Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2010
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 4 Octombrie 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Cardurile de sãnãtate, o afacere de sute de mii de euro

• din decembrie, nemtenii vor primi carduri de sãnãtate • costul fiecãrui card va fi de un euro • numai din Neamt statul va lua 536.000 de euro • singurul avantaj al cardului de sãnãtate va fi faptul cã asiguratii nu vor mai avea nevoie de adeverinte •

Cardurile de sãnãtate reprezintã ultima gãselnitã a Ministerului Sã
nãtãtii menitã a scoate bani grei de pe urma populatiei. Fãrã prea mari avantaje si cu costuri uriase, cardurile de sãnãtate reprezintã la nivel national o afacere de zeci de milioane de euro, bani care dacã ar fi investiti în modernizarea serviciilor medicale, ar fi mult mai utili. Vãzute ca o mare realizare de autoritãtile medicale, primele carduri de sãnãtate vor ajunge în mîinile nemtenilor la începutul lunii decembrie si vor avea prioritate salariatii judetului. Cardurile nationale de asigurãri de sãnãtate vor fi tipãrite de Imprimeria Nationalã si vor avea cîte un cip care le va oferi medicilor informatii cu privire la tratamentele si diagnosticele medicale ale unui anumit pacient. Fiecare cip va costa cel putin doi euro din care unul va fi plãtit de beneficiar, iar altul va fi suportat de cãtre stat. „Cardul va contine date de identificare a persoanei, codul numeric personal, dovada contributiei asigurãrilor de sãnãtate la zi ceea ce va însemna cã cetãteanul nu va mai trebui sã meargã la Casa de Asigurãri pentru a obtine o adeverintã de platã a contributiei. ÃŽn plus, medicul va afla imediat diagnosticul pacientului si va interveni adecvat în situatii de crizã si de urgentã majorã. Din ce am fost noi informati la ultima întîlnire la Casa Nationalã, primele carduri vor ajunge în mîinile asiguratilor la începutul lunii decembrie urmînd ca tot în aceeasi perioadã sã fie dotate si cabinetele medicale, ambulantele, sectiile de urgentã ale spitalelor etc cu cititoare de carduri. Cred cã vor fi extrem de utile si vor fi în avantajul pacientului“, a declarat Valericã Frãtilã, presedintele CJAS Neamt. Cardul va înlocui adeverinta sau carnetul de asigurat si va simplifica procedurile birocratice. Concret, un pacient care va ajunge la medicul de familie pentru o consultatie va prezenta acest card, iar doctorul va afla imediat dacã persoana respectivã este asiguratã medical sau nu. Acelasi lucru se va întîmpla si la urgentã sau în salvare. Totusi, cum pensionarii, copiii si alte categorii defavorizate beneficiazã oricum de gratuitãti la servicii medicale, cardul se dovedeste a fi inutil. ÃŽn plus, o persoanã neasiguratã care va ajunge la urgentã oricum va primi îngrijiri medicale indiferent dacã plãteste sau nu la fondul asigurãrilor medicale. Si atunci, care este rostul acestui card si al investitiilor semnificative pe care le face statul din propriul buzunar dar si din cel al contribuabililor?
ÃŽn judetul Neamt, pe listele medicilor de familie sînt înscrise 536.469 de persoane dintre care 417.375 sînt asigurate din punct de vedere medical. Toti acesti nemteni vor primi carduri si vor trebui sã plãteascã pentru aceste „facilitãti“ fix 536.469 de euro. Din start miza afacerii este clarã ca sã nu mai vorbim si de costurile cititoarelor de carduri cu care vor fi dotati medicii. Deocamdatã nimeni nu a avansat o sumã referitoare la preturile acestor cititoare dar este clar cã în Neamt vor fi cel putin cîteva sute pentru cã vor exista la fiecare medic de familie, în fiecare ambulantã, sectie de spital sau cabinet de policlinicã. Cu sigurantã si acestea vor mai costa alte cîteva sute de mii de euro.
Dacã minunatele carduri se vor dovedi la fel de utile pe cît sînt de costisitoare, o vor afla românii pe pielea lor cam peste un an. Dar din experienta ultimelor 20 de ani, cel mai probabil vom vorbi de niste bani aruncati pe apa Sîmbetei.

Articol afisat de 1740 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Magda VASILACHE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de Anonymus la data 03.10.2010 18:00
Chiar asa sa fie ?
Cel mai usor lucru e sa critici.
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective