Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2010
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 30 Noiembrie 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
100 de euro este taxa pe pîrloagã

100 de euro este taxa pe pîrloagã

• cei care nu-si vor munci pãmînturile vor plãti o amendã de 100 de euro • în Neamt anul acesta au fost lãsate în paraginã 3.100 de hectare de teren • pentru bãtrînii care nu mai pot munci terenurile, statul recomandã arenda •

Nemtenii care au în proprietate terenuri agricole pe care le-au lãsat pîrloagã fie pentru cã n-au avut chef sã le munceascã, fie pentru cã n-au avut cu ce, vor fi obligati sã achite de anul viitor amenzi usturãtoare pentru fiecare hectar de teren nelucrat. Aceasta este una dintre prevederile unui nou proiect de lege ce doreste sã punã ordine în agriculturã. Proiectul a fost aprobat de cãtre primul ministru si urmeazã a intra în dezbaterea parlamentului. Printre aspectele reglementate de aceastã viitoare lege se regãseste si unul referitor la încurajarea fermierilor sã lucreze pãmîntul dar si la pedepsirea celor ce nu o fac din rea vointã. Desi deocamdatã nu a fost stabilitã o valoare a amenzii, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabãrã a avansat suma de 100 de euro ca fiind potentiala sanctiune cu urmeazã a fi achitatã de cei ce lasã pîrloagã pãmînturile. Discutii despre aceastã taxã au mai existat anul acesta dar este pentru prima datã cînd sanctiunea se regãseste într-un proiect de lege care are sansa de a deveni realitate. Din pãcate, amenda i-a revoltat foarte tare pe fermieri deoarece considerã cã pentru a fi pedepsiti ar trebui mai întîi stimulati si sprijiniti, iar acest lucru nu s-a întîmplat în nici un fel pînã acum. Mai mult, subventiile pe care le primeau pînã nu demult, desi nesemnificative ca valoare, au fost eliminate în mare mãsurã, din cauza crizei.
Reprezentantii Directiei Agricole Neamt vãd totusi cu ochi buni initiativa actualilor guvernanti si cred cã astfel vor fi stimulati agentii economici sã-si îndrepte atentia cãtre agriculturã. „Cred cã o astfel de taxã pentru pãmînturile nelucrate ar fi trebuit introdusã cu mult timp în urmã dar este bine si acum. Proiectul de lege propune unele lucruri foarte bune si anume: metode de stimulare pentru cei ce muncesc si metode de coercitie pentru cei ce lasã în paraginã pãmîntul. Astfel, cei care vor munci vor lua subventii iar cei care vor lãsa terenurile nemuncite vor achita o taxã despre care se discutã cã ar fi cam de 100 de euro, dar cuantumul exact nu a fost stabilit. Pentru fermierii în vîrstã, care nu mai pot sau nu au cu ce munci, existã mai multe variante de a nu risca sã fie amendati. ÃŽn afara vînzãrii, oamenii pot sã se asocieze între ei sau sã-si dea terenurile în arendã, iar interes în acest sens existã. Judetul Neamt este un caz fericit deoarece noi avem o suprafatã foarte micã nelucratã comparativ cu alte judete, deci prea putine persoane ar risca sã fie sanctionate“, a declarat inginerul Liviu Bumbu, directorul Directiei Agricole Neamt.
Conform statisticilor, în Neamt au fost lãsate pîrloagã anul acesta 3.100 de hectare, ceea ce reprezintã extrem de putin avînd în vedere cã judetul are 269.000 de hectare de teren arabil. În schimb, la nivelul tãrii situatia este îngrijorãtoare, deoarece anul acesta au rãmas nelucrate 2,9 milioane de hectare, dintr-un total de 9,427 de milioane de hectare, cît este suprafata arabilã a României.

Articol afisat de 2063 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Magda VASILACHE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective