Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2010
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 28 Iulie 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Doamne, cît poate sã plouã!

Doamne, cît poate sã plouã!

• în Piatra Neamt s-au înregistrat 59,6 l/mp, iar la Tîrgu Neamt 42,60 l/mp • case si gospodãrii au fost inundate, cele mai afectate zone fiind în comunele Trifesti, Vãleni si cartierul Dãrmãnesti • trenurile au avut întîrzieri din cauza apei care a acoperit sinele • cîtiva geologi au fost salvati de pompieri, la Pipirig •

Ploile abundente, cãzute în cursul zilei de ieri, de dimineatã asupra judetului Neamt au provocat din nou pagube importante în mai multe localitãti. Conform mãsurãtorilor efectuate de specialisti, dupã miezul noptii cantitãtile de precipitatii cãzute pe teritoriul judetului au fost: Piatra Neamt - 59,6 l/mp, Toaca - 17,7 l/mp, Roman - 27,6 l/mp, Tîrgu Neamt - 42,6 l/mp. Dupã cum a declarat Alexandra Preotu, purtãtor de cuvînt al Sistemului de Gospodãrire a Apelor, pîrîul Agapia a depãsit la Filioara cota de atentie cu 17 cm, la Leghin - Pipirig, cota de atentie a fost depãsitã cu 6 cm, la Secuieni, pîrîul Valea Mare a depãsit cota de pericol cu 50 de cm, iar Ozana, la Dumbrava, a depãsit cota de atentie cu 5 cm. Primele evaluãri aratã cã cele mai afectate au fost localitãtile Miron Costin din Trifesti, Români, Munteni din Vãleni, David din Vãleni si cartierul Dãrmãnesti din Piatra Neamt. „ÃŽn cursul acestei dimineti (n.n. - ieri dimineatã), în urma revãrsãrii pîrîului Românesti, pe raza localitãtii Miron Costin, sapte locuinte au fost inundate si douã persoane în vîrstã au fost evacuate de cãtre pompierii militari. ÃŽn localitatea Români, douã locuinte si curtile aferente au fost inundate. Din cauza inundãrii drumului comunal DC 181 Moreni-Munteni, pe o distantã de 0,5 km, aproximativ 80 de gospodãrii din satul Munteni au fost izolate, accesul la acestea realizîndu-se dupã retragerea apelor. Tot în comuna Vãleni, pe DJ 157 A Vãleni-David, ca urmare a ruperii unui pod, 60 de gospodãrii din satul David au fost izolate partial, accesul la acestea realizîndu-se pe rute ocolitoare, prin satul Bîrgãuani“, a declarat cãpitanul Iulian Jugan, purtãtorul de cuvînt al ISU Piatra Neamt.

Podoleni, Pîngãrati, Oniceni, Piatra Neamt...

Alte pagube s-au înregistrat în comuna Podoleni, unde au fost afectate 20 de locuinte si 4,5 km de drum judetean, în Pîngãrati au fost distruse trei podete din tuburi, iar la Oniceni 9,8 km de drum comunal si 3,55 km de drum sãtesc au fost afectati de ploile abundente si scurgerile torentiale. În Piatra Neamt, pompierii militari au intervenit pentru evacuarea apei din subsolurile unor blocuri situate pe strãzile Nicolae Iorga si Ulmilor, precum si din douã curti inundate pe strãzile Hangului si 1 Decembrie 1918. Datã fiind aceastã situatie, prefectul Mihai Archip a dispus mobilizarea tuturor autoritãtilor locale din zonele afectate si a institutiilor cu responsabilitãti, pentru înlãturarea efectelor produse de inundatii. Colonelul Ioan Niticã, seful ISU Neamt a dispus alarmarea partialã pentru interventie a unitãtii pentru a putea gestiona situatiile generate de precipitatiile cãzute. Inspectoratul pentru Situatii de Urgentã Neamt a intervenit cu 10 ofiteri, 60 de subofiteri, 7 autospeciale, 3 motopompe, 2 bãrci pneumatice si 2 autocamioane în zonele cu probleme. În paralel, specialistii Sistemului de Gospodarire a Apelor au monitorizat cursurile de apã de pe teritoriul judetului pentru a putea atentiona în cazul producerii unor cresteri a debitelor si nivelurilor acestora. Ieri dimineatã, nemultumiri au avut si cãlãtorii CFR, care veneau dinspre Bacãu. Desi nu au fost trenuri anulate, cele care fãceau legãtura între Bacãu si Bicaz au avut întîrzieri atrase de apa care a acoperit sinele de cale feratã din zona Buhusi-Podoleni. Dispecerul de serviciu de la Gara Piatra Neamt a declarat cã nu se pune problema acordãrii de despãgubiri cãlãtorilor aflati în vagoane, pentru cã ei au ajuns, pînã la urmã, la destinatie. Pentru a nu exista probleme, cei de la Hidroelectrica au luat decizia de a creste progresiv deversãrile controlate din acumulãrile Vaduri, pînã la 400 mc/sec si Reconstructia, pînã la 500 mc/sec.

Dealurile Pietrei au coborît în stradã

Vreo zece ceasuri a plouat în noaptea de luni spre marti, iar ruperea de nori a adus în stradã tot ce-au avut mai bun dealurile din jurul Pietrei. Pe strãzile din centru, canalizarea s-a înfundat sau a cedat fizic, iar apa a ajuns pînã la nivelul bordurii ieri dimineatã, în jur de ora 7. Cozla a umplut cu noroi strãzile de la poalele ei, ajungînd pînã în mijlocul strãzilor Stefan cel Mare, Petru Rares si Obor. De aici, mîlul a luat-o mai la vale, pe strãzi secundare, astfel încît ieri, la prima razã de soare care s-a itit, bolovani si un strat gros de noroi putea fi vãzute pînã pe strãzile din centru - Mihail Sadoveanu, Alexandru Lãpusneanu si Calistrat Hogas. Pe Sadoveanu colt cu Lãpusneanu iesiserã militarii de la Protectie Civilã si, cu tulumbele în functiune, spãlau asfaltul dupã ce noroiul fusese încãrcat la lopatã de angajatii Publiserv. Asta a fost bucuria Cozlei. ÃŽn celãlalt capãt al orasului, în Dãrmãnesti, dealurile au coborît în strada Grigore Ureche, intersectie cu str. Constantin Mãtase. Nitel mai încolo, aceleasi smîrcuri puteau fi vãzute în Ciritei, în zona strãzilor Ion Ionescu de la Brad si Tudor Vladimirescu. ÃŽn alt colt de oras a coborît Cernegura. 9 locuinte si cîteva drumuri din Vãleni au fost inundate, iar stratul de noroiul de pe strada Ape Minerale a fost suficient de gros cît sã mobilizeze utilaje de curãtenie. „Efectivele primãriei si ale societãtilor municipale actioneazã pentru îndepãrtarea efectelor inundatiilor produse în urma cantitãtilor însemnate de apã cãzute în ultimele 24 de ore. Publiserv în special a intervenit cu absolut toate utilajele din dotare pentru a îndepãrta noroiul de pe strãzile municipiului“, a declarat Radu Tudor, purtãtorul de cuvînt al primãriei, adãugînd cã, în paralel, se face o evaluare a pagubelor. Potrivit raportului operativ de la ora 14, comitetul pietrean pentru situatii de urgentã înregistrase pagube de 140.000 de lei. Au fost inundate 23 de gospodãrii (în Ciritei si Vãleni), 12 subsoluri de blocuri si trei apartamente de la blocul C8 de pe Aleea Ulmilor. Cîtiva kilometri de drumuri nationale si judetene au fost mîlite, o fîntînã colmatatã si un kilometru din albia pîrîului Potocina nãruit. Trei podete au fost luate de ape în zona Ciritei.

Geologi bucuresteni, surprinsi de viiturã la Pipirig

Patru geologi din cadrul Institutului de Geologie Bucuresti, aflati în comuna Pipirig pentru realizarea unui proiect au fost surpinsi, ieri dupã amiazã, de o viiturã formatã pe pîrîul Neamt, în satul Stînca. Conform precizãrilor fãcute de reprezentantii Inspectoratului pentru Situatii de Urgentã Neamt, în momentul formãrii viiturii trei geologi se aflau în albia pîrîului, iar cel de-al patrulea pe mal. Unul dintre cei trei au reusit sã se salveze si sã iasã pe mal în timp util. Ceilalti doi, respectiv Nicolae D., în vîrstã de 59 de ani si Roxana S., de 52 de ani, au rãmas izolati pe o insulitã formatã în mijlocul apei. Alertati, pompierii militari tîrgnemteni s-au deplasat la fata locului cu un autocamion si o barcã penumaticã. Actiunea de salvare a fost coordonatã de seful Detasamentului de Pompieri Tîrgu Neamt, cei doi geologi fiind adusi la mal în sigurantã. Speriate de moarte, persoanele salvate au fost preluate de un echipaj SMURD si transportate la Spitalul Tîrgu Neamt pentru a primi îngrijiri medicale.

Articol afisat de 2815 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Monica NEAMTU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective