem 30 de gospodãrii calamitate, prin distrugerea gardurilor, a fîntînilor, anexelor, beciurilor etc.. La Secuieni, prin umflarea Pîrîului Sîrbilor, au apãrut trei puncte cu probleme, însã au fost afectate doar cîteva gospodãrii. ÃŽn comuna Români apele venite de pe versanti au intrat în douã case, una dintre ele, construitã din chirpici, fiind cu risc de prãbusire. Au mai existat si mici probleme la Gherãesti, cu un pîrîu. Probleme mai mari se asteptau în zona Podoleni si la Slobozia însã evolutia fenomenelor depinde de situatia meteo, noi fiind în cod galben pînã marti dupã-amiazã, la ora 18, deocamdatã“, a declarat prefectul de Neamt.
Pentru o parte a sinistratilor, însã, problemele nu vor trece odatã cu retragerea apelor. Oamenii din zona cea mai afectatã si în special membrii familiei Covache spun cã „istoria s-ar putea repeta“. „Au mai fost inundatii în Miron Costin, în anul 1998. Si atunci familia mea a fost afectatã, fãrã sã primeascã alt sprijin decît o sticlã de ulei, vã dau cuvîntul meu. Toate ajutoarele s-au dat celorlalti din zonã. Cineva ar trebui sã facã ceva pentru potolirea acestui pîrîu, sã fie îndiguit sau canalizat cumva. Acum va trece apa dar dupã aia ce ne rãmîne...“, s-a mai plîns, vorbind ca pentru sine, Mihaela Morosanu. Despre acest ultim aspect, oficialii au afirmat, în nota a ceea ce înseamnã, de ani de zile, pentru multi dintre urmasii lui Miron Costin, „doar bune intentii“, cã se cautã solutii, însã prioritarã este înlãturarea pericolului iminent.

Articol afisat de 1905 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(A. MARCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective