Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2010
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Eveniment cultural 13 Octombrie 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Popasuri enesciene

• Liceul Particular „Aurora Ouatu“ a gãzduit o manifestare muzicalã de anvergurã

Sala de spectacole a Liceului Particular Nr.1, „Aurora Ouatu“ a fost luni seara, gazda celui de al treilea concert din cadrul Festivalului international „Popasuri enesciene“ - Editia a II-a, 8-11 octombrie 2010 România. Organizat de Centrul de Excelentã al Universitãtii Nationale de Muzicã Bucuresti împreunã cu Romanian Music Society in Japan, Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor din România, Teatrul National de Operetã „Ion Dacian”, Fundatia Culturalã „Aurora Ouatu” din Piatra Neamt si Muzeul „Vasile Pîrvan” din Bîrlad si în parteneriat cu Ambasada României în Japonia, Ambasada Japoniei în România, Fundatia „Prietenii muzicii” – Serafim Antropov, Cabana Fabian Bîrlad, Revista „Actualitatea muzicalã” si Radio România Cultural, selecta manifestare muzicalã a început vineri, 8 octombrie, în Aula Palatului Cantacuzino, de pe Calea Victoriei din Bucuresti, a continuat duminicã, 10 octombrie, la Muzeul „Vasile Pîrvan”, si s-a încheiat prin concertul de la Piatra Neamt. Aici, protagoniste au fost patru tinere muziciene în fruntea cãrora s-a aflat violonista japonezã Maria Hara, cîstigãtoarea Marelui Premiu din 2009 a Concursului „România“ organizat la Tokyo si care, dupã cîte ne-a spus doamna Kazuko Shimada, presedinta „Romanian Music Society in Japan“, este o admiratoare împãtimitã a creatiei celui mai proeminent compozitor român.
Programul prezentat la Piatra Neamt a fost construit pe cîteva lucrãri de referintã din literatura violonisticã, începînd cu Sonata pentru vioarã solo în mi major op. 27, nr. 6 de Eugene Ysaye, continuînd cu Sonata pentru vioarã si pian de Francis Poulenc si Rapsodia „Tzigane“ pentru vioarã si pian de Maurice Ravel si încheindu-se cu elaboratele 6 Dansuri românesti de Bela Bartok. Un repertoriu greu, dificil si solicitant, cãruia tînãra violonistã japonezã i-a fãcut fatã cu brio, dovedind în acelasi timp o stãpînire perfectã a tehnicii instrumentului, precizie, acuratete, o sonoritate amplã, aproape virilã, mai ales în registrul grav, exploatat cu o anume voluptate, nerv, muzicalitate si, în ciuda vîrstei, rafinament.

Cine sînt protagonistele spectacolului de la Piatra Neamt

Lucrãrile de bazã au fost contrapunctate de cîteva inserturi la patru mîini, din Carlos Gardel si Edvard Grieg, interpretate cu bunã inspiratie de pianistele Andra Frãtilã si Diana Murãsan. Meritã a fi mentionat si acompaniamentul realizat exemplar de pianista Eliodora Falan, în ciuda faptului cã, dupã cum ne-a mãrturisit, a luat contact cu partiturile cu numai douã zile înaintea concertului.
Pentru cã fac parte dintr-o generatie care, negresit, va avea multe de spus pe tãrîmul artei sunetelor, iatã cîteva date despre talentatele si inimoasele protagoniste.
Maria Hara s-a nãscut în 1990 la Tokyo, Japonia, într-o familie de muzicieni. Copilãria si-a petrecut-o la Viena, unde a beneficiat de un mediu favorabil dezvoltãrii artistice. A concertat cu orchestre din Japonia si Europa, participînd si cîstigînd mai multe concursuri nationale si internationale. În prezent este studentã în anul III la Tokyo National University of Fine Arts and Music.
Eliodora Falan s-a nãscut în 1985 la Giurgiu, unde a început studiul pianului la vîrsta de 5 ani, absolvind Academia de Muzicã Bucuresti. Este laureatã a numeroase manifestãri muzicale de anvergurã, concertînd si în strãinãtate, la Bruxelles, Oslo, Roma si Paris. Andra Frãtilã (n. 1983) este absolventã a Universitãtii Nationale de Muzicã din Bucuresti, sectia Muzicologie si are un istoric foarte bogat în cariera de pianistã. A fost laureatã a numeroase concursuri nationale si internationale de interpretare încã din clasele primare. În prezent deruleazã o bogatã activitate de cercetare ca asistent în cadrul Centrului de Excelentã din cadrul Universitãtii de Muzicã.
Diana Murãsan s-a nãscut în 1987 si a început sã studieze pianul ca elevã a Liceului de Artã din Ploiesti. Laureatã a unor concursuri nationale si internationale de interpretare, a sustinut numeroase recitaluri de pian, precum si recitaluri la 4 mîini pe scene importante din tarã. A absolvit sectia de Muzicologie în cadrul Universitãtii de Muzicã, iar în prezent este masterand si asistent manager la Centrul de Excelentã al UNMB.

Articol afisat de 1627 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ioan AMIRONOAIE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective