Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2010
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 26 Noiembrie 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
SEFII POLITIEI, INFRACTORI?

SEFII POLITIEI, INFRACTORI?

• comisarul sef Soric si cei doi adjuncti ai Politie Neamt sînt anchetati penal • ar fi vorba despre abuz si neglijentã în serviciu cu consecinte deosebit de grave, complicitate si chiar favorizarea infractorului • comisarul Soric mai este acuzat cã a urmãrit sã diminueze autoritatea sefilor ierarhici • conducerea IJP Neamt a dat dovadã de interes scãzut în activitatea de destructurare a celor trei clanuri interlope din Neamt • dosarele penale cu autori necunoscuti au fost lãsate de izbeliste •

Problemele Inspectoratului de Politie Neamt sînt mult mai grave, decît cele cunoscute. Asasinarea lui Gheorghitã Mararu a declansat un cutremur în Politia Românã, cazul ducînd la demiterea sefului Politiei Române, a chestorului Valentin Fãtuloiu, numãrul doi în MAI, dar si la demisia comisarului sef Aurelian Vasea Soric, seful Politiei Neamt. Cum era de asteptat, la Piatra Neamt a ajuns Corpul de Control al ministrului Traian Igas, care a efectuat o amplã anchetã cu privire la activitatea conducerii Politiei Neamt. Ieri, chestorul principal Aurel Vlãdescu a prezentat raportul anchetei efectuate, în perioada 17 - 23 noiembrie, la IJP Neamt, iar concluzia este aceea cã în judetul Neamt, oamenii plãtiti pentru a ne asigura linistea nu au fãcut altceva decît sã transforme institutia într-o mosie proprie, ca sã nu zicem cã a pus-o pe tavã clanurilor mafiote. Reporterii Monitorul au aflat cã toate aceste probleme identificate nu vor rãmîne nepedepsite. Sursele noastre au precizat cã deja au fost depuse plîngeri penale împotriva unor persoane din conducerea Politiei Neamt. Infractiunile puse în sarcina acestora sînt cele de abuz în serviciu, neglijentã în serviciu cu consecinte deosebit de grave, complicitate si favorizarea infractorului.
Concret, Corpul de Control din Ministerul Administratiei si Internelor a efectuat un control tematic, pentru evaluarea activitãtii si managementul realizat de inspectorul sef, adjunctii acestuia si cadrele cu functie de comandã.

Soric, grave atingeri aduse prestigiului Politiei

ÃŽn opinia anchetatorilor de la MAI, comisarul sef Aurelian Vasea Soric a produs grave prejudicii de imagine în urma iesirilor pe care le-a avut în presã, la cîteva zile dupã tragedia înregistratã la Cafe Latino. „ÃŽn ceea ce priveste cercetarea prealabilã a comisarului sef Aurelian Vasea Soric, cu privire la declaratiile acordate mass-media, concluziile au fost urmãtoarele: ÃŽn conferinta de presã din 16 noiembrie si în cadrul mai multor interviuri acordate unor posturi de televiziune centrale si locale, seful inspectoratului a avut o comportare necorespunzãtoare, rezultînd din declaratiile fãcute si atitudinea adoptatã fatã de reprezentantii presei si procurori din România, prin care a adus grave atingeri prestigiului institutiei MAI, Politiei Române si IPJ Neamt. ÃŽn felul acesta a afectat bunul mers al activitãtilor MAI, IGPR si IPJ Neamt, si a pus în pericol bunele relatii de cooperare dintre MAI si Ministerul Public. Totodatã, comisarul sef Soric, în cadrul aceleiasi comportãri necorespunzãtoare în serviciu, a încercat sã diminueze autoritatea sefilor ierarhici din MAI, prin incitarea sefilor de post, determinîndu-i sã declare reprezentantilor presei cã-si vor da demisia dacã acesta va fi eliberat din functie.
De asemenea, prin afirmatiile si conduita adoptatã, mesajul transmis subliminal populatiei, a fost de acceptare a activitãtilor de cãmãtãrie, pe care a prezentat-o mai mult ca o activitate socialã beneficã pentru cei împrumutati, acreditînd astfel ideea cã politia tolereazã astfel de fapte. Acesta a creat premisele scãderii semnificative a gradului de încredere în serviciul politienesc pe de o parte si în credibilitatea institutiei Politiei Române, pe de altã parte“, se aratã în raportul Corpului de Control al MAI.
Ca urmare a celor constatate, fostul sef al Politiei Neamt va fi judecat în Consiliul Superior de Disciplinã. „ÃŽn baza probelor administrate, s-a retinut în sarcina comisarului sef Aurelian Vasea Soric, sãvîrsirea abaterii disciplinare prevãzutã de art. 57 lit. „a” din Legea nr. 360/2002 si art. 12 lit. „a” din O.M.A.I. nr. 400/2004 privind regimul disciplinar al personalului din MAI, respectiv „comportarea necorespunzãtoare în serviciu, familie sau societate prin care a adus atingere onoarei, probitãtii profesionale a politistului si prestigiului institutiei“, se mai aratã în raportul anchetatorilor. ÃŽn aceste conditii, ministru Traian Igas a dispus sesizarea Consiliului Superior de Disciplinã din IGPR pentru judecarea ofiterului.

Interes scãzut fatã de clanurile interlope

Corpul de Control al MAI a stabilit cã nu numai comisarul sef Soric se face vinovat de problemele identificate în Politia Neamt. Grav este cã, din cele constatate de anchetatori, reiese cã în Neamt interlopii se simteau ca la ei acasã. „Conducerea inspectoratului a dat dovadã de interes scãzut în activitatea de destructurare a celor 3 grupãri infractionale din judetul Neamt, iar inspectorul sef nu si-a fãcut datoria potrivit atributiilor de serviciu si dispozitiilor IGPR. Nu s-a urmãrit si aplicat ordinul comun MAI - Parchetul General din 2009, astfel cã în 2.195 dosare penale rãmase cu autori neidentificati, nu s-au executat activitãtile de cercetare si instrumentare potrivit metodologiei de lucru, sub supravegherea procurorului. Pentru cãutarea informatiilor, în perioada 2008-2010, nu au fost stabilite ca prioritãti locale, sarcini privind eficientizarea activitãtilor de identificare, cunoastere, supraveghere si documentare a grupãrilor infractionale din judetul Neamt. Nu au fost analizate obiectivele prevãzute în Regulamentul de Organizare si Functionare a IPJ Neamt, pentru determinarea riscurilor si vulnerabilitãtilor la nivelul judetului si nu s-a respectat Standardul MAI 006/2006. ÃŽn perioada august-septembrie 2010, inspectorul sef nu a sprijinit campania de prevenire initiatã la nivel national de Directia Generalã Anticoruptie, cu aprobarea conducerii MAI (era vorba de promovarea telefonului Telverde si transmiterea urgentã a oricãror aspecte de coruptie). Apreciind cã posterul campaniei are o conotatie negativã pentru IPJ Neamt, a refuzat sã sprijine demersul DGA, cu toate cã, la nivelul inspectoratului în perioada 2009-2010, au fost cercetate pentru fapte de coruptie, conexe ori asimilate acestora, un numãr de 45 de cadre“, se aratã în raport.

Controale de fond la „misto“ si plîngeri neînregistrate

Grav este cã acei care au efectuat controale de fond în anul 2010, au fãcut-o în bãtaie de joc, iar zeci de plîngeri venite din partea cetãtenilor au fost aruncate efectiv la cos. „S-a manifestat formalism cu ocazia celor patru controale de fond executate în 2010 din dispozitia inspectorului sef, planurile de control sînt identice, notele de constatare nu au fost aduse la cunostinta politistilor controlati, iar rapoartele finale s-au întocmit dupã 45-60 de zile, contrar ordinului MAI 318/2007. ÃŽn anul 2010, s-au identificat 84 de situatii în care s-au sesizat fapte penale (furt, tîlhãrie, viol, etc.) fãrã a se dispune înregistrarea cazurilor în evidenta lucrãrilor penale cu autori necunoscuti sau autori cunoscuti, atribuirea numãrului unic si solutionarea proceduralã prin unitatea de parchet competentã.
Pe linia prevenirii si combaterii infractiunilor de evaziune fiscalã nu s-a actionat eficient, astfel cã numãrul infractiunilor constatate a scãzut cu 10 %. Conducerea inspectoratului nu a dispus mãsuri pentru implementarea operationalã a principalelor activitãtilor din sfera directiilor prioritare de actiune si nu a urmãrit constituirea unui grup de lucru conform dispozitiilor. La Politia Municipiului Piatra Neamt, s-au identificat 13 petitii în care au fost sesizate fapte penale în cursul anului 2010 (furt, înselãciune, distrugere, santaj, etc.) în care s-a aprobat clasarea fãrã a se dispune înregistrarea în registrul penal, atribuirea numãrului unic si solutionarea proceduralã prin parchet“.

Probleme aproape la toate serviciile

Corpul de Control al ministrului Traian Igas a constatat nereguli si în activitatea unor sefi de servicii. „Au mai fost constatate si alte nereguli pe linie de resurse umane, ordine publicã, investigatii criminale, investigarea fraudelor, politie rutierã, control intern si juridic, detaliate în raportul prezentat ministrului Constantin Traian Igas. Corpul de Control al Ministrului a propus si ministrul Traian Igas a aprobat declansarea cercetãrii prealabile împotriva comisarului sef Aurelian Vasea Soric si a adjunctilor IPJ Neamt, conform Legii nr. 360/2002 si Ord. 400/2004 privind regimul disciplinar ce urmeazã sã se execute în perioada urmãtoare. ÃŽn cadrul acestei activitãti se va stabili dacã s-au încãlcat cu vinovãtie normele etice si deontologice specifice si cele referitoare la îndeplinirea atributiilor profesionale de cãtre ofiteri“

Comisarul sef Manole: „La Neamt voi avea o misiune grea“

ÃŽn a doua zi de activitate desfãsuratã la cîrma politie judetene, noul sef a discutat cu conducerea Prefecturii Neamt, în prezenta sefilor institutiilor descentralizate. Prezentãrile au avut loc în cadrul sedintei Colegiului Prefectural care a avut loc joi, 25 noiembrie. Dupã ce a fost prezentat noul sef al politistilor nemteni, acesta a declarat: „ÃŽn timpul scurt care a trecut de cînd am venit la IPJ Neamt am descoperit mai multe aspecte pe care vi le voi prezenta personal si am constatat cã aici voi avea o misiune grea. Spun asta înainte de a se cunoaste continutul raportului întocmit de IGPR la adresa fostului sef al IPJ. Vreau sã îi asigur pe nemteni cã în IPJ Neamt sînt oameni profesionisti. Pe unii i-am cunoscut deja, pe altii urmeazã. Dacã ei nu au fost coordonati, trimisi pe teren, asta e vina celor care au fãcut parte din conducere, de la inspectorul sef si pînã la ultima comandã. Pe linia resurselor umane, sînt destul de scãzute efectivele, dar în cîteva ore, cel mult o zi, va avea loc o schimbare a atitudinii lor, pe care o vor vedea si cetãtenii din judet, din urban si rural. Vom realiza o monitorizare permanentã a grupãrilor mafiote. ÃŽn judet nu sînt doar trei si acestea nu existã doar în Piatra Neamt. Dar nici nu putem exagera în legãturã cu ele, pentru cã nu putem vorbi de Mafie. Aceste grupãri încearcã sã copieze niste comportamente, dar sã fie înteles - nu ele ne conduc, nu influenteazã politia! Dacã s-au petrecut niste lucruri, nu putem spune cã nu s-ar mai putea repeta, dar nu la nivelul acesta. (...) Ceea ce a fost mediatizat în ultimul timp referitor la ofiterul Soric nu are legãturã cu întreg colectivul. Nu neg cã nu am avea si uscãturi în IPJ, pe care trebuie sã le identificãm foarte repede si, dacã va fi necesar, îi vom elimina din sistem“, a declarat comisarul sef Dorel Manole.

Monitorul pare sã fi avut dreptate

Varianta ca Cristian Chilat, zis Falãu, sã-l fi ucis pe Gheorghitã Mararu la comandã, informatie furnizatã si de cotidianul nostru, a fost confirmatã ieri de anchetatori. Surse din cadrul Parchetului de pe lîngã Înalta Curte de Casatie si Justitie au declarat presei de la Bucuresti cã Falãu ar fi actionat la comandã. Politistii mai detin indicii potrivit cãrora dacã investigatiile ar fi continuat la Piatra Neamt, s-ar fi mers doar pînã la un anumit nivel. Varianta unui asasinat la comandã este plauzibilã în opinia anchetatorilor, acestia fiind de pãrere cã actiunea lui Falãu este cel putin bizarã în conditiile în care are doi copii de care este atasat, iar fapta comisã i-ar putea aduce cel putin 25 de ani de puscãrie.

Articol afisat de 4667 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU; S. TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective