Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2010
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 1 Octombrie 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Un proces cu 8.000 de „victime“

Un proces cu 8.000 de „victime“

• salariatii educatiei nemtene dau în judecatã directorii de scoli si consiliile locale din unitãtile administrative unde-si desfãsoarã activitatea • ei cer plata banilor opriti mai tuturor angajatilor din indemnizatia pentru concediul de odihnã din varã •

Circa opt mii de salariati ai educatiei nemtene cheamã la barã angajatorii, dorind sã îsi recupereze diferenta de 25% care le-a fost opritã din valoarea indemnizatiei de concediu, pe care au încasat-o la începutul vacantei de varã. Dosarele de judecatã vor ajunge în instantã zilele viitoare. Liderii de sindicat vor chema în fata judecãtorilor pe directorii scolilor în care s-a oprit un sfert din banii aferenti lunilor de varã si consiliile locale ale primãriilor din localitãtile în care dascãlii îsi desfãsoarã activitatea.
La începutul lunii iulie, cînd dãscãlimea si-a primit banii repezentînd indemnizatia aferentã concediului de odihnã, în mai toate unitãtile de învãtãmînt s-au calculat sumele aplicîndu-se o reducere de 25% pentru fiecare platã, asa cum prevede actuala legislatie. Cum la început de iulie nu existau si norme metodologice care sã prevadã cum se face reducerea salarialã, multi dintre contabili au apreciat sumele ce aveau a le da angajatilor din scoli si dupã circa o lunã, cînd legislatia era completã, s-a fãcut reglarea cu salariatii, dar s-a mentinut reducerea cu 25%. Desi dascãlii s-au opus scãderii lefurilor, au rãmas doar nemultumirea si cu banii luati. Nici replicile date de liderii de sindicat nu au schimbat în vreun fel situatia, motiv pentru care în zilele ce urmeazã se va ajunge în fata instantei de judecatã. „Vom actiona în judecatã angajatorul, în spetã directorii si consiliile locale ale primãriilor unitãtilor administrativ-teritoriale pe raza cãrora colegii nostri cu indemnizatiile reduse îsi desfãsoarã activitatea. Am initiat procedurile pentru instanta de judecatã. Contestãm procedura, pentru cã nu se pare normal sã se reducã indemnizatiile de concediu cu 25%, cîtã vreme în Legea 118/2010 nu se precizeazã nicãieri asa ceva. Aceastã lege prevede reducerea salariilor, nu a indemnizatiei. Dacã vom reusi sã obtinem o sentintã favorabilã, asa cum credem noi cã ar fi normal, atunci nu se va reduce nici indemnizatia de concediu de odihnã de care beneficiazã unii dintre colegii nostri din rîndul personalului nedidactic, programat pentru concediu în octombrie“, a declarat Gabriel Ploscã, presedinte al Sindicatului Liber din ÃŽnvãtãmînt Neamt.
ÃŽn ciuda „trendului“ din iulie, cînd în scoli salariile pe vacanta de varã s-au dat reduse, au existat si unitãti de învãtãmînt în care indemnizatiile s-au acordat în procent de 100%. Rãmîne de vãzut dacã în aceste cîteva scoli, cum e cazul celei de la Rãzboieni, de la Dumbrava Rosie etc, banii dati rãmîn bun-dati, sau „bratul lung al legii“ va aduce în bugetele locale un sfert din încasãrile dascãlilor pe perioada aferentã vacantei mari. Initiativa liderilor de sindicat de a recupera banii opriti angajatilor din învãtãmîntul nemtean îi va afecta si pe unii dintre directorii de scoli, care lunar îsi plãtesc cotizatia la sindicat. Pe de altã parte, aceiasi directori sînt chemati la barã si judecati cã în calitate de reprezentant al angajatorului au semnat documente si state de platã cu reducerea salarialã, inclusiv si pentru ei. „Pe noi ne intereseazã sã recuperãm sumele oprite ilegal colegilor membri de sindicat, indiferent dacã sînt directori, cadre didactice, pesonal didactic auxiliar sau personal nedidactic“, a mai declarat presedintele Sindicatului Liber din ÃŽnvãtãmînt Neamt.

Articol afisat de 1785 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective