Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2010
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 6 Septembrie 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
PARLAMENTARII, 13 SALARII MINIME

PARLAMENTARII, 13 SALARII MINIME

Lege pentru lefurile alesilor

• legea salarizãrii unice mãreste lefurile lunare ale senatorilor si deputatilor la peste 8.000 de lei • cei cu functii, precum vicepresedinte de comisie Marius Rogin sau chestorul Ioan Chelaru, ajung pînã la 8.400 - 8.900 de lei numai leafa • la asta se adaugã cheltuieli cu diurna, cazarea, telefonul si deplasãrile în teritoriu, plus cheltuielile pe cabinetele parlamentare •

Parlamentarii vor munci pentru 13 salarii minime în fiecare lunã. Potrivit noii legi a salarizãrii, în forma gînditã si calculatã de Ministerul Muncii, de la 1 ianuarie 2011, deputatii si senatorii vor avea lefuri mai mari. Cam cu 1.200 - 1.600 de lei mai mult decît acum. Legea comisã de Mihai Seitan stabileste cã valoarea coeficientului de ierarhizare e 640 de lei. Care vine înmultit cu clasa de salarizare conformã cu parlamentarul. Pe mãsura muncii, s-ar zice, avînd în vedere cã orice functie, cît de micã, în cadrul comisiilor sau grupurilor sau birourilor parlamentare (cã sînt o multime) se plãteste în plus. Spor de membru, cum ar veni, absolut curat si stabilit direct prin lege. Asa se face cã, de unde în prezent parlamentarii nemteni cheltuie cam 30.000 de lei în fiecare lunã, de anul viitor vor avea mai mult la dispozitie, prin majorare salarialã. Acum, leafa de deputat si senator se învîrte pe la 7.000 de lei. De la 1 ianuarie 2011 se urcã pînã pe la 8.400, chiar 8.900 în cazuri fericite.

Fericirea n-are culoare politicã

Reiese din calcularea lefurilor pentru parlamentarii nemteni care s-au urcat în functii la Casa Poporului. Cum e cazul deputatului PDL Marius Rogin, vicepresedinte al Comisiei pentru politicã externã, comisie permanentã care îl ridicã pe deputatul nemtean de la o leafã de 7.168 de lei la una de 8.384 de lei de la 1 ianuarie. La fel pãteste si deputatul PSD Victor Surdu, vicepresedinte al comisiei pentru agriculturã, silviculturã, industrie alimentarã si servicii specifice din martie 2010. Norocul se numãrã în bani, la chenzinã, cînd deputatul pesedist va încasa 8.384 de lei în loc de 7.160 de lei cît ia acum. Deputatii PDL Mihaela Stoica si Marius Neculai au ratat trenul în garã. Pedelista e în Comisia pentru muncã si protectie socialã, însã e simplu membru, fapt care o lasã cu o leafã simplã, de aproape 8.000 de lei lunar. Dacã îsi pãstra dregãtoria avutã pînã în iunie 2010 - vicepresedinte al Comisiei pentru politicã economicã, reformã si privatizare, primea si ea un plus de indemnizatie. La fel si pedelistul Neculai, care pînã acum a fãcut parte din vreo trei comisii, stabilindu-se în cele din urmã la cea pentru buget, finante si bãnci, unde e simplu membru. Cu 6.994 lei bani pe fluturasul lunar, care de anul viitor vor fi 7.942,4 lei.

Senatu-i fruncea si buzunarul

Cel mai bine plãtit parlamentar este si va continua sã fie senatorul Ioan Chelaru, ales pe PSD în zona Romanului. Fiind si chestor al Camerei superioare parlamentare, Chelaru încaseazã acum 7.643 de lei ca leafã, iar de la 1 ianuarie 2011 va încasa 13,9 salarii minime brute pe tarã. Adicã 8.896 de lei în cap. Si-n buzunar. Toader Mocanu, senator PDL de Neamt, are o situatie incertã. Acum încaseazã 6.994, dar legea lui Seitan zice cã liderii grupurilor parlamentare ale celor douã Camere se remunereazã cu 13,45 salarii minime. Asta ar însemna 8.608 lei, bani pe care senatorul Mocanu nu stie dacã poate sã-i ia, el fiind vicelider al grupului senatorial PDL. Pînã la 1 ianuarie are timp sã afle dacã trebuie sã fie lider plin pentru banii ãstia sau e de ajuns si functia secundã. Toader Mocanu mai e si membru în comisia pentru apãrare, ordine publicã si sigurantã nationalã. Nici cel de-al treilea senator nemtean n-o duce rãu si va continua asa. Ovidius Mãrcutianu, independent sub flamura UNPR, e secretar în grupul parlamentar mixt de la Senat si membru în comisia pentru egalitatea de sanse. Asta îi aduce acum o indemnizatie de 6.994 de lei si ar putea sã-i aducã de la anu’ 7.942,4 lei.

Remuneratie dupã buget

Parlamentarii fãrã functii suplimentare, cum e cazul deputatilor Emil Bostan (UNPR), Stelian Ghitã (PDL), Ioan Munteanu (independent) si Culitã Tãrâtã (UNPR), vor primi 12,41 salarii minime brute în fiecare lunã. Adicã 7.942,4 lei. La care se pun banii de cheltuialã, ca si la ceilalti, reprezentînd fonduri pentru cabinete, diurnã, cazare, telefon si masinã. Acelasi coeficient de salarizare se aplicã si la Guvern. Premierul Emil Boc va lua 14,36 salarii minime (adicã 9.190,4 lei), ministrii 13,9 salarii minime (8.860 lei), iar secretarii de stat 12,41 (adicã 7.942,4 lei). În aceastã situatie se regãseste Claudiu Stafie, de la Ministerul Economiei. Ioan Onisei, membru în Consiliul National al Audiovizualului, cu rang de secretar de stat, va lua tot atît. Gheorghe Popescu (sef la Administratia Fondului de Mediu) si Marian Iftimie-Nicolici (sef la ANL), tot nemteni, au rang de subsecretari de stat, ceea ce le va aduce 11,53 salarii minime, adicã 7.390 de lei. Deci s-au mãrit lefurile demnitarilor, alesi si numiti. Profesorii, doctorii, pompierii, soldatii, pensionarii, mãmicile si handicapatii poate data viitoare. Sau, dacã sînt cuminti si papã tot, poate nenea demnitarul le va da un procent de solidaritate din infuzia financiarã pe care o primeste.

Articol afisat de 1915 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M. CONSTANTINESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective