Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2010
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 26 August 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Expulzarea tiganilor, blamatã si de la Roman

• episcopul de Iasi, Petru Gherghel a opinat cã expulzarea rromilor nu este o solutie si cã sînt necesare programe pentru integrarea acestora • Liviu Daraban, presedintele Asociatiei Rromilor Romascani, a precizat cã au fost trimise scrisori de protest institutiilor statului, Consiliului Europei si Presedintelui Frantei •

Biserica Catolicã din România dezaprobã decizia guvernului francez de a-i expulza si repatria pe rromi si invitã autoritãtile civile implicate sã fie deschise în a-i primi pe toti, cu respectarea demnitãtii umane. Preasfintitul Petru Gherghel, episcop de Iasi, responsabil cu migrantii în cadrul Conferintei Episcopilor din România, a luat pozitie si a opinat cã expulzarea nu este o solutie bunã. „Trebuie sã fim deschisi pentru a-i primi pe toti. Expulzarea nu este o solutie, mai ales cînd vorbim de Uniunea Europeanã. Dreptul de a se misca liber si de a se stabili pe teritoriul Uniunii Europene apartine oricãrui cetãtean al Uniunii. Asa cum a spus si Sfîntul Pãrinte primirea este un lucru care trebuie sã ne mobilizeze pe toti, nu doar pe catolici. Asta cu atît mai mult cu cît trãim într-o lume globalizatã. Problemele legate de imigrare apartin tuturor. Riscul este ca rromii sã nu mai fie recunoscuti de nimeni ca apartinînd unor anumite tãri, sã fie mereu marginalizati, alungati dintr-o parte în alta. Trebuie cãutate si aplicate programe care sã-i ajute sã se integreze si sã nu fie exclusi. Biserica a lucrat mereu în aceastã directie si încearcã, atît cît poate, sã lucreze în acest sens“, a declarat episcopul Petru Gherghel.
Excelenta sa, Petru Gherghel, a precizat cã existã diferite proiecte în cadrul Caritasului si a diferitelor asociatii pentru ajutorarea celor care migreazã. „Sînt de asemenea multe initiative pastorale care au drept scop acordarea de sprijin spiritual în promovarea solidaritãtii crestine si umane, iar recent (20-25 august 2010) la Lourdes (Franta) a avut loc pelerinajul tiganilor si al nomazilor. Peste 8.000 de nomazi au participat la celebrãrile dedicate Sfintei Fecioare Maria a tiganilor. ÃŽn Bisericã si în societate toti trebuie sã aibã loc. Fiecare om se bucurã de aceeasi demnitate si de aceleasi drepturi. Nimeni nu poate fi exclus. Ne rugãm si sperãm ca toti oamenii sã recunoascã acest adevãr, iar toate natiunile sã promoveze apropierea si solidaritate dintre oameni“, a mai spus episcopul Petru Gherghel.

Scrisori de protest

Liviu Daraban, presedintele Asociatiei Rromilor Romascani, a precizat cã reprezentantii rromilor din cadrul tuturor asociatiilor din România au înaintat proteste cãtre institutiile statului Român, Consiliului Europei si presedintelui Frantei, Nicolas Sarkozy, prin care si-au exprimat nemultumirea fatã de expulzarea rromilor. „Au fost trimise scrisori de protest atît institutiilor statului cît si Uniunii Europene si Frantei. Este demnã de remarcat si apreciem pozitia Sfîntului Pãrinte si a episcopului de Iasi, Petru Gherghel. De cîte ori în Italia sau Franta s-au apropiat alegerile, s-au folosit de rromi pentru spãlarea imaginii. Nu este corect, toti sîntem cetãteni ai UE, cu drepturi depline. Putem vorbi mult despre discriminarea rromilor, însã poate ar fi timpul ca si acest gen de probleme sã intre în normalitate. Noi am monitorizat aceste expulzãri, cu rromi din Galati, Timisoara si Bacãu. Nu avem cazuri, încã, în Roman, si nici nu am dori acest lucru“, a declarat Liviu Daraban.

Articol afisat de 1355 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(C. CALIMAC)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de gyovy la data 26.08.2010 08:25
Ce treaba are un episcop?
Bai episcopu` lu....! Tu si toti smecherii din fruntea bisericii,nu scoateti un cuvant despre genocidul la care este supus acest popor chiar la ora asta dar nu mai puteti de grija tiganilor.Taceti dracu` din gura nenorocitilor.Bai episcoPULE! Romanii tai,de la copii la batrani,sunt exterminati zi de zi.Daca nu stiai,afla aum GUNOIULE.
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective