Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2010
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 25 Septembrie 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Hidroenergetica româneascã, în sãrbãtoare

Hidroenergetica româneascã, în sãrbãtoare

• întîlnirea „veteranilor“, care au contribuit la constructia amenajãrii hidroenergetice Bicaz - Stejaru, s-a bucurat de prezenta a numeroase personalitãti centrale, judetene si locale • pentru cei care au pus umãrul la ridicarea edificiului de la Bicaz a fost o mare bucurie si un bun prilej de a depãna amintiri de o viatã • filmul documentar „Dincolo de baraj“ a smuls lacrimile celor care si-au dedicat ani din viatã pentru a construi unul dintre cele mai mari baraje de greutate din Europa • manifestãrile dedicate împlinirii a 50 de ani de la punerea în functiune a amenajãrii hidroenergetice de la Bicaz au inclus si o vizitã la hidrocentrala Dimitrie Leonida •

Manifestãrile dedicate împlnirii a 50 de ani de la punerea în functiune a amenajãrii hidroenergetice Bicaz - Stejaru au adunat ieri, în sala Teatrului Tineretului, sute de oameni, majoritatea fosti muncitori care au pus umãrul la realizarea uneia dintre cele mai mari constructii hidroenergetice din tarã, barajul Bicaz si hidrocentrala Dimitrie Leonida. Pentru „veteranii“, trecuti bine de a doua tinerete, reîntîlnirea dupã atîtia si atîtia ani a fost o mare bucurie. S-au depãnat amintiri si s-au spus „povesti“ reale care au emotionat la maxim asistenta. Punctul culminant l-a constituit prezentarea filmului documentar „Dincolo de baraj“, o mãrturie peste timp a celor petrecute în urmã cu mai bine de 50 de ani la Bicaz. Imaginile video realizate la acea vreme si mãrturiile unora dintre cei care au muncit la barajul Bicaz au smuls lacrimile „veteranilor“. A urmat vizitarea hidrocentralei „Dimitrie Leonida“ de la Stejaru. Dupã intonarea imnului de stat si ridicarea drapelului, invitatii au vizitat noul pavilion, la intrarea cãruia troneazã bustul inginerului Dimitrie Leonida. Ulterior, toti au vizitat sala turbinelor, locul unde în urmã cu 50 de ani se producea primul kilowat. Se întîmpla la data de 1 octombrie 1960, zi de referintã pentru hidroeneregtica româneascã. Cum era de asteptat, de la la sãrbãtoarea hidroenergeticienilor nemteni nu au lipsit reprezentantii Ministerului Economiei si Comertului si mediului de ffaceri, ai societãtii Hidroelectrica, dar si ai autoritãtilor publice judetene si locale. ÃŽn salã, alãturi de socrul sãu, care a lucrat ani buni la barajul de la Bicaz, s-a aflat si senatorul Ovidius Mãrcutianu.

„ÃŽntelegem ceea ce ati fãcut si sîntem mîndri de dumneavoastrã“

Primul care a luat cuvîntul a fost directorul general al societãtii Hidroelectrica SA, Mihai David. „Cel mai important lucru pentru care ne-am adunat astãzi (n.r. - ieri) aici, la sãrbãtorirea a cincizeci de ani de la punerea în functiune a amenajãrii hidroenergetice Bicaz-Stejaru este, dincolo de a vã reîntîlni pe dumneavoastrã, cei care ati fãcut aceste eforturi extraordinare, alãturi de colegii cu care ati lucrat, aceea de a vã recunoaste meritele si de a vã transmite recunostinta noastrã. ÃŽncercãm, prin activitãtile pe care le-am pregãtit, sã facem o sãrbãtoare a noastrã, a hidroenergeticienilor. Noi, cei care facem parte din generatia de astãzi, întelegem ceea ce ati fãcut, apreciem foarte mult acest lucru si sîntem mîndri de dumneavoastrã. La fel cum dumneavoastrã ati fãcut primul mare pas spre modernizarea tãrii, si noi sperãm sã ne ridicãm la înãltimea asteptãrilor dumneavoastrã. Mã bucur foarte mult cã sîntem împreunã si am vrut neapãrat ca, în aceste momente de sãrbãtoare, sã ridicãm si sã onorãm drapelul national. Pentru noi, Bicazul este startul hidroenergeticii moderne si cred cã este de datoria oricãrui român sã salute drapelul national atunci cînd vine aici, unde trebuie sã transmitem generatiilor care ne vor urma mesajul cã aceastã centralã nu a fost fãcutã, gînditã, proiectatã si realizatã de români. Tocmai pentru a pãstra vii în memorie momentele de acum 50 de ani, ne-am strãduit sã construim un pavilion nou, care are la intrare bustul lui Dimitrie Leonida, pãrintele acestei centrale. De asemenea, în cadrul acestui pavilion ne-am dorit din tot sufletul sã pãstrãm cît mai multe din elementele acelor vremuri. Si în anii care vin, ne vom strãdui sã aducem aici bucãti de memorie, astfel încît generatiile care vor veni sã aibã la ce sã se gîndeascã si la ce sã se închine. Cine nu stie sã respecte trecutul si sã fie mîndru de el, nu are cum sã fie un om adevãrat. Doresc tuturor multã sãnãtate si un sincer la multi ani!“

Dacã astãzi breasla hidroenergeticienilor este privitã cu respect, aceasta li se datoreazã si lor, specialistilor formati la «Scoala Bicazului»“

Constantin Romicã Grigoriu, directorul Sucursalei Hidrocentrale Bistrita: „Pentru marea carte a istoriei 50 de ani sînt doar o filã. Pentru noi si, mai ales pentru cei care au pus umãrul la realizarea „legendei“ de pe Bistrita, înseamnã o întreagã viatã. Cu admiratie si respect vom fi mereu alãturi de „fãuritori“, cu dragoste si pretuire încercãm sã-i asezãm în pagina de amintiri pe cei care n-au avut timp sã scrie istoria pentru cã erau prea ocupati s-o facã. Pe multi dintre ei îi cunoastem, pe cîtiva avem privilegiul sã-i avem printre noi, dar sînt sute de eroi anonimi. Tuturor le multumim pentru tot ceea ce au realizat. Si dacã astãzi breasla hidroenergeticienilor este privitã cu respect, aceasta li se datoreazã si lor, specialistilor formati la «Scoala Bicazului». Cu mîndrie, profesionalism si responsabilitate vom continua sã construim, cãrãmidã cu cãrãmidã, pe temelia creatã de înaintasi. De fiecare dintre noi depinde frumusetea zilei de mîine pentru cã acolo vrem sã ne petrecem restul vietii. Vreau sã vã transmit recunostinta noastrã si sã vã asigur cã ceea ce ati fãcut ne obligã sã fim si noi la înãltimea realizãrilor dumneavoastrã“.

„ÃŽi felicit pe toti cei care au participat la realizarea barajului“

Gheorghe Stefan, primarul orasului Piatra Neamt a tinut sã fie prezent la acest eveniment, ocazie cu care i-a felicitat pe toti cei care au contribuit la realizarea edificiului de la Bicaz - Stejaru: „Mã bucur sã fiu alãturi de dumneavoastrã. Vã multumesc pentru faptul cã ati ales sã deschideti aceste festivitãti la Piatra Neamt. Ne bucurãm de realizarea de la Bicaz în aceeasi mãsurã ca toti locuitorii Neamtului. Aceastã amenajare hidroenergeticã este o constructie extraordinarã. ÃŽi felicit pe toti cei care au participat la realizarea barajului si în acelasi timp sã le urez tuturor multã sãnãtate, fericire si noroc“.

„Ne mîndrim cu ceea ce înseamnã Izvoru Muntelui, barajul si frumusetea lacului“

Presedintele Consiliului Judetean, Vasile Pruteanu: „Este un moment istoric, aniversãm împreunã 50 de ani de la construirea barajului de la Bicaz si punerea în functiune a hidrocentralei de la Stejaru. Aniversarea are o importantã deosebitã nu numai pentru cei care sînt prezenti aici si as spune cã pentru toti locuitorii din judetul Neamt si ne mîndrim cu ceea ce înseamnã Izvoru Muntelui, barajul si frumusetea lacului care atrage sute de mii de turisti de pretutindeni. Vã multumesc tuturor celor care sînteti prezenti aici, dar si celor care nu au putut veni, pentru efortul pe care l-ati fãcut, pentru faptul cã bãrãcile în care ati locuit v-au fost locuinte, pentru cã ati fost nevoiti sã vã sacrificati. Este un loc deosebit pe care l-ati fãcut pentru acest judet si am înteles de la domnul director general cã nu numai la Bicaz ati avut realizãri frumoase, ci peste tot unde ati muncit la astfel de lucrãri în tarã. Vã sîntem îndatorati pentru cã v-ati sacrificat vietile, ati stat departe de familii. Vã multumim pentru ceea ce ati realizat si vã doresc sãnãtate si fericire“.

„Parte a acestui efort si a acestor sacrificii sînt si cei care au fost strãmutati din satele lor“

Prefectul judetului Neamt, Mihai Archip: „Sînt deosebit de bucuros si onorat cã am fost invitat sã particip la aceastã mare sãrbãtoare. Ati realizat ceva extraordinar pentru Neamt si pentru România. Stim cu totii cã nu se poatre face nimic fãrã o idee, o viziune si fãrã oameni puternici si de mare caracter, asa cum a fost Dimitrie Leonida. Nici un lucru frumos, grandios, nu poate fi fãcut fãrã sacrificii, fãrã eforturi sustinute si fãrã jertfe. Avem exemplul dumneavostrã, a celor 16.000 de oameni care au lucrat acolo si care au transformat santierul în locuintã. Parte a acestui efort si a acestor sacrificii sînt si cei care au fost strãmutati din satele lor. Au fost 18.000 de locuitori strãmutati, cu gospodãriile lor, cu bisericile si mormintele strãmosilor. Tuturor acestora li se cuvine recunostintã si admiratie. Vreau sã multumesc cu aceastã ocazie salariatilor de la Hidroelectrica care cu banii lor au construit la Doljesti case pentru sinistratii Siretului. ÃŽn mod sigur vor fi repere pentru casele ce se vor construi acolo. Multumesc din toatã inima pentru gestul dumneavoastrã si pentru ajutorul acordat locuitorilor acestor comune lovite de inundatii“.

„Amenjarea Bicaz - Stejaru este prima mare realizare si primul pas în înfãptuirea modernizãrii României“

Mesajul ministrului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Ion Ariton: „Faptul cã mã considerati parte din marea familie a energeticienilor, invitîndu-mã sã sãrbãtorim împreunã o jumãtate de centenar de functionare a hidrocentralei de la Bicaz este pentru mine un motiv de bucurie si totodatã o certitudine a unei colaborãri reusite. Desi de putinã vreme am preluat acest mandat si încã analizez proiectele pe care le-am gãsit am avut ocazia sã cunosc oameni deosebiti si buni profesionisti. Sectorul energetic este puternic datoritã dumneavoastrã, cei care l-ati gîndit si construit. Stiu cã în ultimii 20 de ani s-ar fi putut construi mult mai mult pe acest pilon al economiei românesti. ÃŽnsã, în acest moment, orice efort pentru relanasarea economicã este important si reorganizarea sectorului îi va creste competivitatea în regiune. ÃŽn octombrie 1950 era aprobat Planul National de Electrificare pe 10 ani, Bicazul era borna lui de început. Ce a însemanat pentru economia României, amenajarea hidroenergeticã Bicaz - Stejaru? Vedem cu totii acum, la 50 de ani distantã de acel moment. Prima mare realizare si primul pas în înfãptuirea modernizãrii României. Au fost multi cei care au crezut cã amenajarea hidroenergeticã de la Bicaz va rãmîne doar un proiect de hîrtie. Acum stim deja cã proiectul de atunci a devenit realitate si cele mai puternice argumente au fost si hotãrîrea si puterea de muncã ale dumneavoastrã si ale colegilor dumneavoastrã, de-a lungul celor 50 de ani de activitate. Vã felicit pentru ceea ce ati fãcut si vã asigur de sprijinul meu în tot ceea ce vreti sã faceti“.

Articol afisat de 1443 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(MN)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective