Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2010
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 10 August 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

EVAZIUNE CU PÃCURÃ

Paradisul fiscal de pe Dudului 16A (V)


• numai o singurã firmã a tranzactionat circa 730.000 litri motorinã fãrã a evidentia nimic în contabilitate • în plus a importat 310.000 litri pãcurã din Republica Moldova, în aceleasi conditii • prejudiciul a fost calculat la peste 26 miliarde vechi • tranzactiile au fost efectuate de douã femei • ulterior actionarul s-a schimbat, iar cele douã nu-s de gãsit •

Garda Financiarã Neamt a descoperit adevãrata pagubã a tranzactiilor ilegale care s-au derulat pe una din cele sapte firme de pe strada Dudului nr.16A, din Dumbrava Rosie. Numai Rompet Oil a prejudiciat bugetul de stat cu peste 26 miliarde de lei vechi. Comisarii au finalizat cercetãrile doar pentru aceastã firmã, dar tranzactii necurate sînt bãnuite la toate societãtile de la adresa din Dumbrava. ÃŽn acest moment sînt în lucru verificãri la un alt agent economic de pe Dudului 16A, Alekar SRL, unde se pare cã teapa ar fi cu mult mai mare, undeva în jurul a 70 miliarde vechi. „ÃŽn urma verificãrilor s-a stabilit cã Rompet Oil ar fi prejudiciat bugetul de stat cu 2.609.148 de lei (circa 26 miliarde vechi), prin neplata accizelor, a taxei pe valoare adãugatã si a impozitului pe profit. Initial am stabilit cã în perioada decembrie 2009 - ianuarie 2010 Rompet Oil ar fi comercializat 728.128 litri de motorinã în valoare de 2,63 milioane lei noi. Tranzactiiile nu au fost evidentiate în contabilitatea firmei“, a declarat Constantin Nistor, comisar sef de sectie al Gãrzii Financiare. Acesta a adãugat cã prin vînzarea ilicitã administratorii nu au achitat la visteria statului accize de circa un milion de lei noi, tva de 420.000 lei si impozit pe profit în valoare de circa 355.000 lei. Numai pe acest segment teapa este de peste 18 miliarde vechi. „Ulterior s-a mai stabilit cã Rompet a fãcut importuri repetate de pãcurã din Republica Moldova. ÃŽn 13 astfel de importuri s-au achizitionat 310.010 litri, care nu au fost evidentiate în actele contabile“, a mai spus comisarul sef Constantin Nistor. Aici teapa a fost de circa 430.000 lei la accize, 228.664 la tva si 123.828 lei la impozit pe profit, în total , în total circa 783.000 de lei noi.

Vãmuire dubioasã la Bacãu

Cercetãrile în acest caz au mai stabilit cã vãmuirea pãcurei provenitã din Republica Moldova s-a fãcut la Bacãu, desi regula este ca produsul importat sã fie vãmuit la localitatea de domiciliu a firmei, sau la intrarea în tarã. Pentru ca toatã aceastã treabã sã capete o aparentã de legalitate, anterior importurilor, adicã la 1 februarie 2010, Rompet Oil si-a deschis un punct de lucru la Bacãu, pe strada 9 mai, nr.79, birou nr 9 (cel mai probabil o clãdire de birouri), dupã cum rezultã din acte. Comisarii cred cã aceste mentiuni la Registrul Comertului nu s-au fãcut întîmplãtor si cã deschiderea punctului de lucru s-a fãcut special pentru tranzactiile necurate. La vremea marilor tepe, administratori la Rompet Oil au fost Karmen Alexandra Nastasia si Maria Bîrlãdeanu, ambele din Piatra Neamt.

Actionari schimbati cu un falit

Comisarii financiari au încercat fãrã succes sã dea de cele douã patroane. La sediul de pe Dudului 16 A nu a rãspuns nimeni, si desi au fost invitate în mod repetat sã se prezinte la Garda Financiarã, nu au dat curs solicitãrilor. ÃŽn aceste conditii s-a înaintat sesizare penalã cãtre Parchet, iar dacã anchetatorii considerã cã se impune, pot extinde ancheta chiar si la Vama Bacãu. Ulterior s-a schimbat si actionariatul de la Rompet, iar de la începutul lunii iunie în locul celor douã a intrat Marian Aanei, din Dumbrava Rosie, un tînãr cu o conditie mai mult decît modestã si care cel mai probabil a fost tras pe sfoarã cu o afacere moartã si putredã de datorii. „Nu am mai avut niciodatã un astfel de caz, unde într-un singur imobil sã functioneze atîtea firme, care sã nu fi raportat activitate si unde sã descoperim tranzactii de asemenea dimensiuni. ÃŽncercãm sã dãm de toate firmele de la acea adresã. ÃŽn acest moment lucrãm la un dosar pe firma Alekar, de la acelasi sediu, Dudului 16A, unde se prefigureazã un prejudiciu cam de trei ori mai mare, circa 70 miliarde de lei vechi“, a mai adãugat Constantin Nistor. Mai sînt în vizorul Gãrzii ca functionînd pe Dudului 16A societãtile Biami Trans, San Euro Oil, Grup Prima Control, Marcelino Pronto si Martinvan Serv SRL. Cu mici exceptii cam la toate actionari sînt sau au fost Nastasia si Bîrlãdeanu, dar de exemplu la ultima dintre firme asociati sînt Daniel Ursu si Miron Costin. Patru dintre acesti agenti economici se ocupã cu tranzactii petroliere, iar trei cu constructiile.

Articol afisat de 1845 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(G. MUNTEANU; D. MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective