Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2010
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 17 Noiembrie 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Amãrîti au fost si mai amãrîti vor fi

• peste 2.200 de sãraci pierd venitul minim garantat • Inspectia Muncii a constatat nereguli si a dispus suspendarea plãtilor • în total în judet sînt peste 8.200 de beneficiari ai dreptului • verificãri s-au fãcut si la indemnizatia de crestere a copilului •

Sãrãcia bugetului de stat a stîrnit controale pe tot ce înseamnã plãti din visteria în care bate vîntul. Dupã ce au fost verificãri si s-a tãiat la sînge din pensiile de invaliditate, au urmat controale la plãtile pe venitul minim garantat, dar si la indemnizatiile de crestere a copilului. Cum primele drepturi se achitã de cãtre primãrii, pe baza unor dosare si a unor anchete sociale, acolo au avut loc controale. Functionarii de la Inspectia Muncii au luat la puricat dosarele din toate primãriile tãrii, iar în Neamt s-a trecut deja pe la toate cele 83 de administratii publice locale. Conform datelor publicate pe site-ul Ministerului Muncii un numãr de circa 2.203 de dosare au fost deja suspendate de la platã sau propuse pentru suspendarea dreptului. ÃŽn tot judetul au fost anterior controlului 8.220 de dosare în platã pe venitul minim garantat (din care fuseserã analizate putin peste 7.000) rezultã cã mai bine de un sfert din beneficiari nu vor mai primi sustinerea financiarã pentru sãrãcie. Prin tãierea acestor plãti numai din Neamt bugetul de stat a „cîstigat“ suma de 263.165 de lei ron (2,6 miliarde de lei vechi). Aceasta rezultã din sumele necheltuite ca urmare a încetãrii plãtilor pe venitul minim garantat. ÃŽn urmã cu mai bine de o lunã, la 1 octombrie 2010 numai 399 de nemteni erau cu risc de a pierde acesti bani. Acestia erau din Bodesti, Grumãzesti, Gîrcina, Cîndesti, Ruginoasa si Tasca. Ulterior inspectorii au trecut si prin alte comune, iar la numãrãtoarea finalã a reiesit cã peste 2.200 de nemteni s-au redresat financiar de la data acordãrii dreptului. Venitul minim garantat este o formã de asistentã socialã si constã într-o sumã de bani pe care sãracii o primesc în functie de numãrul de membri ai familiei respective. Pentru a primi acest sprijin din partea statului, persoanele respective trebuie sã nu aibã nici un fel de venituri si nici proprietãti, iar odatã ce le sînt aprobate cererile, beneficiarii sînt obligati sã presteze lunar 10-12 ore. Unii evitã sã facã aceste munci si prezintã scuza cã sînt bolnavi, dar la ridicat banii lunar se învioreazã brusc, iar în unele cazuri chiar vin la ghiseu cu masini nu chiar modeste. Doar cã astfel de cazuri sînt relativ mai rare, pentru cã la sate, beneficiarii chiar sînt sãraci. Si cu toate acestea, împinse de crizã, autoritãtile au anulat unele dosare.

Dosare anulate

ÃŽn Cîndesti, de exemplu, s-a redus aproape cu o treime numãrul de dosare al celor care au beneficiat ani de zile de venit minim garantat. Primarul Vasile Grigoras a precizat cã prin alocarea cãtre acei oameni a unor sume modice, prevãzute de lege, nu s-a vrut decît asigurarea unui ban în buzunarul unor sãrmani, pentru o minimã supravietuire. „Veneau la primãrie si îi directionam spre munca în folosul comunitãtii. Fãceau una, alta, cîstigau un ban si ei, sã aibã dacã aveau nevoie de o internare în spital. Uneori le mai dãdeam din buzunarul meu, numai sã aibã din ce trãi. Acum, criza ne-a obligat sã mai reducem din cheltuieli si au fost revizuite toate dosarele lor. Din 96 cîte am avut, au mai rãmas 57 si mai sînt patru în lucru. Cele mai multe s-au anulat pentru sã s-au recalculat veniturile pe persoanã. Dacã într-o casã stãteau doi soti cu copilul lor si cu doi socri, calculam venitul împãrtind salariile tinerilor la cinci persoane. Acum am recalculat, avînd în vedere doar copilul, nu si pe bunici. Cam asa s-a întîmplat cu toate dosarele care au fost anulate. Au mai rãmas ca beneficiari în special bãtrînii din comunã, care nu au pensii, nu pot nici munci si nici în jurul casei ceva care sã le asigure o minimã existentã“, a declarat primarul de Cîndesti. La Tasca, numãrul beneficiarilor este nesemnificativ - cinci. Au fost verificate toate dosarele si nu s-a putut renunta la vreunul, toti cei cinci fiind sãraci lipiti pãmîntului. Primarul Alexandru Drãgan a declarat cã desi controlul nu a avut vreo modificare la nivel de cheltuieli de comunã, el a fost binevenit, pentru cã în felul acesta autoritãtile au siguranta cã nu au fãcut vreo evaluare eronatã si n-au întocmit vreun dosar pe nedrept.

Controale si la banii pentru mame

Tot pentru a mai tãia din plãtile care se fac lunar de la bugetul de stat, inspectorii au fãcut controale si pe dosarele de platã a indemnizatiei de crestere a copilului. Dacã în general, în toatã tara au cam fost gãsite nereguli, deocamdatã în Neamt nu sînt astfel de probleme. În acest moment în judet sînt un numãr de 4.087 de beneficiari care încaseazã acest drept, si numai 1.179 de dosare au fost verificate. De mentionat este faptul cã cei mai multi dintre beneficiari, aproape 2.600 primesc suma minimã de 6 milioane de lei vechi, în timp ce 41 de mame din Neamt încaseazã maximul prevãzut de lege, 40 de milioane (din care de curînd au pierdut 15 procente si au mai rãmas cu numai 34 milioane. 813 mame au între 6 si 12 milioane vechi, iar 263 încaseazã lunar între 12 si 20 de milioane vechi. Restul beneficiarilor au indemnizatie de crestere a copilului între 20 si 30 de milioane.

Articol afisat de 1794 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(G. MUNTEANU, S. TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective