Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2010
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 29 Septembrie 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Bogatii judetului Neamt

Bogatii judetului Neamt

• Forbes România include 5 miliardari nemteni în Top 500 • numai 3 din acestia îsi desfãsoarã afacerile acasã • Dan Ostahie, Aurel Kober, Culitã Tãrâtã, Sorin Ovidiu Vîntu si Stefan Vuza sînt cei mai bogati nemteni sau fosti nemteni •

Revista Forbes România i-a desemnat pe cei 500 de miliardari din tarã, spuma oamenilor de afaceri incluzînd si nume sonore din Neamt. Clasamentul include 5 persoane de succes din Neamt, din care numai 3 mai au firmele în granitele judetului, în timp ce alti 2 si-au mutat afacerile în alte zãri. În ordinea averilor strînse, pe primul loc se situeazã Dan Ostahie, care detine lantul de magazine Altex si nu numai, urmat de Aurel Kober si de Culitã Tãrâtã. Cei doi nemteni care au ales alte locatii pentru afacerile lor sînt controversatul Sorin Ovidiu Vîntu, care are firmele în Bucuresti si prin strãinãtate si Stefan Vuza, cu afacerile în Cluj.

Top trei

Pe primul loc conform Forbes este Dan Ostahie, care detine o avere estimatã la 50-55 milioane de euro. El este cel mai bogat om de afaceri autohton dupã acest clasament si la cei 43 de ani a obtinut aceste venituri din electroretail si imobiliare. Datele oficiale au confirmat ce a spus Dan Ostahie în urmã cu putin timp, cã anul trecut compania sa, Altex, a înregistrat o scãdere a vînzãrilor cu aproape jumãtate comparativ cu anul anterior, rulajul situîndu-se la circa 180 milioane de euro. În aceste conditii mãsurile au fost dure, suprafata comercialã s-a redus cu 11.000 de metri pãtrati, au fost concediati 600 de salariati din 2.000 si a scãzut costul chiriilor cu 35%. Dan Ostahie a început afacerile în anul 1991 prin importul de televizoare la mîna a doua, iar pînã la fondarea companiei Altex nu a mai fost decît un pas. În acest an s-a clasat pe locul 94 în clasamentul Forbes. La micã distantã se aflã familia Kober cu o avere estimatã la 50 milioane de euro, care l-a clasat pe producãtorul de vopseluri pe locul 100 în topul bogãtasilor. Anul trecut compania Marianei si a lui Aurel Kober a realizat o cifrã de afaceri de 150,8 milioane de lei ( 35,6 milioane de euro), în scãdere cu numai 5 procente fatã de anul anterior. În topul nemtean Culitã Tãrâtã si familia sa ocupã locul 189 cu o avere estimatã la 28-29 milioane de euro, din agriculturã si prelucrarea lemnului. Practic omul de afaceri nemtean a predat afacerile celor trei fii ai sãi, el orientîndu-se cãtre politicã, fiind deputat. Meritul lui Culitã Tãrâtã este cã a pus bazele unei exploatatii agricole imense, investind într-un sector care este destul de riscant. Compania apartine întregii familii dupã cum se vede si din numele firmei, TCE 3 Brazi, adicã Tãrâtã Culitã, Elvira si cei trei fii. Acum afacerile familiei Tãrâtã includ 65.000 de hectare teren agricol în Insula Mare a Brãilei si în Neamt, la care se mai adaugã 2.500 de bovine, 10.000 de oi si 20.000 de porci. Afacerile au fost predate fiilor. Cel mai mare, George, se ocupã de domeniul lemnului si rãspunde de TC Compil. Mijlociul, Culitã, are în administrare afacerile din statiunea Durãu, unde familia are un hotel de patru stele. Mezinului, Mihai, i-a revenit sectorul agricol, acesta fiind licentiat în agronomie.

SOV si Vuza au demarat afacerile în Neamt

Ceva mai avuti decît cei pe care i-am prezentat pînã acum sînt alti doi nemteni, care însã si-au mutat afacerile de la Neamt. Primul din întreaga listã Forbes este controversatul Sorin Ovidiu Vîntu care detine o avere de 200-220 milioane de euro din media, imobiliare si publicitate, toate derulate în Bucuresti. Cele mai multe din afacerile sale sînt în mass media, de departe cel mai cunoscut fiind postul de televiziune Realitatea TV. Tot ale lui Vîntu sînt si Societatea R care editeazã România Liberã sau Poligraf SRL care a editat Cotidianul. Cam toate au avut anul trecut probleme financiare, iar debitorii au cerut instantelor de judecatã deschiderea procedurii de insolventã. Acestea sînt cele mai mici dintre necazurile lui Vîntu avînd în vedere faptul cã recent a fost arestat pentru sustinerea financiarã pe care i-ar fi acordat-o lui Nicolae Popa, fostul director de la Gelsor, ce a fugit în Indonezia dupã prãbusirea FNI. Ulterior Popa a fost condamnat la 15 ani de închisoare. Vîntu a fost eliberat de dupã gratii dar este cercetat pentru favorizarea infractorului. Ceva mai putin potent financiar decît Vîntu este Stefan Vuza. Acesta ocupã locul 32 în Topul Forbes cu o avere estimatã la 170-175 milioane de euro. Stabilit în Cluj, el deruleazã afaceri în domenii cum ar fi industria usoarã, chimicã, constructii, masini si celulozã. Cea mai cunoscutã dintre firmele sale, Serviciile Comerciale Române, a fost fondatã în Neamt.

CASETÃ

41 de moldoveni extrem de bogati

Din judetele Moldovei, o regiune sãracã a tãrii, sînt destule persoane care au intrat în Topul Forbes. ÃŽn Neamt, Iasi, Bacãu, Vaslui, Vrancea si Galati predominã, în general afacerile în domeniul agricol si infrastructurã. 41 de persoane din aceastã zonã detin o avere de peste douã miliarde de euro. Cel mai bogat dintre toti este Dorinel Umbrãrescu, din Bacãu, supranumit si „Regele asfaltului“. Averea sa a crescut de la 60 de milioane pînã la 380-400 milioane de euro. Primele trei pozitii în Top 500 sînt detinute de nume grele, cu afaceri de miliarde de euro. Cel mai bogat om din tara noastrã este Dinu Patriciu cu o avere de 2,3 miliarde de euro, urmat de Frank Timis, stabilit la Londra, care are circa un miliard de euro. Ioan Niculae se situeazã pe locul trei cu pînã la un miliard de euro. Marii perdanti ai acestei editii sînt Cornel Penescu, care anul trecut avea o avere de 100 milioane de euro, dar care în acest an nu a mai intrat în top. Acestuia i se alãturã Ilie Nãstase, care nu a mai prins aceastã editie a topului.

Articol afisat de 4374 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de gyovy la data 29.09.2010 08:02
Pe averile a optzeci la suta din baietii astia,scrie FALIMENTUL ROMANIEI.
In conturile lor sun pensiile,alocatiile pentru copii,salariile bigetarilor,etc.Ce se vede in topuri,este doar o mica oarte din "smecheri" si din averile lor.
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective