Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2010
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 22 Septembrie 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Piatra Neamt, fruntas în Europa

Piatra Neamt, fruntas în Europa

• sondajul Eurostat - serviciul european de statisticã - realizat pe anul trecut aratã cã urbea nemteanã e printre cele mai curate, nepoluate, sigure si bine administrate orase din Europa • 64% din pietreni considerã cã locurile de muncã sînt cea mai mare problemã, în timp ce 59% vorbesc de serviciile medicale, iar 32% de educatie •

Nouã din zece pietreni considerã cã Piatra Neamt e un oras sãnãtos, curat, neplouat si bine administrat. Auditul Urban 2010, un sondaj realizat de Eurostat (serviciul european de statisticã), aratã cã Piatra Neamt este printre cele mai fruntase orase europene în privinta calitãtii vietii. Studiul a fost fãcut anul trecut, în noiembrie, si a fost dat publicitãtii anul acesta. Potrivit acestuia, pietrenii ar fi multumiti si foarte multumiti de traiul de zi cu zi, chiar un pic mai multumiti (cu 2-5% mai mult) ca în 2006, anul cînd a avut loc precedenta cercetare sociologicã. Piatra Neamt a fost inclus în acest studiu împreunã cu alte 74 de orase din UE, Turcia si Croatia. Din tara noastrã, doar Cluj si Bucuresti au mai intrat în barometru. Din fiecare oras au fost chestionati 500 de oameni, avînd vîrsta peste 15 ani.

Sãnãtatea, cam subredã

Cele mai importante si grave probleme ale pietrenilor sînt legate de locurile de muncã (64%), serviciile medicale (59%) si educatie (32%). 11% din pietreni sînt foarte multumiti de sãnãtatea oferitã de doctorii si spitalele lor, în timp ce 33% sînt destul de multumiti, 24% sînt nemultumiti, iar 22% sînt foarte nemultumiti de actul medical de la Piatra Neamt. E usor sã gãsesti o slujbã bunã la Stockholm, Copenhaga si Praga. O aratã pãrerea celor 56-61% din cetãtenii întrebati. În schimb, 47% din pietreni considerã cã n-au nici o sansã sã gãseascã un job bun în orasul lor, 27% considerã cã pot gãsi dacã se uitã bine, iar 13% sînt si mai optimisti. Piatra Neamt este un oras ideal pentru a-si lua o casã. O gãsesti si bunã, si la pret rezonabil, considerã 45% din cei chestionati. Asta plaseazã orasul pe locul 20 din 75 în toatã Europa, dupã orase precum Dortumund, Oviedo, Newcastle si Malaga.

Sãrãcie e pe la... altii

Sãrãcia este o problemã pentru 32% din locuitori, dar Piatra Neamt e în jumãtatea de final a clasamentului în aceastã privintã, pe locul 41. Pietrenii considerã cã strãinii sînt o prezentã beneficã pentru orasul lor si 53% din ei spun cã localnicii sînt demni de încrederea strãinilor. Piatra este un oras sigur pentru locuitorii sãi. Este pe locul 6 în privinta sigurantei, dupã Oviedo (Spania), Groningen (Olanda), Oulu (Finlanda) si Munchen (Germania). 94% din pietreni se simt în sigurantã în orasul lor, în timp ce 97% din locuitori se simt protejati în cartierele în care stau. În privinta sigurantei din cartiere, Piatra e pe locul 16.

Oras curat, cheltuieli bine fãcute

Doar spaniolul Oviedo se plaseazã peste Piatra Neamt în privinta curãteniei urbane, din 75 de orase cercetate. 9 din 10 pietreni spun cã trãiesc într-un oras curat. Poluarea nu este o problemã, considerã douã treimi din pietreni, iar zgomotul nici atît, dupã cum o demonstreazã pãrerile favorabile a 55% din locuitori. Piatra Neamt este un loc sãnãtos în care se poate trãi, dupã Rostock (Germania) si Groningen (Olanda). 65% din pietreni considerã cã resursele orasului sînt bine si responsabil cheltuite, ceea ce plaseazã Piatra Neamt pe locul 3, dupã Luxemburg si Bordeaux. 90% din locuitori sînt multumiti de spatiile publice, piete si aleile pietonale, dar sînt destui si cei care cred cã ar mai trebui niste spatii verzi, parcuri si institutii culturale. 74% din pietreni cred cã viata culturalã a urbei poate fi mai bogatã.

Transportul în comun

Cei mai multi europeni folosesc transportul în comun. Numai cã pietrenii nu sînt parizieni, nici londonezi. Doar 39% apeleazã la transportul public, în timp ce 61% din ei nu-l folosesc deloc sau rar. 41% din pietreni folosesc masina pentru deplasãri, 31% iau bicicleta, iar altii preferã mersul pe jos. Asta si pentru cã, în general, pietrenii nu fac mai mult de 30 de minute pe jos pînã la locul de muncã.

Articol afisat de 2590 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M. CONSTANTINESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective